Luizjańska Zupa
Składniki:
2 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
1/2 małego pora pokrojonego w plasterki
200 g indyka
Żółta lub zielona papryka pokrojona w paseczki
3 świeże kolby kukurydzy
3 pomidory pokrojone w kostkę
200 g krewetek 16/20 (świeże)
Świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)
Natka pietruszki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
Świeży szczypiorek i kolendra
Limonka
Sól, świeżo zmielony pieprz i szczypta cukru
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki oczyścić, oderwać ogonki.
Bulion przecedzić i zagotować.
Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3-4 minuty aż będzie złocista.
Wlać odrobinę bulionu.
W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora oraz pomidory i smażyć mieszając co chwilę przez około 2-3 minuty.
Mięso z indyka delikatnie przyprawić solą i pieprzem.
Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2-3 minuty.
Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1-2 minuty.
Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować.
Gotować przez około 4 min.
Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki.
Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 min.
W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek, a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki.
Przy podaniu zupę obsypać świeżą kolendrą.
Kanapka z Pull Porkiem i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
5 małych bagietek pełnoziarnistych
100 g rukoli
Konfitura z czerwonej cebuli
Pull Pork
Konfitura z czerwonej cebuli
Skladniki:
ok. 1 kg czerwonej cebuli
Oliwa
3 łyżki miodu
6 łyżek octu balsamicznego
Sól i pieprz do smaku
Łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Do dużego garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy do smażenia.Kiedy jest rozgrzana, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.
Dusimy aż cebulka zmięknie, co jakiś czas mieszając. To może zająć 15-20 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze przez kilka minut by odparować nadmiar wody.
Pull Pork
Składniki:
2 i 1/2 kg wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta
Marynata I – solanka:
3 łyżki soli
5 łyżek brązowego cukru
2 liście laurowe
4-5 szt ziela angielskiego
2 l wody
2-3 łyżki mieszanki przypraw z marynaty II
Marynata II – mieszanka przypraw:
100 g brązowego cukru
1 łyżka kuminiu
1 łyżka chilli
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka soli
1 łyżka cayenne
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
Sos do podania:
300 ml ketchupu
150 ml octu jabłkowego
75 g cukru trzcinowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki sosu luizjana
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę II: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, cebulę i czosnek miksujemy na pastę i łączymy z przyprawami.
Przygotowujemy solankę: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu aż sól i cukier się rozpuści.Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II.
Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II.
Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 100 st. na min. 9 godzin.
Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 st. i pieczemy kolejną godzinę aż zrumieni się wierzch.
Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 40 min. żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos: cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę.
Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą.
Doprawiamy do smaku i studzimy.
Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki.
Nakładamy do bułki razem z rukolą i konfiturą z cebuli.
Panncakes z borówkami i malinami oraz syropem klonowym
Składniki:
200 g malin
200 g borówek
50 ml syropu klonowego
50 g masła
Cukier puder do obsypania
3 gałązki mięty do dekoracji
Ciasto:
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
Szczypta soli
Przygotowanie:
W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron.
Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem puder i owocami dekorujemy miętą.
Skrzydełka BBQ
Składniki:
1 i 1/2 kg skrzydełek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki ostrej
Sól morska
Przygotowanie:
Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia.
Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską.
Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Dodać resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą.Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić.
Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia.
Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 min. aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 min. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty.
Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.
Śliwkowy sos BBQ
Składniki: 4 pomidory 350 g śliwek wędzonych 1 łyżka masła 1/2 ząbka czosnku 3 drobno pokrojone szalotki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 min. aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.
Sos serowy
Składniki: 50 g sera pleśniowego roquefort 1/3 ząbka startego na drobnej tarce czosnku 80 g gęstej i kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z limonki 1 i 1/2 łyżki majonezu 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie: Ser drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka). Na koniec dodać szczypiorek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN