Kuchnia amerykańska. Przepisy Ani Starmach i uczestników MasterChefa na: meksykańskie taco, skrzydełka kurczaka, ciasto cytrynowe i sernik nowojorski

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwoje uczestników MasterChefa: Klaudia Budny i Mateusz Nowak przygotowali pyszne dania kuchni amerykańskiej: meksykańskie taco i skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym. Było tez coś na słodko: ciasto cytrynowo-bezowe i sernik nowojorski.

Meksykańskie taco Klaudii

Składniki:

10 małych tortilli kukurydzianych

2 ciemne, miękkie awokado

3 zielone pomidory

6 czerwonych pomidorów

2 czerwone papryczki jalapeno

2 zielone papryczki jalapeno

3 czerwone cebule

4 zwykłe cebule

czosnek

300 g pręgi wołowej

200 g twarogu półtłustego

czerwona fasola w puszce

kolendra

Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie paseczki o długości 5 cm i podsmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem.

Guacamole: Dojrzałe awokado rozetrzeć w misce, wcisnąć sok z limonki i wymieszać, dodać pokrojony drobno pomidor bez skórki i pestek, posiekaną kolendrę, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos chili: grilować 3 pomidory, cebulę, 3 ząbki czosnku i 2 papryczki jalapeno. Pomidory obrać ze skórki i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą. Czerwoną fasolę z puszki gotować aż zmięknie z papryczką jalapeno, następnie zmiażdżyć. Na tortille ułożyć guacamole, potem mięso, pokruszyć twaróg i polać sosem chili. Fasolkę ułożyć obok na talerzyku.

Skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym Mateusza

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka

bułka tarta

100 g mąki pszennej

2 jajka

2 l oleju słonecznikowego

1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny

250 ml miodu

2 pomarańcze

goździki

kora cynamonu

gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Skrzydełka przeciąć na dwie części (odciąć lotki, nie będą potrzebne). Wytrybować skrzydełka, odsłonić kostkę, a mięso zwinąć w kulkę, odstawić do lodówki na min. 15 min. Żurawinę umyć i podgrzać w garnku razem z miodem i przyprawami. Po 10 min. rozgnieść widelcem, podgrzewać jeszcze ok. 20 min. Całość wystudzić. Skrzydełka doprawić solą i pieprzem, mięso posypać mąka, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu przez ok. 4-5 min., aż staną się złote. Podawać razem z sosem żurawinowym.

Ciasto cytrynowo-bezowe Ani

Składniki:

Spód:

200 g mąki

100 g masła

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

Krem cytrynowy:

sok z 4 cytryn

skórka otarta z cytryny

4 jajka

100 g cukru

100 g mała

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

4 białka

200 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Z podanych składników ulepić ciasto, schłodzić je w lodówce przez min. godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkować, przełożyć do formy, piec pod obciążeniem (np. z ryżu lub grochu) ok. 20 min., a następnie bez obciążenia kolejne 20 min. Ostudzić, ale nie wyciągać z formy.

Krem cytrynowy: rozbełtać jajka z cukrem, dodać mąkę i sok, podgrzewać aż masa zgęstnieje, ściągnąć ją z ognia i dodać małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, wylać masę na upieczony spód.

Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, sok z cytryny i mąkę, bezą przykryć krem cytrynowy, zapiekać 20 min. w 180 st. C. Ciasto podawać, gdy jest ostudzone.

Sernik nowojorski Ani

Składniki:

Spód:

150 g kruchych ciasteczek

100 g roztopionego masła

Masa serowa:

1 kg serka Philadelphia

250 g cukru

250 ml śmietany 22%

sok z 1/2 cytryny

ziarenka z wanilii

50 g mąki pszennej

4 jajka

Przygotowanie:

Spód: pokruszone ciasteczka wymieszać z masłem, przełożyć do formy, schładzać w lodówce. Składniki masy wymieszać za pomocą miksera, wylać na schłodzony spód, piec w kąpieli wodnej, najpierw przez 15 min. w 170 st. C, a potem przez 30 min. w 110 st. C Podawać mocno schłodzony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości