Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

''Drożdżowe wypieki Piotra Kucharskiego''
Kardamonki, drożdżówki z owocami, chałka - te słodkie specjały wprost testują naszą cierpliwość. Ale zapewniamy, że efekt jest wart czekania. Bo wyśmienite ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Wypróbujcie przepisy od naszego mistrza - Piotra Kucharskiego.

Kardamonki

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mleka
  • 10 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Nadzienie kardamonowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • około 30 g mielonego kardamonu
  • 1 jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe

Syrop cukrowy:

  • 70 ml wody
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Ciasto

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jedno jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut.
  2. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
  3. Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzienie kardamonowym i złożyć na trzy części.
  4. Następnie przy pomocy noża do pizzy pociąć na 1,5-2 cm paski. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach.
  5. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º C.
  6. Bułeczki przez pieczenie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut.
  7. W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.

Okrągła chałka

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 białko

Kruszonka:

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
  2. Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Dodać mąkę i sól, wymieszać aż wszystko się połączy.
  4. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
  5. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
  6. Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  7. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę.
  8. Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać aż składniki się połączą. Przełożyć do miski nie przykrywając wstawić do lodówki.
  9. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
  10. Następnie uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwie okrągłe chałki.
  11. Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  12. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką
  13. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
  14. Piec około 25 minut.

Drożdżówki z owocami

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Składniki:

  • ciasto i kruszonka jak w przepisie na chałkę.
  • masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki o wadze 100 g. Każdą uformować w kulkę i odstawić do odpoczęcia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. W tym czasie wymieszać twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego.
  3. Bułeczki rozwałkować na 0,5 placki i ułożyć na blachach do pieczenia w odstępach. Na ciasto wycisnąć kółka z masy serowej, na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180º C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz także:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości