Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!
Domowe pieczywo - jak się je robi
Pieczywo można robić przede wszystkim na dwa sposoby. Pierwszy z nich, który jest typowy dla Polski i innych krajów Europy Wschodniej, to wyrabianie ciasta na zakwasie. Stworzenie własnego zaczynu jest jednak nie lada wyzwaniem i wiele osób boi się podjąć próby przygotowania własnego. Drugim, prostszym sposobem jest zrobienie pieczywa na drożdżach. Nie ma ono charakterystycznego smaku polskiego chleba, ale za to jest puszyste i delikatne. To ta metoda posłuży do wykonania bułeczek.
Porady dietetyków
Porady dietetyków
Domowe bułeczki - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna - 500 g,
- mąka ziemniaczana - 20 g,
- cukier - 15 g,
- ciepła woda - 150 ml,
- świeże drożdże - 25 g,
- jajko - 1 szt,
- masło - 80 g,
- sól - 4 g.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej), dodać cukier oraz łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszac i odstawić w ciepłe miejsca, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąki połączyć ze sobą. Dodać sól.
- Masło roztopić, dodać do mąki, a następnie dodać do masy jajko i wodę. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i całość zagnieść. (Można zagniakać robotem kuchennym przy użyciu haka do ciast).
- Kiedy ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po tym czasie podzielić je na 12 części i kulać bułeczki. Tak przygotowane można zamrozić lub opiec.
- Przed pieczeniem bułeczki zostawia się na około 15 minut to wyrośnięcia, a następnie piecze przez 20 minut w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Białe a ciemne pieczywo. Które jest lepsze przy diecie odchudzającej?
- Największe błędy w czasie śniadania w hotelu. Mało kto wie, jak powinno się prawidłowo jeść pieczywo
- Pieczywo lekiem na całe zło, czyli skąd się wziął trend na pieczenie chleba w domu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: poprostupycha.pl
Źródło zdjęcia głównego: Amarita/Getty Images