Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała menu na przyjęcie Halloween. Będzie strasznie pysznie! Co powiecie na: krwawy popcorn albo deser w dżdżownice?

Krwawy popcorn:

Składniki:

  • gotowy popcorn - 3 paczki
  • olej rzepakowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 - 1,5 łyżki wrzącej wody
  • czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Lukier: W niedużej miseczce rozetrzeć grzbietem łyżki cukier puder, wodę i barwnik (ilość barwnika dowolna, do uzyskania koloru krwi). Przesypać popcorn do większej miski, polać ciemnoczerwonym lukrem.

Deser w Dżdżownice:

Składniki:

  • opakowanie ciastek czekoladowych
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • opakowanie żelek dżdżownice
  • przezroczyste kubeczki lub małe przezroczyste miseczki

Przygotowanie:

Ciasteczka wrzuć do plastikowej zamykanej torebki i za pomocą wałka pokrusz je na małe kawałki lub wykorzystaj do tego robota kuchennego. Dodaj masło orzechowe i zagnieć rękami. Do przezroczystych kubeczków przełóż masę i ułóż na wierzchu wychodzące dżdżownice.

Oczy z liczi:

Składniki:

  • 2 X puszka liczi
  • opakowanie borówek amerykańskich
  • sok z aronii albo jagód
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Nalej odrobinę soku do każdego z otworów liczi a następnie umieść borówkę. Całość zabezpiecz wykałaczką. Twoje przerażające gałki oczne na halloween są gotowe ;)

Ziemniaczane twarze:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 awokado,
  • 100 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • ½ sok z cytryny
  • pocięty szczypiorek
  • sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Użyj końcówki małego, ostrego noża, aby ostrożnie wyrzeźbić twarze w ziemniakach: za pomocą końcówki noża wytnij w ziemniaku 1 cm oczy, nos i usta.

Umieść na blasze do pieczenia ziemniaki wykrojonymi częściami do góry, skrop oliwą a następnie piecz przez 40–45 minut, aż będą złote i chrupiące.

W międzyczasie zetrzyj awokado w misce widelcem. Dodaj śmietanę, czosnek i sól oraz sok z cytryny i całość wymieszaj. Posyp szczypiorkiem, a następnie podawaj z ziemniakami.

Nadziewane grzybowe oczy:

Składniki:

  • opakowanie pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 x mozzarella w kulkach
  • ¾ sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory w zalewie
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Opłucz lub umyj grzyby i wyciągnij z nich wszystkie łodygi. Odłóż na blachę do pieczenia. Do środka wsadź kulkę mozzarelli. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Drobno pokrój suszone kawałki pomidorów i zacznij układać je na nadziewanych pieczarkach. Pokryj oliwki w plasterki i poukładaj na samym czubku faszerowanych pieczarek. Pieczemy grzyby przez 10 do 15 minut lub dopóki czapki nie zaczną się lekko marszczyć.

Ciasteczka z ciemną czekoladą:

Składniki:

  • 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka zmiksowanej ciemnej czekolady
  • 1 szklanka pomarańczowych cukierków

Przygotowanie:

Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. W osobnej misce połącz suche składniki. Połącz składniki suche razem z mokrymi. Dodaj czekoladę i pomarańczowe cukierki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj masę za pomocą łyżki ale ich nie rozpłaszczaj - pozostaw między nimi odstępy. Piecz ciastka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości