Chocolate chip cookies to najbardziej popularne amerykańskie ciasteczka dostępne w większości sklepów i piekarni w USA. Ich pomysłodawczynią jest Ruth Wakefield - właścicielka restauracji Toll House Inn. w stanie Massachusetts, która w latach 30. XX w. postanowiła dodać kawałki półsłodkiej czekolady do ciasteczek, spodziewając się, że czekolada się rozpuści. Okazało się, że kawałki nie tylko nie zmieniły swojej formy, ale również fantastycznie wkomponowały się w smak i konsystencję ciasteczek. Po amerykańsku podawane są z zimnym mlekiem.
Amerykańskie ciasteczka czekoladowe - chocolate chip cookies - przepis
Składniki:
- 280 g mąki,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka soli,
- 227 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- 165 g brązowego cukru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- 475 g kawałków czekolady,
- szklanka posiekanych orzechów (opcjonalnie).
Sposób przygotowania amerykańskich ciasteczek chocolate chip cookies
Utrzyj masło i dwa rodzaje cukru w dużej misce. Najlepiej użyj miksera. Dodawaj jajko jedno po drugim. Zmiksuj masę po dodaniu każdego jajka. Dodaj wanilię. W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki. Powoli dodaj suche składniki do mokrych. Dodaj kawałki czekolady, orzechy i wymieszaj. Na papier do pieczenia wykładaj kleksy ciasta. Użyj do tego łyżki stołowej. Piecz ok. 9-11 min., aż brzegi zrobią się brązowe. Wystudź ciastka. Ciasto lub już upieczone ciastka można mrozić.
Zobacz także:
- Klasyczne ciasteczka brownie i ciasto brownie z fasoli – przepisy na czekoladowe pyszności
- Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - najlepszy przepis krok po kroku
- Owsiane ciasteczka i nowojorski sernik. Nowojorska kuchnia Ani Starmach
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ewa Sama
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News