Bułeczki czosnkowo-ziołowe prosto z pieca Mariety Mareckiej

Bułeczki czosnkowo-ziołowe prosto z pieca
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała pyszne dania prosto z pieca. Sprawdź jej przepis na fenomenalne bułeczki czosnkowo-ziołowe. Wystarczy godzina, aby przygotować własne pieczywo.

Bułeczki czosnkowo-ziołowe - przepis

Ilość porcji: 12 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej chlebowej typ 720-750,
  • 450 g wody,
  • 250 g mleka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 3-4 łyżki oleju.

Dodatkowo:

  • ok. 100 g miękkiego masła,
  • czubata łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki.

Sposób przygotowania bułeczek czosnkowo-ziołowych

Do wysokiej miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolewamy olej, wodę i mleko. Mieszamy łyżką, aż ciasto nie będzie miało grudek, najlepiej wyrobić je w mikserze z zamontowanym hakiem, przez ok. 5-8 minut. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień wyciągamy ciasto, ogrzewamy w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut i przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy krótko, składając ciasto do środka, ciasto będzie się kleić, należy delikatnie podsypywać je mąką. Następnie dzielimy je na 12-14 porcji, każdą kilka krotnie zawijamy do środka i formujemy zgrabne kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Miękkie mało rozgniatamy z czosnkiem, ziołami i solą.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki układamy na blasze, nacinamy na środku dość głęboko, nakładamy porcję masła i wstawiamy do pieca na ok. 25 minut. Pieczemy, aż bułeczki będą ładnie rumiane i wypieczone.

Serwujemy ciepłe lub po wystudzeniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości