Sałatka z burakiem i bakłażanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- bakłażan
- 3 buraki
- opakowanie rukoli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- pęczek mięty
- ½ pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
- opakowanie sera typu feta
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania sałatki z burakiem i bakłażanem
- Bakłażana kroimy w plastry i przesmażamy na rozgrzanej oliwie na złotobrązowy kolor, następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Po przestudzeniu kroimy w ok. 1 cm paski i przekładamy do miski.
- Buraki owijamy folią spożywczą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 h, powinny być miękkie w środku.
- Następnie przestudzamy je, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
- W małej miseczce łączymy ocet z miodem, solą następnie stopniowo dolewamy oliwę.
- Zalewamy sosem buraki i bakłażana, mieszamy i dodajemy poszatkowane drobno zioła.
- Na szerokim talerzu rozkładamy rukolę, buraka z bakłażanem, kostki fety i posypujemy całość prażonymi pestkami dyni.
Zobacz także:
- Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni
- Marynowane pieczone bakłażany - przepis Aleksandry Juszkiewicz
- Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News
podziel się: