Przepisy kulinarne

Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
bezglutenowamama.pl
Pączki bezglutenowe

Klasyczne pączki można „odklasyczniać”, przekształcać i robić na niezliczoną ilość sposobów. Jednym z nich jest bardzo ważna dla wielu osób wersja bezglutenowa. Tak, pączki bezglutenowe, podobnie jak każde inne, można zrobić samodzielnie i potrafią być naprawdę pyszne. Pod warunkiem, że... zrobicie je zgodnie z naszym przepisem.

Pączki bezglutenowe - składniki

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

  • 1/2 kg mąki bezglutenowej do pieczywa bezglutenowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g cukru,
  • 8 żółtek jaj,
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła,
  • 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży instant,
  • 3 łyżki spirytusu (lub 5-6 łyżek wódki),
  • sok i skórka otarta z cytryn,
  • marmolada na nadzienie według uznania - im gęstsza, tym lepiej,
  • szczypta soli,
  • lukier lub cukier puder do posypania,
  • 3 l oleju do smażenia,
  • opcjonalnie: skórka pomarańczowa, posypka bezglutenowa,

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Jak zrobić pączki bezglutenowe? Przepis krok po kroku

  1. 1Mix do bezglutenowych wypieków drożdżowych wymieszać z suszonymi drożdżami, dodać sól i cukier waniliowy.
  2. 2Cytrynę umyć, wyparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę, a do miseczek wycisnąć sok.
  3. 3Mikserem utrzeć żółtka z jajkiem i z cukrem.
  4. 4Do jajek dodać suche składniki, a także mleko, alkohol, skórkę i sok z cytryny.
  5. 5Ciasto na pączki bezglutenowe wyrabiać mikserem z hakiem przez około 5 minut. Pod koniec dodać miękkie masło.
  6. 6Ciasto powinno mieć elastyczną, gładką konsystencję, nie może być zbite i grudkowate. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka i wyrobić je ponownie.
  7. 7Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.

Pączki bezglutenowe – jak je lepić?

  1. 1Na stole lub blaszce rozłożyć papier do pieczenia i dodatkowo posmarować olejem.
  2. 2Gdy bezglutenowe ciasto podwoi objętość, zagnieść je w misce ponownie.
  3. 3Dłońmi namoczonymi w oleju odrywać kawałki ciasta i formować w dłoniach kulki.
  4. 4Można też uformować z ciasta długi wałek, podzielić go na krążki o jednakowej szerokości i dopiero wtedy formować kulki. Dzięki temu wszystkie pączki będą tej samej wielkości.
  5. 5Ulepione pączki bezglutenowe posmarować olejem i przykryć folią spożywczą, by nie wysychały w trakcie rośnięcia. Zostaw je na 15-30 minut – aż zrobią się wyraźnie większe. Będzie szybciej, jeśli blachę z pączkami ustawisz przy grzejniku, kominku lub w innym cieplejszym miejscu.

Pączki bezglutenowe – jak je smażyć?

  1. 1Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy lub słonecznikowy. W garnku ma być go dużo – co najmniej 10 cm od dna.
  2. 2Najlepszy będzie szeroki garnek, w którym smażone pączki nie będą dotykać siebie i garnka.
  3. 3Pączki wrzucać na olej tą stroną, która była na górze podczas wyrastania. Spodnia część, która dotykała płaskiego podłoża, dzięki temu podrośnie na rozgrzanym oleju i również stanie się okrąglejsza.
  4. 4Pączki bezglutenowe smażyć partiami po kilka sztuk. Czas smażenia zależy od temperatury oleju, wielkości palnika i szerokości garnka itp.
  5. 5Smażyć należy na średnim ogniu i przewracać wtedy, gdy jedna strona zbrązowieje.
  6. 6Pierwsza partia pączków zawsze smaży się nieco dłużej
  7. 7Usmażone pączki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby trochę odsączyć je z tłuszczu.
  8. 8Dekorować, gdy nieco przestygną. A czym? To już wedle uzania.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: bezglutenowamama.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shaiith Nowak Jacek/Getty Images

Pozostałe wiadomości