Domowe bułeczki - przepis na pyszne, świeże pieczywo

Bułeczki podane z dżemem
Domowe bułeczki - przepis na pyszne, świeże pieczywo
Źródło: Amarita/Getty Images
Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!

Domowe pieczywo - jak się je robi

Pieczywo można robić przede wszystkim na dwa sposoby. Pierwszy z nich, który jest typowy dla Polski i innych krajów Europy Wschodniej, to wyrabianie ciasta na zakwasie. Stworzenie własnego zaczynu jest jednak nie lada wyzwaniem i wiele osób boi się podjąć próby przygotowania własnego. Drugim, prostszym sposobem jest zrobienie pieczywa na drożdżach. Nie ma ono charakterystycznego smaku polskiego chleba, ale za to jest puszyste i delikatne. To ta metoda posłuży do wykonania bułeczek.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Domowe bułeczki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 g,
    • mąka ziemniaczana - 20 g,
      • cukier - 15 g,
        • ciepła woda - 150 ml,
          • świeże drożdże - 25 g,
            • jajko - 1 szt,
              • masło - 80 g,
                • sól - 4 g.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Drożdże pokruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej), dodać cukier oraz łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszac i odstawić w ciepłe miejsca, aż drożdże zaczną pracować.
                    1. Mąki połączyć ze sobą. Dodać sól.
                      1. Masło roztopić, dodać do mąki, a następnie dodać do masy jajko i wodę. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i całość zagnieść. (Można zagniakać robotem kuchennym przy użyciu haka do ciast).
                        1. Kiedy ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
                          1. Po tym czasie podzielić je na 12 części i kulać bułeczki. Tak przygotowane można zamrozić lub opiec.
                            1. Przed pieczeniem bułeczki zostawia się na około 15 minut to wyrośnięcia, a następnie piecze przez 20 minut w 180 stopniach.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: poprostupycha.pl

                              Źródło zdjęcia głównego: Amarita/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości