Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała menu na przyjęcie Halloween. Będzie strasznie pysznie! Co powiecie na: krwawy popcorn albo deser w dżdżownice?

Krwawy popcorn:

Składniki:

  • gotowy popcorn - 3 paczki
    • olej rzepakowy
      • pół szklanki cukru pudru
        • 1 - 1,5 łyżki wrzącej wody
          • czerwony barwnik spożywczy

            Przygotowanie:

            Lukier: W niedużej miseczce rozetrzeć grzbietem łyżki cukier puder, wodę i barwnik (ilość barwnika dowolna, do uzyskania koloru krwi). Przesypać popcorn do większej miski, polać ciemnoczerwonym lukrem.

            Deser w Dżdżownice:

            Składniki:

            • opakowanie ciastek czekoladowych
              • 4 łyżki masła orzechowego
                • opakowanie żelek dżdżownice
                  • przezroczyste kubeczki lub małe przezroczyste miseczki

                    Przygotowanie:

                    Ciasteczka wrzuć do plastikowej zamykanej torebki i za pomocą wałka pokrusz je na małe kawałki lub wykorzystaj do tego robota kuchennego. Dodaj masło orzechowe i zagnieć rękami. Do przezroczystych kubeczków przełóż masę i ułóż na wierzchu wychodzące dżdżownice.

                    Oczy z liczi:

                    Składniki:

                    • 2 X puszka liczi
                      • opakowanie borówek amerykańskich
                        • sok z aronii albo jagód
                          • wykałaczki

                            Przygotowanie:

                            Nalej odrobinę soku do każdego z otworów liczi a następnie umieść borówkę. Całość zabezpiecz wykałaczką. Twoje przerażające gałki oczne na halloween są gotowe ;)

                            Ziemniaczane twarze:

                            Składniki:

                            • 1 kg ziemniaków
                              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                • 1 awokado,
                                  • 100 ml śmietany
                                    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
                                      • ½ sok z cytryny
                                        • pocięty szczypiorek
                                          • sól

                                            Przygotowanie:

                                            Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Użyj końcówki małego, ostrego noża, aby ostrożnie wyrzeźbić twarze w ziemniakach: za pomocą końcówki noża wytnij w ziemniaku 1 cm oczy, nos i usta.

                                            Umieść na blasze do pieczenia ziemniaki wykrojonymi częściami do góry, skrop oliwą a następnie piecz przez 40–45 minut, aż będą złote i chrupiące.

                                            W międzyczasie zetrzyj awokado w misce widelcem. Dodaj śmietanę, czosnek i sól oraz sok z cytryny i całość wymieszaj. Posyp szczypiorkiem, a następnie podawaj z ziemniakami.

                                            Nadziewane grzybowe oczy:

                                            Składniki:

                                            • opakowanie pieczarek
                                              • 1 ząbek czosnku
                                                • 2 x mozzarella w kulkach
                                                  • ¾ sok z cytryny
                                                    • sól
                                                      • pieprz
                                                        • czarne oliwki
                                                          • suszone pomidory w zalewie
                                                            • ocet balsamiczny

                                                              Przygotowanie:

                                                              Opłucz lub umyj grzyby i wyciągnij z nich wszystkie łodygi. Odłóż na blachę do pieczenia. Do środka wsadź kulkę mozzarelli. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Drobno pokrój suszone kawałki pomidorów i zacznij układać je na nadziewanych pieczarkach. Pokryj oliwki w plasterki i poukładaj na samym czubku faszerowanych pieczarek. Pieczemy grzyby przez 10 do 15 minut lub dopóki czapki nie zaczną się lekko marszczyć.

                                                              Ciasteczka z ciemną czekoladą:

                                                              Składniki:

                                                              • 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
                                                                • ½ szklanki cukru trzcinowego
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • 2 łyżki cukru pudru
                                                                      • kilka kropel ekstraktu z wanilii
                                                                        • 2 szklanki mąki
                                                                          • ¾ szklanki ciemnego kakao
                                                                            • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                • ½ łyżeczki soli
                                                                                  • 1 szklanka zmiksowanej ciemnej czekolady
                                                                                    • 1 szklanka pomarańczowych cukierków

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. W osobnej misce połącz suche składniki. Połącz składniki suche razem z mokrymi. Dodaj czekoladę i pomarańczowe cukierki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj masę za pomocą łyżki ale ich nie rozpłaszczaj - pozostaw między nimi odstępy. Piecz ciastka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

                                                                                      Zobacz też:

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości