Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą z przepisu Katarzyny Bukowskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą z przepisu Katarzyny Bukowskiej
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Bułeczki drożdżowe najczęściej kojarzą nam się ze słodką przekąską. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą. Sprawdź przepis i zobacz, jak je przygotować.

Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą - przepis krok po kroku

Składniki na bułeczki:

  • 1/3 kostki drożdży,
    • 3 łyżki cukru,
      • 500 g mąki,
        • 1 szklanka letniego mleka,
          • 1/2 łyżeczki soli,
            • 3 jajka,
              • 1/3 kostki miękkiego masła.

                Składniki na konfiturę:

                • 500 g czerwonej cebuli,
                  • 3 łyżki masła,
                    • 1/2 łyżeczki soli,
                      • 1/4 szklanki naturalnego soku jabłkowego,
                        • 4 łyżki brązowego cukru,
                          • 3 łyżki octu balsamicznego,
                            • świeżo mielony pieprz,
                              • świeży tymianek.

                                Dodatki: 400 g sera ricotta.

                                Sposób przygotowania bułeczek z konfiturą z czerwonej cebuli

                                1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki, wlewamy letnie mleko i całość mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
                                  1. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, na powierzchni utworzy się lekka piana.
                                    1. Do tak przygotowanego zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, 2 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawiamy, przyda się później) oraz pokrojone w kostkę miękkie masło. Ciasto początkowo mieszamy łyżką, a później wyjmujemy na blat i zagniatamy przez około 10 minut ręcznie.
                                      1. Gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto chowamy znów do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
                                        1. W tym czasie przygotowujemy konfiturę z cebuli.
                                          1. Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Przesmażamy ją na sporym ogniu na rozgrzanym maśle. Po 1-2 minutach dodajemy sól, sporo świeżo mielonego pieprzu i sok jabłkowy.
                                            1. Patelnię przykrywamy i dusimy cebulę na średnim ogniu przez około kwadrans. Następnie patelnię odkrywamy, dodajemy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy - do czasu aż cebula zmięknie, płyn odparuje, a konfitura zacznie się karmelizować.
                                              1. Następnie konfitury próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy listki z kilku gałązek tymianku. Konfiturę odstawiamy do ostygnięcia (ale można ją również przygotować z wyprzedzeniem) i wracamy do ciasta drożdżowego.
                                                1. Ciasto wyjmujemy ponownie na blat, zagniatamy przez krótką chwilę, po czym dzielimy na 3 równe części. Każdą część dzielimy na 5 kawałków.
                                                  1. Kawałeczek ciasta rolujemy w dłoniach, następnie rozpłaszczamy i rozciągamy w dłoniach, tak by uzyskać placuszek z ciasta.
                                                    1. Tak jak w przypadku pizzy placuszek powinien być cieńszy po środku, z nieco wyższym brzegiem.
                                                      1. Placuszki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do ostatniego rośnięcia na około kwadrans.
                                                        1. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem.
                                                          1. Na każdej wyrośniętej bułeczce układamy po łyżce konfitury cebulowej i ricotty, po czym wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło: Katarzyna Bukowska

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości