Sałatka z cytrusami i burratą
Składniki na sałakę z cytrusami
- 1/2 pomelo
- 1/2 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 mandarynka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 burrata lub mozzarella
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- 2 łyżki pestkami granatu
- kilka listków mięty
- płatki chilli lub pieprz
- sól
Przygotowanie sałatki z cytrusami
- Obierz wszystkie owoce. Następnie pokrój je w plasterki. Ułóż plasterki na talerzu. Pośrodku ułóż burratę lub mozzarellę.
- Polej całość oliwą, dopraw solą i posyp pestkami granatu, posiekanymi pistacjami, płatkami chilli i listkami mięty.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Bowl z makaronem udon i warzywami
Składniki na bowl z makaronem udon i warzywami
- makaron udon (suchy)
- 1 marchewka
- 1 średni ogórek
- świeża kolendra
- łodyżka dymki
- 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
- kawałek imbiru o grubości 3 cm
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka cukru trzcinowego
- ząbek czosnku
Przygotowanie bowl z makaronem udon i warzywami
- Ugotuj makaron wg instrukcji podane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź i zahartuj zimną wodą. Marchewkę i ogórek pokrój na długie, bardzo cienkie paski. Połowę imbiru pokrój w julienne.
- Dressing: drugą połowę imbiru i ząbek czosnku zetrzyj na tarce i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Skrop sokiem z limonki do smaku.
- Część sosu polej makaronem i wymieszaj. Ułóż makaron w miskę, dodaj pokrojone warzywa. Polej pozostałego sosu.
- Posyp orzechami, listkami kolendry oraz pokrojoną dymką na ukos.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pasta z białej fasoli i rozmarynu
Składniki na pastę z białej fasoli
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- gałązkę świeżego rozmarynu
- pół ząbek czosnku
- pół cytryny
- sól, pieprz
- placki:
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- jogurt (tyle ile mąka weźmie)
- 30 g startego grana padano
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, startego sera i łyżkę oliwy. Dodaj tyle jogurtu, ile mąka weźmie. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 5 min.
- Po tym czasie uformuj małe placki i podsmaż je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
- W rondelku podgrzej oliwę z oliwek z rozmarynem i startym czosnkiem przez minutę.
- Filtruj oliwę przez małe sitko. Zmiksuj białą fasolę z dwoma łyżkami jeszcze ciepłej oliwy, dodaj 2-3 łyżki wody, jeśli masa będzie za gęsta.
- Na koniec skrop sokiem z cytryny do smaku, dopraw solą i pieprzem. Serwuj dip z plackami.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zielone smoothie z bananem i awokado
Składniki na smoothie z bananem i awokado
- 1 banan
- kawałek ananasa
- garść szpinaku
- pół awokado
- sok z limonki
- mały kawałek imbiru
- łyżka chlorreli
- napój owsiany lub migdałowy
Przygotowanie smoothie z bananem i awokado
- Do blendera włóż banan, awokado, szpinak, chlorellę i szklankę napoju owsianego. Zmiksuj na gładkie smoothie.
- Skrop sokiem z limonki do smaku i dodaj starty imbir. Jeśli smoothie będzie za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: