Zdrowe przekąski na Halloween - najlepsze przepisy

Zdrowe przekąski na Halloween
Zdrowe przekąski na Halloween
Źródło: Magdalena i Maciej Dubaniewicz/M&M Cooking
Halloween, czyli pochodzące z Ameryki święto duchów już niebawem. Jakie przekąski przygotować w domu, by nasze dziecko zjadło je chętnie, a przede wszystkim zdrowo? Przedstawiamy kilka pomysłów na proste przekąski, które można wykonać w kilka minut.

Zdrowe przekąski na Halloween - propozycje rodziców

Magdalena i Maciej Dubaniewiczowie dbają o podniebienia swoich pociech. Z okazji zbliżającego się amerykańskiego święta, które uwielbiają ich córki, przygotowali proste przepisy dla każdego, kto ma ochotę zdrowo coś przegryźć.

- Przepisy jakimi się dzielimy na blogu to pomysły na szybkie i nieskomplikowane dania, które mają ułatwić nakarmienie całej rodziny takim samym osobom jak my, czyli pracującym i nie mającym zbyt dużo czasu na gotowanie rodzicom. Wszystkie prezentowane na blogu dania zostały przez nas skonsumowane i pozytywnie ocenione. Wyznajemy zasadę, że najpierw próbujemy, a dopiero później publikujemy taki przepis dla szerokiego grona odbiorców. Jednak największymi krytykami kulinarnymi w domu są nasze córeczki, które zjadają większość przedstawianych na blogu potraw. Dlatego też stawiamy na jakość i wartość składników jedzenia, które serwujemy rodzinie - zdradziła Magdalena Dubaniewicz, prowadząca z mężem blog M&M Cooking.

- Zdrowe przekąski na Halloween to zbiór kilku ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów, które zachęcą nie tylko dzieci, ale i niejednego dorosłego do ich zjedzenia. Zdrowe zamienniki cukru w czystej postaci, to jest to, co lubimy najbardziej. W szczególności jeżeli chodzi o najmłodszych. Amerykańskie święto Halloween kojarzy nam się głównie z cukrem i rozdawanymi dzieciakom cukierkami, dlatego postanowiliśmy je zdrowo odczarować.

Bananowe duszki
Bananowe duszki
Źródło: Magdalena i Maciej Dubaniewicz/M&M Cooking

Zdrowa przekąska na Halloween: bananowe duszki

Składniki:

  • banany
    • sok pomarańczowy
      • wiórki kokosowe
        • rodzynki
          • dżem lub polewa czekoladowa

            Przygotowanie:

            Banany obieramy ze skórki i odcinamy część, aby banan miał płaską podstawę. Całość zamaczamy w soku pomarańczowym i obtaczamy w kokosowej panierce, następnie dociskamy. Przy pomocy dżemu przyklejamy oczy i usta z rodzynek.

            Owocowy pająk
            Owocowy pająk
            Źródło: Magdalena i Maciej Dubaniewicz/M&M Cooking

            Zdrowa przekąska na Halloween: owocowy pająk

            Składniki:

            • duże śliwki (jedna śliwka na jednego pająka)
              • ciemne winogrona
                • wykałaczki
                  • rodzynki i migdały (na oczy i usta)

                    Przygotowanie:

                    Wbijamy w śliwkę wykałaczkę, która ma tworzyć nogę pająka, następnie nadziewamy na nią winogrona. W ostatnie winogrono wpijamy drugą wykałaczkę, dzięki czemu powstanie zgięcie nogi. Formujemy w ten sam sposób trzy kolejne odnóża. Kawałki migdałów wbijamy w śliwkę, tworząc oczy i usta.

                    Serowe miotełki
                    Serowe miotełki
                    Źródło: Magdalena i Maciej Dubaniewicz/M&M Cooking

                    Zdrowa przekąska na Halloween: serowe miodełki

                    Składniki:

                    • słone paluszki
                      • ser żółty
                        • szczypiorek

                          Przygotowanie:

                          Jeżeli mamy ser żółty w kawałku, kroimy go na cienkie plastry o szerokości ok. 4-5 cm. W każdym plastrze, zaczynając od jego polowy, nacinamy cienkie paseczki. W tak ponacinany plaster zawijamy nasz paluszek i zawiązujemy całość szczypiorkiem.

                          Paluchy wiedźmy
                          Paluchy wiedźmy
                          Źródło: Magdalena i Maciej Dubaniewicz/M&M Cooking

                          Zdrowa przekąska na Halloween: paluchy wiedźmy

                          Składniki:

                          • 5 kromek chleba tostowego
                            • masło orzechowe
                              • dżem
                                • 5 migdałów

                                  Przygotowanie:

                                  Z chleba tostowego odcinamy skórki, a resztę rozwałkowujemy. Każdą z kromek smarujemy masłem orzechowym i zwijamy w osobny rulon. W każdym z ruloników odcinamy z jednej strony boki, tworząc w ten sposób trójkąty. Za pomocą masła orzechowego przyklejamy migdały, tworząc "paznokcie". Dół palca przyozdabiamy dżemem.

                                  Sprawdź inne nasze propozycje na halloweenowe przysmaki:

                                  Autor: Milena Jaworska

                                  Źródło: mmcooking.pl

                                  Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości