"Ma bardzo dużo takiego działania pro krwiotwórczego, bo ma żelazo, witaminę B9, czyli kwas foliowy i witaminę B12".
Czerwone buraki to bardzo wartościowe warzywa.
Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale burak świetnie sprawdza się w deserach. Odpowiednio przyrządzony może być bazą uwielbianego przez wielu, czekoladowego, miękkiego ciasta w nieco zdrowszej wersji. Jak zrobić brownie z buraka? Sprawdź przepis krok po kroku.
Co można zrobić z sezonowych warzyw? Zapiekankę, hummus, ale także pyszną, świeżą sałatkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, jak zrobić sałatkę z burakiem i bakłażanem. Sprawdź jej przepis i rozkochaj się w tym smaku.
Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, które warto jeść jesienią i i zimą, a których lepiej unikać.
Janusz to nie jest zwykłe imię. Janusz to styl życia. Można być Januszem plaży, Januszem szosy, można januszować tu i tam. Niezależnie, co Janusz zrobi, to posypie się na niego tona cebuli... a może buraków? Czym tak naprawdę jest "januszostwo"? Jaka jest geneza Janusza? Sprawdził do reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Buraczane tiramisu, sałatka z buraków pieczonych, cebuli i jabłek, rolada z indyka nadziewana papryką, kluski śląskie z sokiem z buraków oraz pieczone buraki z kozim serem i chrzanową pianą. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Ożga przygotowała potrawy z buraków. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Tamka. Przygotował m.in.: granitę ze szczawiu, buraka pieczonego i jeżyny oraz perliczkę, puree z dyni, musztardowca i sosu jarzębinowego. Palce lizać!