Przepisy kulinarne

Zdrowe przekąski w pracy – od czego zacząć?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk

Natłok obowiązków i brak czasu nie są sprzymierzeńcami zdrowego odżywiania się. Nierzadko zdarza się, iż pełnowartościowy posiłek zjadamy dopiero po powrocie do domu. Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie bardziej zaawansowanych potraw. Idealnie sprawdzą się w drodze do pracy, a także w przerwie między spotkaniami.

Jak zrobić zdrową przekąskę?

Fit przekąski powinny być przede wszystkim szybkie w wykonaniu, syte i obfitujące w składniki odżywcze. Tego typu smakołyki przywracają siły do pracy i zwiększają poziom energii. Dodatkowo są niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby dbające o linię. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów, które warto wypróbować w swojej kuchni.

Przekąski fit – co zabrać ze sobą do pracy?

Po kilku godzinach ciągłej pracy przed komputerem, stajemy się coraz bardziej wyczerpani i pozbawieni sił. Jeśli dodatkowo po południu czeka nas ważne spotkanie, potrzebujemy szybkiego i mocnego zastrzyku energii, który na nowo pobudzi nas do życia. W takim przypadku, zamiast niezdrowych napojów energetycznych lub przesyconej cukrem czekolady, wybierzmy tak zwane "kulki mocy". Tego typu zdrowe przekąski dostarczą nam sporo energii i składników odżywczych. Bez problemu zabierzemy je do pracy, a także na uczelnię czy zaplanowaną wyprawę. Przepisy na kulki mocy różnią się od siebie składnikami – pod tym względem każdy znajdzie coś dla siebie, biorąc pod uwagę różnego rodzaju alergie czy nietolerancje. Fit przekąski stanowią mieszankę orzechów i nasion, dodatkowo do posłodzenia wykorzystujemy miód, syrop klonowy lub suszone figi czy daktyle. Opcjonalnie dodajemy ulubione przyprawy. Do przygotowania około 8 kulek, potrzebujemy szklankę dowolnych orzechów (np. nerkowców, migdałów) wymieszanych z nasionami (np. słonecznikiem, chia). Niezbędne będzie także pół szklanki płatków owsianych, około 100 gramów namoczonych daktyli oraz mąka kokosowa lub wiórki.

Zaczynamy od zmielenia orzechów i nasion, następnie płatków owsianych, a na końcu namoczonych i miękkich daktyli. Owoce łączymy z orzechami i stopniowo dodajemy zmielone płatki, energicznie ugniatając. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić mieszankę przykładowo imbirem lub cynamonem. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Następnie obtaczamy je we wiórkach lub mące kokosowej. Tak przygotowane przekąski do pracy będą nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne. Możemy przygotować od razu większą porcję i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Inną opcją jest zamrożenie kulek.

Zdrowe przekąski – uzupełniamy płyny w pracy

Nierzadko zdarza się, że za nasze złe samopoczucie odpowiada niewystarczające nawodnienie organizmu. Jeśli nie mamy nawyku regularnego picia wody, wkrótce poczujemy się zmęczeni i pozbawieni energii. Aby zapobiec tego typu sytuacjom, warto mieć przy sobie zawsze pełną szklankę wody i przyjąć za cel wypicie minimum 4 w trakcie pracy. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie smoothie, które nie tylko nawodnią nasz organizm, ale także dostarczą wartościowych substancji. Fit przekąski do pracy nie zawsze muszą mieć formę stałą, równie smaczne i odżywcze będą owocowo-warzywne koktajle, które bardzo szybko przygotujemy dzień wcześniej. Pamiętajmy, aby podczas przygotowywania smoothie nie łączyć ze sobą wyłącznie owoców, gdyż będą one stanowić prawdziwą bombę cukrową. Podstawą powinny być zielone warzywa takie jak: szpinak, jarmuż czy pietruszka. Następnie 1-2 owoce – przykładowo banan i pomarańcza oraz dobrej jakości woda mineralna, kokosowa lub lekki jogurt naturalny.

Całość miksujemy ze sobą, w razie potrzeby dosładzając mieszankę miodem lub syropem klonowym. Przechowujemy w bidonie lub innym tego typu pojemniku. Smoothie warto przygotować wieczorem, na noc włożyć do lodówki i rano zabrać ze sobą do pracy. Kolejne niskokaloryczne przekąski warte wypróbowania to delikatny deser z nasionami chia. Również najlepiej przygotować go wieczorem. Będziemy potrzebować około 2 szklanek mleka (roślinnego lub krowiego), 6 łyżek nasion chia oraz wybranego owocu (polecany jest banan). Nasiona przesypujemy do bidonu i zalewamy gorącym mlekiem. Następnie zamykamy bidon i mocno trzęsiemy mieszanką przez kilka minut. Po tym czasie zostawiamy do przestygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki. Nasiona chia wchłaniają płyny i pęcznieją pod ich wpływem. Rano dodajemy pokrojonego banana i zabieramy deser do pracy. Przekąski fit w formie płynów najlepiej przechowywać w lodówce pracowniczej.

Inne smakołyki, które świetnie nadają się do zjedzenia podczas szybkiej przerwy w pracy to różnego rodzaju lekkie, domowe chlebki. Oczywiście kluczem jest szybkość wykonania, więc nie są to tradycyjne drożdżowe wypieki. Zdrowe przekąski mogą mieć postać na przykład delikatnego fasolowo-jaglanego chleba. Do jego przygotowania potrzebujemy szklankę ugotowanej fasoli, tyle samo kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki oraz dodatków w postaci nasion chia, siemienia lnianego lub słonecznika, a także nieco soli, oliwy i ziół. Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut (około 180 stopni Celsjusza). Chlebek możemy jeść z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Kondoros Eva Katalin/Getty Images

Pozostałe wiadomości