Poranny kus kus z rozgrzewającym cynamonem, żurawiną i pomarańczami
Składniki:
1/2 szkl. kus kus
1 szkl. soku jabłkowego
1 mała łyżeczka masła
1 pomarańcza
20 g suszonej żurawiny
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Podgrzej sok jabłkowy. Jak zacznie wrzeć, zalej nim w misce kaszę kus kus wraz z łyżką masła i żurawiną. Przykryj. Pomarańczę pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystko, dodaj cynamon i jeśli będzie za suche, dodaj sok z pozostałej pomarańczy.
Prosty i szybki kurczak z warzywami
Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 marchewka
6 ziemniaków
1 cebula
1 szklanka wywaru z jarzyn lub wody
szczypta soli
2 łyżki sosu sojowego
garść posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Pałki z kurczaka dokładnie umyj, oczyść z błonek i obierz ze skóry. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka wraz z warzywami włóż do naczynia żaroodpornego i posól. Całość zalej wywarem lub wodą i dodaj sos sojowy. Danie zapiekaj pod przykryciem ok. 35 min. Następnie posyp zieloną pietruszką.
Ekspresowy krem paprykowy
Składniki:
3 żółte papryki pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka pesto czerwonego
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
50 g tartego parmezanu
1 l wywaru lub wody
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba (może być ciabatta)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Papryki i cebulę zeszklij w garnku na łyżce masła. Zalej wywarem lub wodą, dodaj pomidory z puszki oraz łyżeczkę pesto, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem ok. 12 min. Dodaj do zupy zieloną pietruszkę i zmiksuj na krem. Chleb natrzyj czosnkiem i podpiecz na patelni na łyżce oliwy. Zupę podawaj posypaną parmezanem i z dodatkiem grzanki.
Szybkie ciasto cynamonowe
Składniki:
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki maku (opcjonalnie)
75 g mielonych migdałów (można zastąpić mąką kukurydzianą)
100 g cukru brązowego
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju rzepakowego
cukier puder do posypania
100 g czekolady rozkruszonej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Dowolną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche wymieszaj razem. W osobnej misce wymieszaj mokre. Następnie połącz je razem i wymieszaj widelcem. Dodaj czekoladę i wymieszaj jeszcze raz. Piecz w piekarniku ok. 35 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN