Przepisy kulinarne

Domowe bułeczki - przepis na pyszne, świeże pieczywo

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
poprostupycha.pl
Bułeczki podane z dżemem

Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!

Domowe pieczywo - jak się je robi

Pieczywo można robić przede wszystkim na dwa sposoby. Pierwszy z nich, który jest typowy dla Polski i innych krajów Europy Wschodniej, to wyrabianie ciasta na zakwasie. Stworzenie własnego zaczynu jest jednak nie lada wyzwaniem i wiele osób boi się podjąć próby przygotowania własnego. Drugim, prostszym sposobem jest zrobienie pieczywa na drożdżach. Nie ma ono charakterystycznego smaku polskiego chleba, ale za to jest puszyste i delikatne. To ta metoda posłuży do wykonania bułeczek.

Porady dietetyków

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Domowe bułeczki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 g,
  • mąka ziemniaczana - 20 g,
  • cukier - 15 g,
  • ciepła woda - 150 ml,
  • świeże drożdże - 25 g,
  • jajko - 1 szt,
  • masło - 80 g,
  • sól - 4 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Drożdże pokruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej), dodać cukier oraz łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszac i odstawić w ciepłe miejsca, aż drożdże zaczną pracować.
  2. 2Mąki połączyć ze sobą. Dodać sól.
  3. 3Masło roztopić, dodać do mąki, a następnie dodać do masy jajko i wodę. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i całość zagnieść. (Można zagniakać robotem kuchennym przy użyciu haka do ciast).
  4. 4Kiedy ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. 5Po tym czasie podzielić je na 12 części i kulać bułeczki. Tak przygotowane można zamrozić lub opiec.
  6. 6Przed pieczeniem bułeczki zostawia się na około 15 minut to wyrośnięcia, a następnie piecze przez 20 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: poprostupycha.pl

Źródło zdjęcia głównego: Amarita/Getty Images

Pozostałe wiadomości