Sałatka z makaronem, ciecierzycą i zielonymi warzywami z sosem jogurtowym z dodatkiem Tahini
Składniki: na 1 porcję - koszt ok. 6,60 zł
Szklanka makaronu pełnoziarnistego
¼ szklanki zielonego mrożonego groszku
Szklanka zielonej fasolki szparagowej
1 szalotka
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
garść mix’u sałat
sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
Łyżka tahini
Odrobina soli
Pieprz,
1 łyżka soku z cytryny
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Groszek zielony wraz z fasolką ugotuj na parze. Ciecierzycę gotuj. W dużej ilości wody i bez przykrycia, aż do momentu kiedy będzie zupełnie miękka. Liście sałaty dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Wystudzony makaron wrzuć do dużej miski, dodaj groszek, fasolkę, posiekana cebulkę, mix sałat i ciecierzycę. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
Soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką
Składniki na 1 porcję - koszt ok. 5,20 zł
3 łyżki soczewicy czerwonej
Kostka mrożonego szpinaku lub taka sama ilość świeżych liści szpinaku
½ litra wody
2 szklanki przecieru pomidorowego
Łyżka koncentratu pomidorowego
Ziemniak
2 marchewki
Grubszy plaster cebuli
Łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki startego imbiru
Szczypta soli
¼ łyżeczki ostrej papryki,
Pół łyżeczki łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Do garnka wlej oliwę, rozgrzej ją i wrzuć pokrojoną cebulę, obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość podsmaż przez chwilę,a następnie wlej wodę, wrzuć pomidory, mrożony szpinak oraz soczewicę i zagotuj. Po 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj, aż do momentu kiedy marchewka będzie jeszcze al dente. Zupę przypraw dużą ilością imbiru.
Bulion rybny
Składniki:
4 szt. kręgosłupów i głów od dorady
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
Liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i umyj. Włóż go garnka. Zalej 3 litrami wody. Gotuj 30 minut. Z głów ryb usuń skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny i dodaj do garnka z warzywami. Dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 40 minut.
Zupa rybna – porcja ok. 9 zł
Składniki:
3 łyżki masła
1 duży por
Bulion rybny
500 g ziemniaków
1 marchewka
Duży pęczek koperku
200 ml kremówki
Gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone w talarki por i marchewkę podduś na maśle. Zalej bulionem rybnym. Ziemniaki obierz i pokrój w rękach, urywając nieprzecięte końcówki (z nich wydostanie się skrobia która lekko zagęści zupę). Gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Filety z dorady na pure marchewkowym – porcja ok. 10 zł
Składniki:
4 dorady
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Świeży tymianek
1 kg marchewki
200 ml mleka
2 łyżki masła
Sól i pieprz
1 seler
Sok z połówki cytryny
2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Dorady wyfiletuj. Głowę i ości przeznacz na bulion. Filety przypraw solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż na blaszce do pieczenia skórą ku górze. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Marchewkę umyj i obierz (obierki można dodać do bulionu). Resztę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody. Następnie zblenduj z dodatkiem mleka i masła na gładkie pure.
W tym czasie umyj seler i obierz (obierki można dodać do bulionu). Pokrój w zapałki, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut aż się zamarynuje i straci swoją ostrość.
W tym czasie podpraż sezam na suchej patelni. Ryby wstaw do pieca na 8 minut.
Pure ułóż na talerzu, na nim ułóż seler. Następnie rybę i całość posyp sezamem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN