Duszaki czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 600 g żeberek w paskach, wędzonych,
- 200 g kiełbasy wiejskiej,
- 4 podudzia z kurczaka,
- 300 g boczku wędzonego plastry,
- włoszczyzna,
- natka pietruszki, koperek,
- seler naciowy,
- olej rzepakowy,
- kilka liści kapusty może być włoska,
- sok pomidorowy do popicia.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania
- Żeberka, kurczaka obsmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy cebulę, plasterki kiełbasy.
- Ziemniaki kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z włoszczyzną i selerem naciowym. Wszystkie warzywa mieszamy, dodając przyprawy i olej, oraz koperek i natkę pietruszki.
- Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy plasterki boczku i liście kapusty.
- Następnie wykładamy warzywa wszystkie wymieszane z mięsami, wędliną, zieleniną, przyprawami, boczkiem liśćmi kapusty.
- Szczelnie zamykamy i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni na około 1 godzinę. Podajemy z sokiem pomidorowym.
TIP: Aby zapiekanka była naprawdę smaczna mieszaj wszystko razem a nie wykładaj warstwami.
Zobacz także:
- Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - przepis Jagny Niedzielskiej
- Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy
- Zapiekane łódeczki ziemniaków podane ze śmietanowo szczypiorkowym sosem zachwycą Twoje podniebienie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: