Amerykańskie ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate chip cookies z przepisu Ewy Samej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykańska kuchnia Ewy
Amerykańska kuchnia Ewy
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Ewa Sama w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała najsłynniejsze amerykańskie przysmaki, w tym ciasteczka czekoladowe - chocolate chip cookies. Jak powstał ten przysmak i jak go zrobić w domu? Koniecznie sprawdź przepis naszej gościni.

Chocolate chip cookies to najbardziej popularne amerykańskie ciasteczka dostępne w większości sklepów i piekarni w USA. Ich pomysłodawczynią jest Ruth Wakefield - właścicielka restauracji Toll House Inn. w stanie Massachusetts, która w latach 30. XX w. postanowiła dodać kawałki półsłodkiej czekolady do ciasteczek, spodziewając się, że czekolada się rozpuści. Okazało się, że kawałki nie tylko nie zmieniły swojej formy, ale również fantastycznie wkomponowały się w smak i konsystencję ciasteczek. Po amerykańsku podawane są z zimnym mlekiem.

Amerykańskie ciasteczka czekoladowe - chocolate chip cookies - przepis

Składniki:

  • 280 g mąki,
    • łyżeczka sody,
      • łyżeczka soli,
        • 227 g miękkiego masła,
          • 150 g cukru,
            • 165 g brązowego cukru,
              • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
                • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
                  • 475 g kawałków czekolady,
                    • szklanka posiekanych orzechów (opcjonalnie).

                      Sposób przygotowania amerykańskich ciasteczek chocolate chip cookies

                      Utrzyj masło i dwa rodzaje cukru w dużej misce. Najlepiej użyj miksera. Dodawaj jajko jedno po drugim. Zmiksuj masę po dodaniu każdego jajka. Dodaj wanilię. W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki. Powoli dodaj suche składniki do mokrych. Dodaj kawałki czekolady, orzechy i wymieszaj. Na papier do pieczenia wykładaj kleksy ciasta. Użyj do tego łyżki stołowej. Piecz ok. 9-11 min., aż brzegi zrobią się brązowe. Wystudź ciastka. Ciasto lub już upieczone ciastka można mrozić.

                      Zobacz także:

                      Autor: Teofila Siewko

                      Źródło: Ewa Sama

                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości