Kardamonki
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mleka
- 10 g drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
Nadzienie kardamonowe:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- około 30 g mielonego kardamonu
- 1 jajko do posmarowania
- gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe
Syrop cukrowy:
- 70 ml wody
- 60 g cukru
Sposób przygotowania:
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Ciasto
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jedno jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut.
- Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
- Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzienie kardamonowym i złożyć na trzy części.
- Następnie przy pomocy noża do pizzy pociąć na 1,5-2 cm paski. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach.
- Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º C.
- Bułeczki przez pieczenie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut.
- W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.
Okrągła chałka
Składniki:
- 200 ml mleka
- 15 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 550 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 1 białko
Kruszonka:
- 200 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
Przygotowanie:
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
- Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, i wymieszać na jednolitą masę.
- Dodać mąkę i sól, wymieszać aż wszystko się połączy.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
- Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
- Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę.
- Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać aż składniki się połączą. Przełożyć do miski nie przykrywając wstawić do lodówki.
- Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
- Następnie uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwie okrągłe chałki.
- Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Piec około 25 minut.
Drożdżówki z owocami
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Składniki:
- ciasto i kruszonka jak w przepisie na chałkę.
- masa serowa:
- 250 g twarogu
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
- Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki o wadze 100 g. Każdą uformować w kulkę i odstawić do odpoczęcia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- W tym czasie wymieszać twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego.
- Bułeczki rozwałkować na 0,5 placki i ułożyć na blachach do pieczenia w odstępach. Na ciasto wycisnąć kółka z masy serowej, na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180º C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz także:
- Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
- Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: