Prosty i szybki przepis na dyniowe babeczki na Halloween. Jak je przyozdobić?

Babeczki ozdobione bitą śmietaną i kapeluszami
Dyniowe babeczki na halloween
Źródło: mariva16/Getty Images
Idealnie wilgotne, delikatne i z nutką wyrazistej cytryny. Takie są dyniowe babeczki. Przedstawiamy prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na Halloween. Sprawdź również nasz sposób na to, jak efektownie można je ozdobić.

Dyniowe babeczki na Halloween - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 300 g,
    • mleko - 60 ml,
      • masło - 150 g,
        • dynia - 350 g,
          • cukier - 150 g,
            • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki,
              • cytryna - 1,
                • jaja - 2,
                  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
                    • soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
                      • papierowe foremki/papilotki lub blaszka na muffinki.

                        Sposób przygotowania dyniowych babeczek na Halloween:

                        1. Dynię włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wybrać miąższ i zblendować na puree. Odważyć 200 g.
                          1. Do miski dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia.
                            1. Cytrynę dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do składników w misce.
                              1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Nie doprowadzić do wrzenia.
                                1. Do puree z dyni dodać roztrzepane jajka, masło i mleko.
                                  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
                                    1. Do suchych składników dodać powoli masę jajeczno-dyniową. Cały czas mieszać, aby ciasto było jednolite i bez grudek.
                                      1. Gotową masę przelać do foremek, około 2 łyżek na każdą.
                                        1. Surowe babeczki włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.

                                          Do takich babeczek można również dodać draże czekoladowe. Warto je wtedy zamrozić i wrzucić do gotowej masy tuż przed pieczeniem. Z kolei skórkę cytrynową można zmienić na skórkę pomarańczową.

                                          Jak ozdabiać babeczki na Halloween - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • cukier puder - 400 g,
                                            • glukoza w płynie - 50 g,
                                              • żelatyna - 8 g,
                                                • woda - 35 ml,
                                                  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie),
                                                    • barwniki spożywcze (proponowane kolory: pomarańczowy, czarny, fioletowy),
                                                      • śmietanka 30% - 150 ml,
                                                        • produkt do utwardzania śmietany,
                                                          • rękaw cukierniczy i końcówki do ozdabiania.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Żelatynę zalać ciepłą wodą, nie wrzącą, i odstawić do napęcznienia. Po około pięciu minutach żelatynę przełożyć do rondla z grubym dnem, dolać glukozę i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Grzać i mieszać aż powstanie jednolita masa.
                                                              1. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Powstałą masę dodać do cukru pudru i zacząć wyrabiać. Na początku można łyżką, a dalej rękoma, tak, jak wyrabia się ciasto. Powinno powstać jednolite ciasto o konsystencji plasteliny.
                                                                1. Masę podzielić na trzy i do każdej dodać barwnika spożywczego. Ponownie zagniatać, aż każda część będzie w jednolitym kolorze.
                                                                  1. Gotową masę w kolorze czarnym rozwałkować na placek o grubości 5 cm. Z gotowej masy wykrawać nieostrym nożem kształt skrzydeł nietoperza. W tym celu można je najpierw narysować na kartce, wyciąć kształt, przykładać do masy i wycinać zgodnie z wzorem.
                                                                    1. Z pomarańczowej i fioletowej masy lepić kapelusze czarownicy: ulepić stożek w kolorze pomarańczowym i naklejać na niego fioletowe paski; rondo kapelusza zrobić z kuleczki, którą następnie się rozwałkowuje.
                                                                      1. Bitą śmietanę ubić na sztywno z proszkiem do usztywniania śmietany, np. śmietan-fixem. Podzielić ją na dwie części i do jednej dodać czarny barwnik, wymieszać, aż kolor będzie jednolity.
                                                                        1. Do rękawa włożyć czarną masę i ozdobić połowę babeczek. Na każdą z nich dołożyć czarne skrzydełka nietoperza.
                                                                          1. Następnie umyć rękaw i włożyć białą masę. Ozdobić nią drugą połowę babeczek, na te nałożyć kolorowe kapelusze.

                                                                            Ozdoby mogą być w dowolnych kolorach.

                                                                            Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni

                                                                            Dynia - smak jesieni
                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: mariva16/Getty Images

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana