Faworki kojarzą nam się przede wszystkim z tłustym czwartkiem i kuchnią polską. W innych krajach również istnieją rozmaite wersje pączków i faworków. Te, na których przepis znajdziecie poniżej, robią furorę w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na różnego typu festiwalach. Są niezwykle chrupiące, lekkie i oczywiście słodkie.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - przepis
Składniki:
- jajka ekologiczne - 3 duże lub 4 mniejsze.
- laska lub ekstrakt z wanilii
- cukier puder – 2 łyżeczki
- sok pomarańczowy – 150 ml
- mąka pszenna tortowa – 220 g
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- whisky – 20 ml
- olej rzepakowy – pół l
- cukier puder do oprószenia
- szczypta soli
Funnel cakes, czyli amerykańskie faworki - sposób przygotowania
- Żółtka oddzielić od białek i połączyć mikserem z cukrem pudrem.
- Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii.
- Białka przelać do osobnej miski.
- Do żółtek dodać skórkę otartą z pomarańczy.
- Ucierać żółtka, aż wszystkie składniki się połączą, a masa lekko się napowietrzy.
- Olej rozgrzać w garnku lub wysokiej, głębokiej patelni.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
- Do utartych żółtek stopniowo dodawać mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach.
- Dodać whisky i ucierać jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Do masy dodać ubitą pianę z białek i ponownie ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
- Po dodaniu białek powinno powstać lekko płynne, puszyste ciasto.
- Ciasto przelać do worka cukierniczego i odłożyć je, by odpoczęło. nie mamy worka, można wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
- Ciasto szprycować małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.
- Funnel cakes smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Wyławiać ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Gotowe funnel cakes oprószyć z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
- I gotowe! Smacznego!
Zobacz także:
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
- Pączki z ziemniakami - wyjątkowy przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko
- Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Brian Bumby
podziel się: