Klasyczne amerykańskie Mac&Cheese. Jak je przyrządzić?

Mac&Cheese
Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykańska kuchnia Ewy
Amerykańska kuchnia Ewy
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Sama przygotowała amerykańskie przysmaki, w tym kultowe Mac&Cheese. Jak przygotować to danie? Sprawdź banalnie prosty przepis. 

Mac&Cheese - przepis

Składniki:

  • 450 g makaronu typu kolanka,
    • 115 g masła,
      • 2 łyżki mąki,
        • łyżeczka czosnku granulowanego,
          • 1/2 łyżeczka białego pieprzu,
            • 1/2 łyżeczka cebuli granulowanej,
              • 500 ml śmietanki 32%,
                • 340 g białego lub żółtego sera typu cheddar.

                  Sposób przygotowania Mac&Cheese

                  Ugotuj makaron, odcedź. W rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i przyprawy. Zrób zasmażkę. Wlej śmietankę. Delikatnie zagotuj. Dodaj starty ser i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw na bok i dodaj ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj makaron z sosem serowym.

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło: Ewa Sama

                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości