Przepisy kulinarne

Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - najlepszy przepis krok po kroku

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Amerykańskie pączki funnel cakes
Brian Bumby/Getty ImagesAmerykańskie pączki - jak zrobić funnel cakes?

Tłusty czwartek coraz bliżej i w związku z tym w naszej kuchni pojawia się sporo propozycji pysznych, domowych deserów. Nie brak u nas przepisów na najlepsze pączki czy faworki, również te w wersji fit. Tym razem dzielimy się przepisem na faworki po amerykańsku, czyli lane funnel cakes.

Faworki kojarzą nam się przede wszystkim z tłustym czwartkiem i kuchnią polską. W innych krajach również istnieją rozmaite wersje pączków i faworków. Te, na których przepis znajdziecie poniżej, robią furorę w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na różnego typu festiwalach. Są niezwykle chrupiące, lekkie i oczywiście słodkie.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - przepis

Składniki:

  • jajka ekologiczne - 3 duże lub 4 mniejsze.
  • laska lub ekstrakt z wanilii
  • cukier puder – 2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy – 150 ml
  • mąka pszenna tortowa – 220 g
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • whisky – 20 ml
  • olej rzepakowy – pół l
  • cukier puder do oprószenia
  • szczypta soli

Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - sposób przygotowania

  • Żółtka oddzielić od białek i połączyć mikserem z cukrem pudrem.
  • Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii.
  • Białka przelać do osobnej miski.
  • Do żółtek dodać skórkę otartą z pomarańczy.
  • Ucierać żółtka, aż wszystkie składniki się połączą, a masa lekko się napowietrzy.
  • Olej rozgrzać w garnku lub wysokiej, głębokiej patelni.
  • Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
  • Do utartych żółtek stopniowo dodawać mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach.
  • Dodać whisky i ucierać jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Do masy dodać ubitą pianę z białek i ponownie ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
  • Po dodaniu białek powinno powstać lekko płynne, puszyste ciasto.
  • Ciasto przelać do worka cukierniczego i odłożyć je, by odpoczęło. nie mamy worka, można wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
  • Ciasto szprycować małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.
  • Funnel cakes smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Wyławiać ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Gotowe funnel cakes oprószyć z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
  • I gotowe! Smacznego!

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Brian Bumby

Pozostałe wiadomości