Sałatka z burakiem i bakłażanem w sam raz na końcówkę lata. Sprawdź przepis

Pieczone bakłażany
Pieczone bakłażany
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
Co można zrobić z sezonowych warzyw? Zapiekankę, hummus, ale także pyszną, świeżą sałatkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, jak zrobić sałatkę z burakiem i bakłażanem. Sprawdź jej przepis i rozkochaj się w tym smaku.

Sałatka z burakiem i bakłażanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bakłażan
  • 3 buraki
  • opakowanie rukoli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • pęczek mięty
  • ½ pęczka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • opakowanie sera typu feta
  • 2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania sałatki z burakiem i bakłażanem

  1. Bakłażana kroimy w plastry i przesmażamy na rozgrzanej oliwie na złotobrązowy kolor, następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  2. Po przestudzeniu kroimy w ok. 1 cm paski i przekładamy do miski.
  3. Buraki owijamy folią spożywczą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 h, powinny być miękkie w środku.
  4. Następnie przestudzamy je, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  5. W małej miseczce łączymy ocet z miodem, solą następnie stopniowo dolewamy oliwę.
  6. Zalewamy sosem buraki i bakłażana, mieszamy i dodajemy poszatkowane drobno zioła.
  7. Na szerokim talerzu rozkładamy rukolę, buraka z bakłażanem, kostki fety i posypujemy całość prażonymi pestkami dyni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości