Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą - przepis krok po kroku
Składniki na bułeczki:
- 1/3 kostki drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 500 g mąki,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 1/3 kostki miękkiego masła.
Składniki na konfiturę:
- 500 g czerwonej cebuli,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki naturalnego soku jabłkowego,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- świeżo mielony pieprz,
- świeży tymianek.
Dodatki: 400 g sera ricotta.
Sposób przygotowania bułeczek z konfiturą z czerwonej cebuli
- Drożdże wkruszamy do dużej miski, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki, wlewamy letnie mleko i całość mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, na powierzchni utworzy się lekka piana.
- Do tak przygotowanego zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, 2 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawiamy, przyda się później) oraz pokrojone w kostkę miękkie masło. Ciasto początkowo mieszamy łyżką, a później wyjmujemy na blat i zagniatamy przez około 10 minut ręcznie.
- Gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto chowamy znów do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy konfiturę z cebuli.
- Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Przesmażamy ją na sporym ogniu na rozgrzanym maśle. Po 1-2 minutach dodajemy sól, sporo świeżo mielonego pieprzu i sok jabłkowy.
- Patelnię przykrywamy i dusimy cebulę na średnim ogniu przez około kwadrans. Następnie patelnię odkrywamy, dodajemy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy - do czasu aż cebula zmięknie, płyn odparuje, a konfitura zacznie się karmelizować.
- Następnie konfitury próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy listki z kilku gałązek tymianku. Konfiturę odstawiamy do ostygnięcia (ale można ją również przygotować z wyprzedzeniem) i wracamy do ciasta drożdżowego.
- Ciasto wyjmujemy ponownie na blat, zagniatamy przez krótką chwilę, po czym dzielimy na 3 równe części. Każdą część dzielimy na 5 kawałków.
- Kawałeczek ciasta rolujemy w dłoniach, następnie rozpłaszczamy i rozciągamy w dłoniach, tak by uzyskać placuszek z ciasta.
- Tak jak w przypadku pizzy placuszek powinien być cieńszy po środku, z nieco wyższym brzegiem.
- Placuszki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do ostatniego rośnięcia na około kwadrans.
- Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem.
- Na każdej wyrośniętej bułeczce układamy po łyżce konfitury cebulowej i ricotty, po czym wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Zobacz także:
- Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: