Ślimaczki francuskie z mięsem w sam raz na garden party z przepisu Mariety Mareckiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapraszamy na przyjęcie w ogrodzie
Zapraszamy na przyjęcie w ogrodzie
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała dania idealne na garden party. Lekkie, ale sycące, idealnie sprawdzą się na spotkania towarzyskie. Sprawdź, jak przygotować ślimaczki francuskie z mięsem.

Ślimaczki francuskie z mięsem - przepis

Ilość porcji: 20-30 szt. Czas przygotowania: 40 min. Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL,
    • 200 g mielonej wołowiny,
      • łyżeczka masła,
        • cebula,
          • 2 ząbki czosnku,
            • ok. 50 g pikantnej kiełbasy chorizo,
              • łyżka pasty z papryki lub koncentratu pomidorowego,
                • łyżeczka wędzonej papryki,
                  • ½ pęczka naci pietruszki,
                    • łyżka gęstego jogurtu,
                      • łyżeczka płatków chili,
                        • ½ szklanki startego, żółtego sera,
                          • jajo,
                            • sól, pieprz.

                              Sposób przygotowania

                              Mięso wraz z obraną ze skórki i pokrojoną w plastry kiełbasą przekładamy do malaksera. Wrzucamy cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, obrane ząbki czosnku, pastę z papryki i przyprawy, jogurt, masło. Miksujemy, aż całość dobrze się połączy. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę i mieszamy.

                              Rozwijamy ciasto i cienką warstwą rozsmarowujemy masę mięsną, zostawiając ok. 1,5 cm pasek ciasta bez farszu na jednym z boków, który smarujemy rozkłóconym jajem. Posypujemy farsz serem i ściśle zwijamy w rulonik. Owijamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.

                              Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rulonik z ciastem kroimy w ok. 1 cm plastry. Układamy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ślimaczki podrosną. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Serwujemy ciepłe lub po przestudzeniu. 

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Marieta Marecka

                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana