Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą – przepis

Ptysie z wędzonym łososiem
Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą – przepis
Źródło: Ola Skowron/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje dań na imprezę, czyli tzw. finger food. Jak zrobić ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą – przepis

Składniki na ciasto na ptysie:

  • Masło x 100g
    • Woda x 200ml
      • Mąka pszenna x 200g
        • Jajko x 4 szt.
          • Sól, zioła prowansalskie po 1 małej łyżce

            Pozostałe składniki:

            • Serek to smarowania x 1 opak.
              • Wędzone plastry łososia x 0,5 kg
                • Czarna soczewica x 0,2 kg
                  • Koperek x 1 pęczek

                    Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą - sposób przygotowania

                    1. Masło rozpuszczamy razem z wodą, następnie dodajemy mąkę i razem smażymy. Gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy sól i zioła prowansalskie i czekamy aż ostygnie.
                      1. Do masy dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy.
                        1. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na pergamin, robiąc odstępy od siebie, ponieważ ciasto będzie rosło.
                          1. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na około 20 minut, po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy, aż ostygną.
                            1. Pieczone ptysie przecinamy na dwie części, nakładamy na nie serek do smarowania, kawałki wędzonego łososia i ugotowana czarną soczewicę. Całość dekorujemy świeżym koperkiem. 

                              Zobacz także:

                              Źródło: Sebastian Olma

                              Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana