Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą – przepis
Składniki na ciasto na ptysie:
- Masło x 100g
- Woda x 200ml
- Mąka pszenna x 200g
- Jajko x 4 szt.
- Sól, zioła prowansalskie po 1 małej łyżce
Pozostałe składniki:
- Serek to smarowania x 1 opak.
- Wędzone plastry łososia x 0,5 kg
- Czarna soczewica x 0,2 kg
- Koperek x 1 pęczek
Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą - sposób przygotowania
- Masło rozpuszczamy razem z wodą, następnie dodajemy mąkę i razem smażymy. Gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy sól i zioła prowansalskie i czekamy aż ostygnie.
- Do masy dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na pergamin, robiąc odstępy od siebie, ponieważ ciasto będzie rosło.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na około 20 minut, po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy, aż ostygną.
- Pieczone ptysie przecinamy na dwie części, nakładamy na nie serek do smarowania, kawałki wędzonego łososia i ugotowana czarną soczewicę. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz także:
- Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego
- Zdrowe przekąski na Halloween. Zrób to sam!
- Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: