Zdrowe potrawy często kojarzone są z wysokim stopniem skomplikowania i czasochłonnością. Jest to mylne przekonanie, a śniadanie składające się z wartościowych składników może być bardzo szybkie w wykonaniu. Wiele posiłków warto przygotować wieczorem i rano po prostu zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Zdrowe śniadania mogą być równie pyszne, jak ich mniej wartościowe odpowiedniki, co ma szczególne znaczenie przede wszystkim dla dzieci.
Co na zdrowe śniadanie?
Pierwszym pomysłem na pyszne i zdrowe śniadanie jest odżywcze smoothie. Przygotowujemy je najlepiej z zielonych warzyw, dodając owoce i bazę w postaci wody mineralnej, kokosowej, mleka roślinnego lub krowiego czy jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera i przelewamy do szklanki lub miseczki. Aby posiłek był bardziej syty, dodajemy na przykład kaszę jaglaną lub siemię lniane. Nie mieszajmy ze sobą wyłącznie owoców, gdyż będą stanowić prawdziwą bombę cukrową dla naszego organizmu. Poniżej przykładowe przepisy:
- Zielone smoothie – soczysty zielony kolor uzyskamy po połączeniu ze sobą szpinaku, kiwi i natki pietruszki. Słodkim dodatkiem mogą być banany i (ewentualnie) łyżka miodu. Wszystko zalewamy szklanką wodą i miksujemy na gładki mus. Tego typu śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale także smaczne i bardzo odżywcze. Jeśli chcemy, wierzch smoothie można udekorować ulubionymi orzechami.
- Smoothie z kaszy jaglanej – kolejny przepis na zdrowe śniadanie polega na zblendowaniu ze sobą następujących składników: ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej na mleku roślinnym), banana, szklanki mleka (również zalecane roślinne) i dowolnych dodatków – przykładowo cynamonu lub kakao. Sprawdzi się również masło orzechowe.
Klasyką pysznych i odżywczych śniadań jest owsianka. Wiele osób zrezygnowało z płatków ze względu na monotonię, okazuje się jednak, że sposobów przygotowania owsianki jest mnóstwo, wystarczy tylko pomyśleć o kilku ciekawych dodatkach. Po pierwsze, pomimo nazwy, podstawą naszego posiłku wcale nie muszą być płatki owsiane. Warto przetestować inne rodzaje – na przykład zbożowe, jęczmienne czy ryżowe. Czas gotowania zależny jest od rodzaju płatków. Zdrowe śniadanie nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci, powinno dostarczać wszystkich niezbędnych mikroelementów. Z tego względu płatki warto wzbogacić na przykład otrębami, nasionami chia, jagodami goji, siemieniem lnianym, ulubionymi owocami lub orzechami. Wybór jest niezwykle szeroki, a my każdego dnia możemy próbować innej wariacji na temat owsianki.
Pomysł na zdrowe śniadanie – próbujemy wytrawnych smaków
Wiele osób uważa, że podstawą śniadania powinien być chleb. Tradycyjne kanapki może i są smaczne, ale niekoniecznie najzdrowsze. Zwykły, jasny pszenny chleb ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i nie powinien być spożywany przez osoby dbające o wagę. Dodatkowo, często jest nafaszerowany dodatkowymi substancjami i konserwantami. Alternatywą i bazą, z której powinno składać się zdrowe śniadanie jest na przykład chleb żytni lub czystoziarnisty. Zawierają one znacznie więcej wartościowych substancji, błonnika i wpływają na szybsze osiągnięcie sytości. Osoby, które prowadzą fit styl życia ostrzegają przed szkodliwym działaniem białego chleba. Warto więc zrezygnować z jego kupna i następnym razem poszukać w piekarni lub sklepie żytniego pieczywa, a w najgorszym przypadku mieszanego.
Smaczny i wartościowym chlebek warto połączyć na przykład z różnego rodzaju samodzielnie przygotowywanymi pastami. Zdrowe śniadania na słono mogą stanowić apetyczne i ciekawe uzupełnienie naszej codziennej diety. W Internecie znajdziemy przepisy na różnego rodzaju pasty, niemniej jednak warto wypróbować klasykę, która powinna zasmakować każdemu. Pastę można wykonać wieczorem, tak aby rano, przed wyjściem do szkoły lub pracy szybko nałożyć ją na chleb. Potrzebujemy 4 ugotowanych na twardo jajek, jogurtu naturalnego lub greckiego, koperku, szczypiorku oraz soli i pieprzu. Jajka kroimy w kostki, następnie łączymy z łyżką jogurtu, dodajemy poszatkowany koperek i szczypiorek oraz przyprawy. Pasta może zostać wzbogacona dodatkowymi składnikami – na przykład suszonymi pomidorami lub tuńczykiem.
Równie szybki w przygotowaniu jest twarożek, który także serwuje się na chlebie. Do jego przyrządzenia potrzebujemy kostki chudego twarogu, łyżki jogurtu naturalnego lub odrobiny mleka, szczypiorku, soli, pieprzu, wybranych ziół i warzyw. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jogurtem lub mlekiem do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Następnie dodajemy szczypiorek i przyprawy. Z racji tego, że zdrowe śniadanie powinno się składać z dużej ilości warzyw, nasz twarożek warto uzupełnić pomidorami, ogórkiem i na przykład pietruszką. Gotową mieszankę jemy z miseczki lub nakładamy na chleb.
Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Dietetyk o tym, czy jedzenie może uzależniać. "Musimy zrozumieć, że ono nie rozwiąże naszych problemów"
- Zdrowe przekąski w pracy – od czego zacząć?
- Cykoria – właściwości lecznicze, odmiany, jak przyrządzić
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz / East News