Mandarynki gotowane w syropie - przepis krok po kroku
Składniki:
- kilka mandarynek
- 500 ml wody
- 500 g cukru trzcinowego
- goździki
- cytryna
Wodę zagotowujemy z goździkami, dodajemy cukier, sok z cytryny. rozpuszczamy i wrzucamy całe mandarynki. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zostawiamy mandarynki do całkowitego wystudzenia.
Krajanka z ciasta filo i kremu jogurtowego z mandarynkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- opakowanie ciasto filo
- 100 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- cukier wanilinowy
- 400 g jogurtu gęsteg
- 100 ml oleju
- 70 g mąki
- proszek do pieczenia
- kilka mandarynek
- mandarynki z przepisu powyżej
Sposób przygotowania:
- Cisto filo smarujemy rozpuszczonym masłem i składamy po 2 arkusze.
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych jajek dodajemy jogurt gęsty, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
- Mandarynki z syropu kroimy lub miksujemy na krem i dodajemy do masy. Mieszamy.
- Podwójne plastry ciasta filo wykładamy na blaszkę, przekładamy masą serową do wykorzystania składników. Kiedy już ciasto mamy wyłożone, ostrym nożem nacinamy na kawałki jakie później chcemy serwować.
- Ciasto wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni około 30 minut.
- Syrop z mandarynek łączymy z sokiem z mandarynek, dodajemy korę cynamonową. Zagotowujemy.
- Upieczone ciasto jeszcze gorące zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz także:
- Mandarynki na przekąskę, obiad i deser. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Co zrobić ze skórki mandarynki? Sprawdź nasze pomysły
- Ile mandarynek dziennie można zjeść? Czy są zdrowe? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: