Klasyczne amerykańskie Mac&Cheese. Jak je przyrządzić?

Mac&Cheese
Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykańska kuchnia Ewy
Amerykańska kuchnia Ewy
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Sama przygotowała amerykańskie przysmaki, w tym kultowe Mac&Cheese. Jak przygotować to danie? Sprawdź banalnie prosty przepis. 

Mac&Cheese - przepis

Składniki:

  • 450 g makaronu typu kolanka,
  • 115 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczka białego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczka cebuli granulowanej,
  • 500 ml śmietanki 32%,
  • 340 g białego lub żółtego sera typu cheddar.

Sposób przygotowania Mac&Cheese

Ugotuj makaron, odcedź. W rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i przyprawy. Zrób zasmażkę. Wlej śmietankę. Delikatnie zagotuj. Dodaj starty ser i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw na bok i dodaj ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj makaron z sosem serowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości