Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku

Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe
Źródło: Shaiith Nowak Jacek/Getty Images
Klasyczne pączki można „odklasyczniać”, przekształcać i robić na niezliczoną ilość sposobów. Jednym z nich jest bardzo ważna dla wielu osób wersja bezglutenowa. Tak, pączki bezglutenowe, podobnie jak każde inne, można zrobić samodzielnie i potrafią być naprawdę pyszne. Pod warunkiem, że... zrobicie je zgodnie z naszym przepisem.

Pączki bezglutenowe - składniki

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

  • 1/2 kg mąki bezglutenowej do pieczywa bezglutenowego,
    • 1 szklanka mleka,
      • 50 g cukru,
        • 8 żółtek jaj,
          • 70 g roztopionego i ostudzonego masła,
            • 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży instant,
              • 3 łyżki spirytusu (lub 5-6 łyżek wódki),
                • sok i skórka otarta z cytryn,
                  • marmolada na nadzienie według uznania - im gęstsza, tym lepiej,
                    • szczypta soli,
                      • lukier lub cukier puder do posypania,
                        • 3 l oleju do smażenia,
                          • opcjonalnie: skórka pomarańczowa, posypka bezglutenowa,

                            Przepisy Darii Ładochy

                            Źródło: Dzień Dobry TVN
                            Daria Ładocha z córkami
                            Daria Ładocha z córkami
                            Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                            Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                            Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                            Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                            Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                            Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                            Jak zrobić pączki bezglutenowe? Przepis krok po kroku

                            1. Mix do bezglutenowych wypieków drożdżowych wymieszać z suszonymi drożdżami, dodać sól i cukier waniliowy.
                              1. Cytrynę umyć, wyparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę, a do miseczek wycisnąć sok.
                                1. Mikserem utrzeć żółtka z jajkiem i z cukrem.
                                  1. Do jajek dodać suche składniki, a także mleko, alkohol, skórkę i sok z cytryny.
                                    1. Ciasto na pączki bezglutenowe wyrabiać mikserem z hakiem przez około 5 minut. Pod koniec dodać miękkie masło.
                                      1. Ciasto powinno mieć elastyczną, gładką konsystencję, nie może być zbite i grudkowate. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka i wyrobić je ponownie.
                                        1. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.

                                          Pączki bezglutenowe – jak je lepić?

                                          1. Na stole lub blaszce rozłożyć papier do pieczenia i dodatkowo posmarować olejem.
                                            1. Gdy bezglutenowe ciasto podwoi objętość, zagnieść je w misce ponownie.
                                              1. Dłońmi namoczonymi w oleju odrywać kawałki ciasta i formować w dłoniach kulki.
                                                1. Można też uformować z ciasta długi wałek, podzielić go na krążki o jednakowej szerokości i dopiero wtedy formować kulki. Dzięki temu wszystkie pączki będą tej samej wielkości.
                                                  1. Ulepione pączki bezglutenowe posmarować olejem i przykryć folią spożywczą, by nie wysychały w trakcie rośnięcia. Zostaw je na 15-30 minut – aż zrobią się wyraźnie większe. Będzie szybciej, jeśli blachę z pączkami ustawisz przy grzejniku, kominku lub w innym cieplejszym miejscu.

                                                    Pączki bezglutenowe – jak je smażyć?

                                                    1. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy lub słonecznikowy. W garnku ma być go dużo – co najmniej 10 cm od dna.
                                                      1. Najlepszy będzie szeroki garnek, w którym smażone pączki nie będą dotykać siebie i garnka.
                                                        1. Pączki wrzucać na olej tą stroną, która była na górze podczas wyrastania. Spodnia część, która dotykała płaskiego podłoża, dzięki temu podrośnie na rozgrzanym oleju i również stanie się okrąglejsza.
                                                          1. Pączki bezglutenowe smażyć partiami po kilka sztuk. Czas smażenia zależy od temperatury oleju, wielkości palnika i szerokości garnka itp.
                                                            1. Smażyć należy na średnim ogniu i przewracać wtedy, gdy jedna strona zbrązowieje.
                                                              1. Pierwsza partia pączków zawsze smaży się nieco dłużej
                                                                1. Usmażone pączki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby trochę odsączyć je z tłuszczu.
                                                                  1. Dekorować, gdy nieco przestygną. A czym? To już wedle uzania.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                    Źródło: bezglutenowamama.pl

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Shaiith Nowak Jacek/Getty Images

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana