Sałatka z burakiem i bakłażanem w sam raz na końcówkę lata. Sprawdź przepis

Pieczone bakłażany
Pieczone bakłażany
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
Co można zrobić z sezonowych warzyw? Zapiekankę, hummus, ale także pyszną, świeżą sałatkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, jak zrobić sałatkę z burakiem i bakłażanem. Sprawdź jej przepis i rozkochaj się w tym smaku.

Sałatka z burakiem i bakłażanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bakłażan
    • 3 buraki
      • opakowanie rukoli
        • 2 łyżki octu balsamicznego
          • łyżeczka miodu
            • pęczek mięty
              • ½ pęczka pietruszki
                • sól, pieprz
                  • oliwa
                    • opakowanie sera typu feta
                      • 2 łyżki pestek dyni

                        Sposób przygotowania sałatki z burakiem i bakłażanem

                        1. Bakłażana kroimy w plastry i przesmażamy na rozgrzanej oliwie na złotobrązowy kolor, następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
                          1. Po przestudzeniu kroimy w ok. 1 cm paski i przekładamy do miski.
                            1. Buraki owijamy folią spożywczą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 h, powinny być miękkie w środku.
                              1. Następnie przestudzamy je, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
                                1. W małej miseczce łączymy ocet z miodem, solą następnie stopniowo dolewamy oliwę.
                                  1. Zalewamy sosem buraki i bakłażana, mieszamy i dodajemy poszatkowane drobno zioła.
                                    1. Na szerokim talerzu rozkładamy rukolę, buraka z bakłażanem, kostki fety i posypujemy całość prażonymi pestkami dyni.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Marieta Marecka

                                      Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana