Pieczone buraki z kozim serem i chrzanową pianą
Składniki:
1 roladka sera koziego
2 średnie buraki
3 łyżki pestek dyni
mleko 3,2 %
świeży chrzan
liście roszponki
Sposób wykonania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plastry i wyciąć kółka metalowym pierścieniem. Ocet winny i balsamiczny wymieszać z łyżką oliwy i tymiankiem. Przygotowanym dresingiem polać plasterki buraka. Ser kozi ( roladkę) pokroić na mniejsze okrągłe części. Na talerzu ułożyć plasterki buraka, kozi ser i posypać pestkami dyni. Na koniec polać chrzanową pianą i udekorować liśćmi roszponki.
Przygotowanie piany chrzanowej.
Zagrzewamy mleko z dodatkiem chrzanu do temperatury 80 °C. zdejmujemy z ognia i wrzucamy mało. Podbijamy mikserem lub trzepaczką, aż powstanie piana tak jak do kawy latte.
Kluski śląskie z sokiem z buraków
Składniki:
Ziemniaki
mąka ziemniaczana
łyżka soku z buraków
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki przełożyć do miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto i dodać odrobinę soku ze świeżych braków. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku. W garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 5 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Rolada z indyka nadziewana papryką
Składniki:
Filet z indyka podzielony na małe kotleciki.
papryka, żółta, zielona, czerwona
sól, pieprz, papryka czerwona słodka
musztarda
Sposób wykonania:
Pierś z indyka pokroić na plastry i cieniutko rozbić, a następnie posmarować musztardą. Do środka wkładamy paprykę czerwoną, zielona i żółtą, pokrojoną w cienkie paski. Odrobinę solimy, pieprzymy i doprawiamy słodką papryką. Tak przygotowaną pierś obsmażamy z każdej strony na oliwie i dusimy na małym ogniu podlewając wywarem warzywnym.
Sałatka z buraków pieczonych, cebuli i jabłek
Składniki:
2 buraki
2 jabłka
1 cebula
ocet winny, oliwa z oliwek
Sok z 1/ 2 cytryny
Sól, pieprz czarny
Sposób wykonania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę i zalewamy sokiem z cytryny. Buraki mieszamy z cebulą i jabłkiem oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Buraczane tiramisu
Składniki:
ser mascarpone 500 g
cukier puder 200 g
żółtka 5 szt.
2 buraki
1 cytryna
1 pomarańcza
płatki migdałów
orzechy laskowe
Sposób wykonania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Upieczone buraki odstawić do ostudzenia
Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Do dobrze utartej masy dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Pokroić na małe kawałki i zmiksować z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz z 50 g cukru pudru na gładką masę. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać mus z buraków i delikatnie wymieszać
W kieliszkach do martini ułożyć warstwami wcześniej uprażone migdały i orzechy laskowe, biały krem mascarpone i buraczany.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN