Ślimaczki francuskie z mięsem - przepis
Ilość porcji: 20-30 szt. Czas przygotowania: 40 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego XXL,
- 200 g mielonej wołowiny,
- łyżeczka masła,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 50 g pikantnej kiełbasy chorizo,
- łyżka pasty z papryki lub koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- ½ pęczka naci pietruszki,
- łyżka gęstego jogurtu,
- łyżeczka płatków chili,
- ½ szklanki startego, żółtego sera,
- jajo,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Mięso wraz z obraną ze skórki i pokrojoną w plastry kiełbasą przekładamy do malaksera. Wrzucamy cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, obrane ząbki czosnku, pastę z papryki i przyprawy, jogurt, masło. Miksujemy, aż całość dobrze się połączy. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę i mieszamy.
Rozwijamy ciasto i cienką warstwą rozsmarowujemy masę mięsną, zostawiając ok. 1,5 cm pasek ciasta bez farszu na jednym z boków, który smarujemy rozkłóconym jajem. Posypujemy farsz serem i ściśle zwijamy w rulonik. Owijamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rulonik z ciastem kroimy w ok. 1 cm plastry. Układamy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ślimaczki podrosną. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Serwujemy ciepłe lub po przestudzeniu.
Zobacz także:
- Drożdżowe ślimaczki z truskawkami - zdrowe i smaczne
- Jak zrobić ślimaki drożdżowe? Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami
- Maślane bułeczki i pleciona chałka
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News