Bułeczki czosnkowo-ziołowe - przepis
Ilość porcji: 12 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
- 900 g mąki pszennej chlebowej typ 720-750,
- 450 g wody,
- 250 g mleka,
- 1,5 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 3-4 łyżki oleju.
Dodatkowo:
- ok. 100 g miękkiego masła,
- czubata łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki.
Sposób przygotowania bułeczek czosnkowo-ziołowych
Do wysokiej miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolewamy olej, wodę i mleko. Mieszamy łyżką, aż ciasto nie będzie miało grudek, najlepiej wyrobić je w mikserze z zamontowanym hakiem, przez ok. 5-8 minut. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień wyciągamy ciasto, ogrzewamy w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut i przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy krótko, składając ciasto do środka, ciasto będzie się kleić, należy delikatnie podsypywać je mąką. Następnie dzielimy je na 12-14 porcji, każdą kilka krotnie zawijamy do środka i formujemy zgrabne kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Miękkie mało rozgniatamy z czosnkiem, ziołami i solą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki układamy na blasze, nacinamy na środku dość głęboko, nakładamy porcję masła i wstawiamy do pieca na ok. 25 minut. Pieczemy, aż bułeczki będą ładnie rumiane i wypieczone.
Serwujemy ciepłe lub po wystudzeniu.
Zobacz także:
- Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
- Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą z przepisu Katarzyny Bukowskiej
- Domowe bułeczki - przepis na pyszne, świeże pieczywo
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News