Burak w roli głównej. Słodki i zdrowy

Buraczane tiramisu, sałatka z buraków pieczonych, cebuli i jabłek, rolada z indyka nadziewana papryką, kluski śląskie z sokiem z buraków oraz pieczone buraki z kozim serem i chrzanową pianą. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Ożga przygotowała potrawy z buraków. Smacznego!

Pieczone buraki z kozim serem i chrzanową pianą

Składniki:

1 roladka sera koziego

2 średnie buraki

3 łyżki pestek dyni

mleko 3,2 %

świeży chrzan

liście roszponki

Sposób wykonania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plastry i wyciąć kółka metalowym pierścieniem. Ocet winny i balsamiczny wymieszać z łyżką oliwy i tymiankiem. Przygotowanym dresingiem polać plasterki buraka. Ser kozi ( roladkę) pokroić na mniejsze okrągłe części. Na talerzu ułożyć plasterki buraka, kozi ser i posypać pestkami dyni. Na koniec polać chrzanową pianą i udekorować liśćmi roszponki.

Przygotowanie piany chrzanowej.

Zagrzewamy mleko z dodatkiem chrzanu do temperatury 80 °C. zdejmujemy z ognia i wrzucamy mało. Podbijamy mikserem lub trzepaczką, aż powstanie piana tak jak do kawy latte.

Kluski śląskie z sokiem z buraków

Składniki:

Ziemniaki

mąka ziemniaczana

łyżka soku z buraków

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki przełożyć do miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto i dodać odrobinę soku ze świeżych braków. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku. W garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 5 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

Rolada z indyka nadziewana papryką

Składniki:

Filet z indyka podzielony na małe kotleciki.

papryka, żółta, zielona, czerwona

sól, pieprz, papryka czerwona słodka

musztarda

Sposób wykonania:

Pierś z indyka pokroić na plastry i cieniutko rozbić, a następnie posmarować musztardą. Do środka wkładamy paprykę czerwoną, zielona i żółtą, pokrojoną w cienkie paski. Odrobinę solimy, pieprzymy i doprawiamy słodką papryką. Tak przygotowaną pierś obsmażamy z każdej strony na oliwie i dusimy na małym ogniu podlewając wywarem warzywnym.

Sałatka z buraków pieczonych, cebuli i jabłek

Składniki:

2 buraki

2 jabłka

1 cebula

ocet winny, oliwa z oliwek

Sok z 1/ 2 cytryny

Sól, pieprz czarny

Sposób wykonania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę i zalewamy sokiem z cytryny. Buraki mieszamy z cebulą i jabłkiem oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Buraczane tiramisu

Składniki:

ser mascarpone 500 g

cukier puder 200 g

żółtka 5 szt.

2 buraki

1 cytryna

1 pomarańcza

płatki migdałów

orzechy laskowe

Sposób wykonania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Upieczone buraki odstawić do ostudzenia

Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Do dobrze utartej masy dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Pokroić na małe kawałki i zmiksować z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz z 50 g cukru pudru na gładką masę. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać mus z buraków i delikatnie wymieszać

W kieliszkach do martini ułożyć warstwami wcześniej uprażone migdały i orzechy laskowe, biały krem mascarpone i buraczany.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!