Przepisy kulinarne

Co jeść podczas Halloween?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Przekąski na Halloween - przepisy i ciekawe pomysły. Skoro Halloween to i dynia. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: zupę dyniową, papiloty z dyni z rukolą, tagine z dyni oraz spaghetti z dynią i rozmarynem. A jak wygląda Wasze menu na dziady? Co, oprócz prowadzących Dzień Dobry TVN, można zrobić z dyni? :)

Helloweenowa kuchnia kojarzy nam się głównie z dynią. Nic więc dziwnego, że większość potraw przygotowywana jest na bazie tego warzywa. Dania przygotowywane na Halloween zwykle są dobrze doprawione, wyraziste w smaku, często pikantne. Nawet jeśli nie obchodzisz Halloween, to przepisy z użyciem dyni mogą być ciekawym pomysłem na jesienne dania.

Drogocenna dynia

Dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a zawiera bardzo mało kalorii, bo jedynie 27 kcal w 100 gramach miąższu. Jest to warzywo bogate w błonnik i szybko syci. Dynia zwiera też dużo beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami. Dynia należy do warzyw szczególnie zasobnych w witaminy i minerały, zawiera niezbędny mężczyznom cynk. Ma też sporo potasu oraz kwas foliowy, który z kolei jest szczególnie ważny dla kobiet. Także pestki dyni są bogate w drogocenne składniki, mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Spożycie pestek dyni pobudza przemianę materii oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu. Olej z pestek dyni zawiera substancje, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jego spożycie pomaga w zwalczaniu wolnych rodników.

Przepisy na Helloween

Papiloty z dyni z rukolą

Papiloty:

Składniki:

300 g dyni hokkaido

twarda feta (typu greckiego)

czosnek

świeży tymianek

skórka z cytryny

grubo mielony pieprz

sól

papier do pieczenia

oliwa

rukola

orzechy włoskie

Dressing:

oliwa

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skóry i tniemy na cienkie paski grubości około 3 mm. Układamy na papierze do pieczenia (wyciętym w formie elipsy) razem z fetą. Dodajemy czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, pieprz i sól. Polewamy oliwą. Całość zwijamy w papiloty. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z rukolą i podpieczonymi w piekarniku orzechami włoskimi. Polewamy dressingiem.

Spaghetti z dynią i rozmarynem

Składniki:

1 dynia makaronowa

oliwa z oliwek

sól i pieprz

oliwa z oliwek

świeży rozmaryn

czosnek

zielony marynowany pieprz

pomidorki koktajlowe

śmietanka 30%

starty parmezan

skórka z cytryny

sok z cytryny

natka pietruszki

Przygotowanie:

Dynię przecinamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i smarujemy oliwą. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię kładziemy miąższem do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy miąższ widelcem. Na oliwie podsmażamy rozmaryn, czosnek, zielony poszatkowany pieprz i pomidorki. Dusimy 2-3 minuty i dodajemy śmietankę, parmezan, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Zdejmujemy z gazu. Podajemy z makaronem z dyni posypane natką pietruszki.

Tagine z dyni

Skladniki:

7 łyżek oliwy z oliwek

3 cebule pokrojone na paski

0,5 kg pokrojonej w kostkę dyni

2 pokrojone w paski papryki

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1 puszka pomidorów w zalewie

1 łyżka przyprawy ras el hanout

lub 0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kolendry

szczypta szafranu

0,5 szklanki wody

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 sparzona cytryna pokrojona na ćwiartki

0,5 pęczka natki pietruszki lub kolendry

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę. Po 5 minutach dodajemy dynię, paprykę, czosnek i cieciorkę. Pomidory mieszamy z przyprawą ras el hanout i wodą. Całość wlewamy do garnka, posypujemy kminem rzymskim i układamy ćwiartki cytryny. Całość przykrywamy i gotujemy na małym gazie 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Po ugotowaniu dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Zapiekany krem dyniowy

Składniki:

0,5 kg dyni

4 łyżki masła

1 szklanka śmietanki 30%

0,5 szklanki cukru trzcinowego

0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego

łyżeczka cynamonu

0,25 łyżeczki mielonego kardamonu

0,25 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

syrop buraczany

lody waniliowe

Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dusimy z masłem, śmietanką, cukrem trzcinowym około 20 min. Dodajemy mleko skondensowane i przyprawy. Całość dusimy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu i miksujemy ręcznym blenderem. Krem dyniowy przekładamy do małych foremek (wysmarowanych tłuszczem) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni około 25 – 30 minut. Podajemy z lodami waniliowymi i syropem buraczanym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości