Krwawy popcorn:
Składniki:
- gotowy popcorn - 3 paczki
- olej rzepakowy
- pół szklanki cukru pudru
- 1 - 1,5 łyżki wrzącej wody
- czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Lukier: W niedużej miseczce rozetrzeć grzbietem łyżki cukier puder, wodę i barwnik (ilość barwnika dowolna, do uzyskania koloru krwi). Przesypać popcorn do większej miski, polać ciemnoczerwonym lukrem.
Deser w Dżdżownice:
Składniki:
- opakowanie ciastek czekoladowych
- 4 łyżki masła orzechowego
- opakowanie żelek dżdżownice
- przezroczyste kubeczki lub małe przezroczyste miseczki
Przygotowanie:
Ciasteczka wrzuć do plastikowej zamykanej torebki i za pomocą wałka pokrusz je na małe kawałki lub wykorzystaj do tego robota kuchennego. Dodaj masło orzechowe i zagnieć rękami. Do przezroczystych kubeczków przełóż masę i ułóż na wierzchu wychodzące dżdżownice.
Oczy z liczi:
Składniki:
- 2 X puszka liczi
- opakowanie borówek amerykańskich
- sok z aronii albo jagód
- wykałaczki
Przygotowanie:
Nalej odrobinę soku do każdego z otworów liczi a następnie umieść borówkę. Całość zabezpiecz wykałaczką. Twoje przerażające gałki oczne na halloween są gotowe ;)
Ziemniaczane twarze:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 awokado,
- 100 ml śmietany
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- ½ sok z cytryny
- pocięty szczypiorek
- sól
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Użyj końcówki małego, ostrego noża, aby ostrożnie wyrzeźbić twarze w ziemniakach: za pomocą końcówki noża wytnij w ziemniaku 1 cm oczy, nos i usta.
Umieść na blasze do pieczenia ziemniaki wykrojonymi częściami do góry, skrop oliwą a następnie piecz przez 40–45 minut, aż będą złote i chrupiące.
W międzyczasie zetrzyj awokado w misce widelcem. Dodaj śmietanę, czosnek i sól oraz sok z cytryny i całość wymieszaj. Posyp szczypiorkiem, a następnie podawaj z ziemniakami.
Nadziewane grzybowe oczy:
Składniki:
- opakowanie pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 x mozzarella w kulkach
- ¾ sok z cytryny
- sól
- pieprz
- czarne oliwki
- suszone pomidory w zalewie
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Opłucz lub umyj grzyby i wyciągnij z nich wszystkie łodygi. Odłóż na blachę do pieczenia. Do środka wsadź kulkę mozzarelli. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Drobno pokrój suszone kawałki pomidorów i zacznij układać je na nadziewanych pieczarkach. Pokryj oliwki w plasterki i poukładaj na samym czubku faszerowanych pieczarek. Pieczemy grzyby przez 10 do 15 minut lub dopóki czapki nie zaczną się lekko marszczyć.
Ciasteczka z ciemną czekoladą:
Składniki:
- 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka zmiksowanej ciemnej czekolady
- 1 szklanka pomarańczowych cukierków
Przygotowanie:
Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. W osobnej misce połącz suche składniki. Połącz składniki suche razem z mokrymi. Dodaj czekoladę i pomarańczowe cukierki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj masę za pomocą łyżki ale ich nie rozpłaszczaj - pozostaw między nimi odstępy. Piecz ciastka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Zobacz też:
- Jak zrobić potrawy z dyni?
- Przepis na muffinki bananowe. Jak upiec muffinki bezglutenowe, bez jajek i z truskawkami?
- W kuchni DDTVN: cebula w roli głównej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN