Szpinak jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia, odgrywa ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej, pomaga zachować zdrowy wzrok przez lata. Coraz częściej podawany jest w formie zielonych koktajli. Jakie owoce dodać, by smoothie ze szpinakiem było jeszcze zdrowsze, a przy okazji dobrze smakowało?
Natłok obowiązków i brak czasu nie są sprzymierzeńcami zdrowego odżywiania się. Nierzadko zdarza się, iż pełnowartościowy posiłek zjadamy dopiero po powrocie do domu. Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie bardziej zaawansowanych potraw. Idealnie sprawdzą się w drodze do pracy, a także w przerwie między spotkaniami.
Jeśli myślicie, że moda na fotografowanie i opisywanie jedzenia rozpoczęła się razem z powstaniem Instagrama, to jesteście w błędzie. I choć teraz to, co trafia na nasz stół często inspirowane jest trendami wykreowanymi przez media społecznościowe, to historia promowania określonych produktów sięga XVIII wieku.
Do tej pory we wtorki w kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski. Od nowego sezonu Dzień Dobry TVN Piotrowi pomagać będzie Aneta Łańcuchowska. Dziś kucharz i dietetyczka przygotowali potrawy nie tylko smaczne i zdrowe, ale też tanie. Zupa rybna na obierkach warzyw? Dlaczego nie! Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: sałatka z makaronem, z ciecierzycą i zielonymi warzywami, soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką, zupa rybna i filety z dorady na pure marchewkowym.
Okazuje się, że produkt oznaczony etykietką "bio" czy "eko" wcale nie daje nam gwarancji, że kupujemy zdrowszą żywność. Jakie trzeba spełniać warunki, by uzyskać certyfikat ekologicznego sposobu produkcji? Dlaczego ceny produktów "bio" są droższe od żywności konwencjonalnej? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha - trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna radziła, jak przyrządzać szybkie i pożywne dania dla dzieci. Podzieliła się z nami przepisem na ekspresową, samogotującą się zupę, a do tego równie szybkie drugie danie. Było też coś na deser. Zobaczcie, jakie produkty warto mieć zawsze w zapasie, by w sytuacjach ekstremalnego pośpiechu nie zapomnieć o solidnym posiłku.