Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą z przepisu Katarzyny Bukowskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą z przepisu Katarzyny Bukowskiej
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Bułeczki drożdżowe najczęściej kojarzą nam się ze słodką przekąską. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą. Sprawdź przepis i zobacz, jak je przygotować.

Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą - przepis krok po kroku

Składniki na bułeczki:

  • 1/3 kostki drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 1/3 kostki miękkiego masła.

Składniki na konfiturę:

  • 500 g czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki naturalnego soku jabłkowego,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • świeży tymianek.

Dodatki: 400 g sera ricotta.

Sposób przygotowania bułeczek z konfiturą z czerwonej cebuli

  1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki, wlewamy letnie mleko i całość mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, na powierzchni utworzy się lekka piana.
  3. Do tak przygotowanego zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, 2 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawiamy, przyda się później) oraz pokrojone w kostkę miękkie masło. Ciasto początkowo mieszamy łyżką, a później wyjmujemy na blat i zagniatamy przez około 10 minut ręcznie.
  4. Gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto chowamy znów do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. W tym czasie przygotowujemy konfiturę z cebuli.
  6. Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Przesmażamy ją na sporym ogniu na rozgrzanym maśle. Po 1-2 minutach dodajemy sól, sporo świeżo mielonego pieprzu i sok jabłkowy.
  7. Patelnię przykrywamy i dusimy cebulę na średnim ogniu przez około kwadrans. Następnie patelnię odkrywamy, dodajemy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy - do czasu aż cebula zmięknie, płyn odparuje, a konfitura zacznie się karmelizować.
  8. Następnie konfitury próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy listki z kilku gałązek tymianku. Konfiturę odstawiamy do ostygnięcia (ale można ją również przygotować z wyprzedzeniem) i wracamy do ciasta drożdżowego.
  9. Ciasto wyjmujemy ponownie na blat, zagniatamy przez krótką chwilę, po czym dzielimy na 3 równe części. Każdą część dzielimy na 5 kawałków.
  10. Kawałeczek ciasta rolujemy w dłoniach, następnie rozpłaszczamy i rozciągamy w dłoniach, tak by uzyskać placuszek z ciasta.
  11. Tak jak w przypadku pizzy placuszek powinien być cieńszy po środku, z nieco wyższym brzegiem.
  12. Placuszki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do ostatniego rośnięcia na około kwadrans.
  13. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem.
  14. Na każdej wyrośniętej bułeczce układamy po łyżce konfitury cebulowej i ricotty, po czym wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości