Bułeczki czosnkowo-ziołowe prosto z pieca Mariety Mareckiej

Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała pyszne dania prosto z pieca. Sprawdź jej przepis na fenomenalne bułeczki czosnkowo-ziołowe. Wystarczy godzina, aby przygotować własne pieczywo.

Bułeczki czosnkowo-ziołowe - przepis

Ilość porcji: 12 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej chlebowej typ 720-750,
    • 450 g wody,
      • 250 g mleka,
        • 1,5 łyżeczki soli,
          • łyżeczka cukru,
            • 8 g suszonych drożdży,
              • 3-4 łyżki oleju.

                Dodatkowo:

                • ok. 100 g miękkiego masła,
                  • czubata łyżeczka suszonego czosnku,
                    • łyżeczka ziół prowansalskich,
                      • 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki.

                        Sposób przygotowania bułeczek czosnkowo-ziołowych

                        Do wysokiej miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolewamy olej, wodę i mleko. Mieszamy łyżką, aż ciasto nie będzie miało grudek, najlepiej wyrobić je w mikserze z zamontowanym hakiem, przez ok. 5-8 minut. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

                        Na drugi dzień wyciągamy ciasto, ogrzewamy w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut i przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy krótko, składając ciasto do środka, ciasto będzie się kleić, należy delikatnie podsypywać je mąką. Następnie dzielimy je na 12-14 porcji, każdą kilka krotnie zawijamy do środka i formujemy zgrabne kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Miękkie mało rozgniatamy z czosnkiem, ziołami i solą.

                        Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki układamy na blasze, nacinamy na środku dość głęboko, nakładamy porcję masła i wstawiamy do pieca na ok. 25 minut. Pieczemy, aż bułeczki będą ładnie rumiane i wypieczone.

                        Serwujemy ciepłe lub po wystudzeniu.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Marieta Marecka

                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana