Kuchnia amerykańska po polsku!

Hamburgery
Hamburgery
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agatę Jędraszczak. Blogerka kulinarna zaproponowała nam dziś kuchnię amerykańską, ale z polskimi akcentami. Agata zamiast białych, pszennych bułek postawiła między innymi na pieczywo razowe. Typowo polskie są również dodatki. Na stole pojawiły się więc takie potrawy jak, cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków, zapiekanka serowa ze świeżym szpinakiem, czy tosty z serem i pieczoną papryką.

Cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków

Składniki:

Bułeczki hamburgerowe (2 szt)

125 g mąki pszennej

75 ml mleka

3 g drożdży

15 g masła (miękkiego)

1/2 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

Sezam do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list). Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do

wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Hamburger (mięso):

Mielone mięso wołowe (najlepiej lekko przerośnięte tłuszczem, np. karkówka, rostbef), 500 g

Odrobina zimnej wody (bulionu)

Dodatki:

Szalotka

Świeże zioła (rozmaryn, oregano)

Mielona kolendra

Sos Worcestershire

Kmin rzymski

Sól, pieprz

Ser

1 szalotka

½ szklanki mleka

Świeży tymianek

2 buraki

4 łyżki octu balsamicznego

Rukola

Czerwona cebula

Przygotowanie:

Mięso doprawić do smaku, uformować okrągłe kotlety. Lekko posmarować olejem, smażyć na grillu/patelni grillowej. Czas zależy od tego, jak wysmażone mięso lubisz. Na oliwie zeszklić szalotkę, dodać opakowanie sera i mleko. Wymieszać, doprawić tymiankiem. Gotować, aż uzyskasz gęsty sos. Buraki owinąć folią spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec do miękkości. Obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, zalać octem balsamicznym. Bułeczki hamburgerowe przekroić w poprzek, przełożyć talarkami cebuli, rukolą, mięsem z burakami, polać sosem serowym i przykryć drugą kromką bułki.

Mac'n'cheese, czyli zapiekanka serowa z dodatkiem świeżego szpinaku

Skałdniki:

1 opakowanie makaronu „kolanka”

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

2 szklanki mleka

1 opakowanie Sera gouda

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku

250 g świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z mąką, przesmażyć. Zalać mlekiem, dokładnie połączyć trzepaczką. Dodać ser, doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem i szpinakiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, aż sos się zagotuje, a wierzch lekko zarumieni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i bułkę tartą. Usmażyć ją na złoto. Przyprawić, „kruszonką” i posypać gorący makaron.

Grilled cheese, czyli tosty z serem i pieczoną papryką, do nich salsa ze świeżych pomidorów i malin oraz domowy sos BBQ

Składniki:

4 kromki pszennego chleba na zakwasie

1 czerwona papryka

Opakowanie Sera gouda

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Paprykę opiec w piekarniku, aż jej skórka stanie się czarna. Obrać, pokroić w plasterki. Kromki chleba posmarować masłem. Na nieposmarowaną stronę jednej z nich położyć porcję sera i kawałki papryki. Przykryć drugą połówką. Smażyć na małym ogniu, na teflonowej patelni, aż pieczywo się zarumieni. Przełóżyć na drugą stronę, lekko przycisnąć do dna patelni, smażyć aż i ta strona będzie złota i chrupiąca.

Salsa:

2 pomidory malinowe

1 szalotka

1/3 szklanki malin

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

bazylia

sól, pieprz

Pomidory drobno posiekać, połączyć z drobno poszatkowaną cebulą i malinami. Doprawić oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wymieszać z listkami bazylii.

sos BBQ:

1 puszka siekanych pomidorów

1 duża czerwona cebula

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

¼ łyżeczki mielonej kolendry

2 goździki

3 suszone śliwki

Świeżo mielony czarny pieprz

1/4 szklanki octu balsamicznego

3 łyżki brązowego cukru

Na oliwie szklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i seler. Dodać przyprawy, chwilę smażyć.

Dodać pomidory z puszki lub świeże pocięte w dużą kostkę. Wszystko dokładnie przyprawić i mieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dokładnie miksować, ewentualnie doprawić do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!