Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin - przepis
Składniki:
- 4 plastry roladki z koziego sera dojrzewającego
- garść liści sałat
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- kilka listków mięty
- dwie gałązki koperku
- dwie gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki świeżych malin
Dressing:
- łyżka octu malinowego
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka świeżych malin
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Koperek i natki pietruszki listkuj. Miętę drobno posiekaj. Łyżkę malin rozgnieść widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj maliny rozgniecione, miętę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Plastry koziego sera włóż do rozgrzanego do 180 st. C pieca i piecz ok. 5-6 min. W tym czasie ułóż wszystkie pozostałe składniki sałat na talerzach, polej dressingiem, posyp malinami i orzeszkami pinii. Dodaj plastry koziego sera i polej dressingiem. Zjedz od razu!
Malinowy granite z polewą z białej czekolady - przepis
Składniki:
- 500 g malin
- 100 g cukru
- 150 ml wody
- sok z jednej limonki
- 100 g białej czekolady
- 150-200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Zmiksuj maliny i przecedź przez sitko, aby się pozbyć pestek. Cukier wymieszaj z wodą i gotuj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj syrop z musem z malin i sokiem z limonki. Przelej tę masę do foremki i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Co 30 min. wyciągnij foremkę i widelcem rozmieszaj masę malinową. Po 3 godzinach powstanie granite.
Pokrusz białą czekoladę na drobne kawałki. Zagotuj śmietankę i wlej ją do miski z białą czekoladą. Wymieszaj. Serwuj granite w szklankach i polej je polewą z białej czekolady.
Smoothie z malinami i brzoskwinią - przepis
Składniki:
- 2 garści malin
- brzoskwinia
- 2 garści szpinaku
- sok z połowy limonki
- listki z dwóch gałązek mięty
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki na mus. Wypij od razu!
Zobacz także:
- Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Nalewka z malin - jak ją przygotować?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News