Meksykańskie taco Klaudii
Składniki:
10 małych tortilli kukurydzianych
2 ciemne, miękkie awokado
3 zielone pomidory
6 czerwonych pomidorów
2 czerwone papryczki jalapeno
2 zielone papryczki jalapeno
3 czerwone cebule
4 zwykłe cebule
czosnek
300 g pręgi wołowej
200 g twarogu półtłustego
czerwona fasola w puszce
kolendra
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki o długości 5 cm i podsmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem.
Guacamole: Dojrzałe awokado rozetrzeć w misce, wcisnąć sok z limonki i wymieszać, dodać pokrojony drobno pomidor bez skórki i pestek, posiekaną kolendrę, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sos chili: grilować 3 pomidory, cebulę, 3 ząbki czosnku i 2 papryczki jalapeno. Pomidory obrać ze skórki i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą. Czerwoną fasolę z puszki gotować aż zmięknie z papryczką jalapeno, następnie zmiażdżyć. Na tortille ułożyć guacamole, potem mięso, pokruszyć twaróg i polać sosem chili. Fasolkę ułożyć obok na talerzyku.
Skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym Mateusza
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
bułka tarta
100 g mąki pszennej
2 jajka
2 l oleju słonecznikowego
1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny
250 ml miodu
2 pomarańcze
goździki
kora cynamonu
gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Skrzydełka przeciąć na dwie części (odciąć lotki, nie będą potrzebne). Wytrybować skrzydełka, odsłonić kostkę, a mięso zwinąć w kulkę, odstawić do lodówki na min. 15 min. Żurawinę umyć i podgrzać w garnku razem z miodem i przyprawami. Po 10 min. rozgnieść widelcem, podgrzewać jeszcze ok. 20 min. Całość wystudzić. Skrzydełka doprawić solą i pieprzem, mięso posypać mąka, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu przez ok. 4-5 min., aż staną się złote. Podawać razem z sosem żurawinowym.
Ciasto cytrynowo-bezowe Ani
Składniki:
Spód:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Krem cytrynowy:
sok z 4 cytryn
skórka otarta z cytryny
4 jajka
100 g cukru
100 g mała
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Z podanych składników ulepić ciasto, schłodzić je w lodówce przez min. godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkować, przełożyć do formy, piec pod obciążeniem (np. z ryżu lub grochu) ok. 20 min., a następnie bez obciążenia kolejne 20 min. Ostudzić, ale nie wyciągać z formy.
Krem cytrynowy: rozbełtać jajka z cukrem, dodać mąkę i sok, podgrzewać aż masa zgęstnieje, ściągnąć ją z ognia i dodać małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, wylać masę na upieczony spód.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, sok z cytryny i mąkę, bezą przykryć krem cytrynowy, zapiekać 20 min. w 180 st. C. Ciasto podawać, gdy jest ostudzone.
Sernik nowojorski Ani
Składniki:
Spód:
150 g kruchych ciasteczek
100 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg serka Philadelphia
250 g cukru
250 ml śmietany 22%
sok z 1/2 cytryny
ziarenka z wanilii
50 g mąki pszennej
4 jajka
Przygotowanie:
Spód: pokruszone ciasteczka wymieszać z masłem, przełożyć do formy, schładzać w lodówce. Składniki masy wymieszać za pomocą miksera, wylać na schłodzony spód, piec w kąpieli wodnej, najpierw przez 15 min. w 170 st. C, a potem przez 30 min. w 110 st. C Podawać mocno schłodzony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN