Smaki dzieciństwa Andrzeja Polana - duszaki, czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika

duszaki, czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika
Do kuchni babci i mamy zawsze chętnie wracamy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN nostalgiczne smaki dzieciństwa - Andrzej Polan przygotował dania, które robiły nasze mamy i babcie. Sprawdź, jak przygotować duszaki, czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika, w wykonaniu szefa kuchni.

Duszaki czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 600 g żeberek w paskach, wędzonych,
  • 200 g kiełbasy wiejskiej,
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 300 g boczku wędzonego plastry,
  • włoszczyzna,
  • natka pietruszki, koperek,
  • seler naciowy,
  • olej rzepakowy,
  • kilka liści kapusty może być włoska,
  • sok pomidorowy do popicia.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania

  1. Żeberka, kurczaka obsmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy cebulę, plasterki kiełbasy.
  2. Ziemniaki kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z włoszczyzną i selerem naciowym. Wszystkie warzywa mieszamy, dodając przyprawy i olej, oraz koperek i natkę pietruszki.
  3. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy plasterki boczku i liście kapusty.
  4. Następnie wykładamy warzywa wszystkie wymieszane z mięsami, wędliną, zieleniną, przyprawami, boczkiem liśćmi kapusty.
  5. Szczelnie zamykamy i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni na około 1 godzinę. Podajemy z sokiem pomidorowym.

TIP: Aby zapiekanka była naprawdę smaczna mieszaj wszystko razem a nie wykładaj warstwami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości