Kapuśniak niegrzecznie kwaśny z pulpetami Andrzeja Polana

Kapuśniak niegrzecznie kwaśny z pulpetami
Postaw na warzywa także zimą
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z produktów, które można kupić zimą na straganie. Sprawdź jego przepis na kapuśniak niegrzecznie kwaśny z pulpetami. 

Kapuśniak niegrzecznie kwaśny z pulpetami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • opakowanie włoszczyzny,
  • 2 cebule,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 2 papryki czerwone,
  • 500 ml soku z kiszonej kapusty,
  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 jabłka,
  • sól, pieprz czarny,
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • kminek, cząber, lubczyk,
  • natka pietruszki.
Pulpety
Pulpety
Pulpety
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sposób przygotowania

Przygotowanie naszego kapuśniaka rozpoczynamy od gotowania włoszczyzny wcześniej obranej i pokrojonej w kostkę lub plasterki wraz z przyprawami. Na oleju przesmażamy jedną cebulę, kiedy tylko będzie ładnie podrumieniona, dodajemy paprykę pokrojoną w paski i po chwili kiszoną kapustę. Chwilę smażymy i dodajemy do wywaru warzywnego. Gotujemy krótko, bo kapusta powinna być wyczuwalna podczas jedzenia a nie rozgotowana. Aby nadać jeszcze bardziej kwasowości, dodajemy sok z kiszonej kapusty.

Drugą cebulę przesmażamy, dodajemy pokrojone jabłko w kostkę, suchą kaszę, podlewamy wodą i chwilę smażymy. Łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy i dodajemy natkę pietruszki. Dzielimy na mniejsze porcje, turlamy w rękach, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Gotowe wrzucamy do zupy, niech mięso oddaje smak. Przy przygotowywaniu dań z kiszonych warzyw pamiętaj, że dodajesz je zawsze wtedy kiedy inne dodatki już są miękkie, kwas z kiszonych warzyw nie pozwoli na ugotowanie warzyw na miękko.

Pulpety z ziemniakami
Pulpety z ziemniakami
Pulpety z ziemniakami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości