Malinowa rozkosz Davida Gaboriauda - francuskie przepisy na sałatkę, granite i smoothie

David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN
Malinowa rozkosz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji i smaków z całego świata. Do nich zaliczają się pyszne, malinowe propozycje Davida Gaboriauda, inspirowane kuchnią francuską. Jak zrobić francuską sałatkę z pieczonego koziego sera i malin, malinowy granite z polewą z białej czekolady i smoothie z malinami i brzoskwinią? Sprawdź przepisy.
Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin
Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin
Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin
Źródło: Ola Skowron/East News

Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin - przepis

Składniki:

  • 4 plastry roladki z koziego sera dojrzewającego
  • garść liści sałat
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • kilka listków mięty
  • dwie gałązki koperku
  • dwie gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki świeżych malin

Dressing:

  • łyżka octu malinowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka świeżych malin
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Koperek i natki pietruszki listkuj. Miętę drobno posiekaj. Łyżkę malin rozgnieść widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj maliny rozgniecione, miętę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Plastry koziego sera włóż do rozgrzanego do 180 st. C pieca i piecz ok. 5-6 min. W tym czasie ułóż wszystkie pozostałe składniki sałat na talerzach, polej dressingiem, posyp malinami i orzeszkami pinii. Dodaj plastry koziego sera i polej dressingiem. Zjedz od razu!

Malinowy granite z polewą z białej czekolady
Malinowy granite z polewą z białej czekolady
Malinowy granite z polewą z białej czekolady
Źródło: Ola Skowron/East News

Malinowy granite z polewą z białej czekolady - przepis

Składniki:

  • 500 g malin
  • 100 g cukru
  • 150 ml wody
  • sok z jednej limonki
  • 100 g białej czekolady
  • 150-200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Zmiksuj maliny i przecedź przez sitko, aby się pozbyć pestek. Cukier wymieszaj z wodą i gotuj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

Wymieszaj syrop z musem z malin i sokiem z limonki. Przelej tę masę do foremki i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Co 30 min. wyciągnij foremkę i widelcem rozmieszaj masę malinową. Po 3 godzinach powstanie granite.

Pokrusz białą czekoladę na drobne kawałki. Zagotuj śmietankę i wlej ją do miski z białą czekoladą. Wymieszaj. Serwuj granite w szklankach i polej je polewą z białej czekolady.

Smoothie z malinami i brzoskwinią
Smoothie z malinami i brzoskwinią
Smoothie z malinami i brzoskwinią
Źródło: Ola Skowron/East News

Smoothie z malinami i brzoskwinią - przepis

Składniki:

  • 2 garści malin
  • brzoskwinia
  • 2 garści szpinaku
  • sok z połowy limonki
  • listki z dwóch gałązek mięty

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki na mus. Wypij od razu!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości