Tradycyjny domowy obiad według Andrzeja Polana. Co wchodzi w jego skład?

Ale to będzie obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pomysły na tradycyjny polski obiad. Sprawdź, jak przygotować rosół wysokiej klasy z pyzami, kotlety z indyka z kapustą, sernik i kompot z jego przepisów. 

Polska kuchnia narodowa pnie się w światowych rankingach. W międzynarodowym plebiscycie TasteAtlas 2022 uplasowała się na 14. miejscu jako kuchnia narodowa na świecie, a polskie pierogi zajęły wysokie 16 miejsce z pośród 100 najlepszych dań.

Rosół wysokiej klasy z papryką i pyzami - przepis krok po kroku:

Rosół z papryką i pyzami
Rosół wysokiej klasy z papryką i pyzami
Rosół z papryką i pyzami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • szponder - 600 g,
    • 1 kg kości wołowych,
      • włoszczyzna,
        • pęczek marchwii z nacią,
          • 2-3 gałązki selera naciowego,
            • kilka liści kapusty włoskiej,
              • 4 papryki czerwonej,
                • 2 łyżki pasty paprykowej,
                  • 2 jabłka,
                    • 2 cebule
                      • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty, pieprz czarny, szczypta cukru,
                        • koper, natka pietruszki,
                          • 600 g ziemniaków,
                            • łyżka mąki ziemniaczanej,
                              • szczypiorek.

                                Sposób przygotowania:

                                Rosół wydawałoby się prosty temat. Tak owszem, ale żeby rosół smakował, wyglądał musi być przygotowany dokładnie. Zatem, do dużego garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy kości i szponder. Dodajemy sól i tyle, kiedy wszystko się zacznie gotować dodajemy włoszczyznę. Cebulę układamy na patelni, ale nie bezpośrednio, lecz na papierze pergaminowym. Przypalamy na mocno ciemny kolor i dodajemy do zupy razem ze wszystkimi przyprawami. Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Kiedy rosół po mniej więcej 2 godz. będzie prawie gotowy, dodajemy liście kapusty, gałązki kopru i natki. Nie gotujemy już więcej. Doprawiamy pastą paprykową, to spowoduje, że nasz rosół stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający.

                                Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy sok. Starte ziemniaki łączymy z mąką, przyprawami, szczypiorkiem i skrobią która pozostała na dnie. Mieszamy dokładnie, turlamy małe pyzy. Gotujemy w osolonej wodzie.

                                Powstałych szumowin w trakcie gotowania rosołu nie wyjmujemy, ponieważ jest to białko potrzebne dla naszego organizmu, po chwili one opadną i rosół będzie i tak klarowny

                                Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą - przepis krok po kroku

                                Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą
                                Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą
                                Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą
                                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                Składniki:

                                • 600 g mięsa z uda indyka,
                                  • 300 g mięsa z piersi indyka,
                                    • 4 małe cebule,
                                      • sól, pieprz czarny,
                                        • 200 g masła,
                                          • 2 jajka,
                                            • bułka tarta,
                                              • natka pietruszki,
                                                • 6 dużych jabłek,
                                                  • kapusta młoda,
                                                    • olej rzepakowy do smażenia,
                                                      • koper,
                                                        • 200 g pomidorów koktajlowych,
                                                          • ocet jabłkowy do smaku,
                                                            • musztarda francuska.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Na maśle przesmażamy cebulę. Mięso, cebulę wraz z masłem mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę jak na mielone. Formujemy kotlety które obtaczamy w białku i bułce tartej z dodatkiem soli. Smażymy na maśle na złoty kolor.

                                                              Jabłka kroimy w grube plastry. Smażymy na złoty kolor. cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy posiekaną kapustę po chwili pomidorki i koper. Doprawiamy pieprzem, solą i octem jabłkowym. Na koniec dodajemy musztardę do smaku.

                                                              Aby kotlety były soczyste, pamiętajmy że do środka dajemy tylko żółtko, a w białku obtaczamy i bułce tartej z dodatkiem soli

                                                              Sernik cappuccino - przepis krok po kroku

                                                              Sernik cappuccino
                                                              Sernik cappuccino
                                                              Sernik cappuccino
                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 1 kg twarogu mielonego,
                                                                • 2 op. biszkoptów "języczki",
                                                                  • 4 jajka,
                                                                    • 70 g mąki,
                                                                      • 4 łyżki kawy cappuccino z torebki,
                                                                        • 200 g cukru,
                                                                          • 150 g masła,
                                                                            • tabliczka gorzkiej czekolada,
                                                                              • 200 g krówek,
                                                                                • 2 szt. cukru wanilinowego.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy w trakcie twaróg mielony, jajka i mąkę wymieszaną z kawą cappuccino. Krówki i czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Tortownicę wykładamy biszkoptami, wylewamy masę i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 1 godz.

                                                                                  Sernik wypiekamy w maksymalnie 160 stopniach, to pozwala nam uzyskać jego soczystą konsystencję.

                                                                                  Kompot - przepis krok po kroku

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • kilka gruszek,
                                                                                    • żurawina suszona,
                                                                                      • ziele angielskie, goździki,
                                                                                        • cukier do smaku.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Gruszki obieramy jak najbardziej niestarannie, wrzucamy do gotującej wody, dodajemy przyprawy. Podajemy jak kiedyś - na gorąco. 

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana