Święto hot doga. Poznaj historię dania i pyszne przepisy

Historia hot dogów i najlepsze przepisy na hot dogi
Sprawdzone sposoby na hot doga
Źródło: Dzień Dobry TVN
Może się wydawać, że o czymś tak prostym jak hot dog trudno pisać dużo i ciekawie. Tym artykułem udowadniamy, że jest inaczej. Z okazji święta hot doga krótko przybliżamy jego historię i odsyłamy do pysznych przepisów. Sprawdź, na jak wiele różnych sposobów można przyrządzić to danie.

Hot dog kiedyś i dziś - historia amerykańskiego klasyka

Hot dog to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Jego podstawą jest podłużna bułka, podgrzana parówka lub kiełbaska i zimny sos – najczęściej keczup i/lub musztarda. Cała reszta zależy już od fantazji kucharza. Co ciekawe, oryginalne, amerykańskie hot dogi nie zawierały żadnych dodatków.

Na początku bułka nakłuwana była specjalnym przyrządem w kształcie pręta zakończonego stożkiem. Powstawał otwór, do którego wkładano podgrzaną parówkę (tzw. hot dog francuski). W niektórych miejscach hot dogi nadal powstają w ten sposób, ale obecnie najpopularniejsze jest nacinanie bułki z jednej strony.

Zarówno bułka, jak i parówka powinny być ciepłe, a sosy i pozostałe dodatki - zimne. W hot dogach na całym świecie najczęściej lądują keczup, musztarda, cebula, piklowane ogórki, sałata, kapusta i pomidory. Coraz więcej punktów gastronomicznych z hot dogami dodaje do swojej oferty również te z parówkami roślinnymi.

W święto hot doga (4 lipca) organizowany jest słynny konkurs jedzenia bułek z parówkami na czas - Nathan’s Hot Dog Eating Contest.

Skąd się wzięły hot dogi? Historia słynnego fast foodu w pigułce

Gdzie powstał pierwszy hot dog? Zdania są podzielone. Za miejsce początku jego historii uznaje się często Frankfurt nad Menem. To tam w 1487 r. miały powstać pierwsze parówki. Stąd też polska (i nie tylko) nazwa frankfurterki. Według innej wersji, parówki wynalazł Johann Georghehner, rzeźnik, który około 1600 roku opracował parówki zwane dachshund, czyli jamnik. Podobno to właśnie on przywiózł je do Frankfurtu.

Kolejny etap hotdogowej historii to migracja ludzi z całego świata do rozwijających się Stanów Zjednoczonych. Wśród przybyszy nie zabrakło również rzeźników i kucharzy. Jednym z nich był Niemiec Charles Feltman, który w 1871 roku otworzył na Coney Island w Nowym Jorku pierwszą budkę z dachshundem w bułce mlecznej. W ciągu pierwszego roku sprzedał podobno 3684 takie potrawy. Niektórzy twierdzą jednak, że już wcześniej, w latach 60., inny niemiecki migrant otworzył budkę z bardzo podobnymi posiłkami.

W 1893 hot dog zyskał sławę za sprawą World's Columbian Exposition, ostatniej wystawy światowej (World Fair) w XIX w. Aby wykarmić miliony zwiedzających, otworzono setki stanowisk z bułkami nadzianymi parówkami. Kolejną okazją na ich masowe konsumowanie było otwarcie pierwszego stoiska z hot dogami na stadionie baseballowym, również przez Niemca - Chrisa von de Ahe.

Profesor Bruce Kraig, historyk kulinariów podkreślił, że wielu chciałoby przypisać sobie zasługę „wynalezienia” hot doga. Wszystko jednak wskazuje na to, że ten element amerykańskiej kultury, tworzonej przez imigrantów z całego świata, przywędrował wraz z tymi z Niemiec.

Co do pochodzenia nazwy hot dog, czyli z angielskiego „gorący pies”, jest tak wiele różnych sprzecznych wersji i legend, że wręcz nie ma sensu ich tu przytaczać. Wiadomo jednak, że przyjęła się powszechnie dopiero podczas II wojny światowej, kiedy mieszkańcy USA zaczęli unikać wszystkiego, co niemieckie, łącznie z nazwą frankfurter, kojarzącej się z III Rzeszą.

Hot dogi w Polsce

W naszym kraju nie ma ustandaryzowanego hot doga. Polacy robią je z czym chcą, nawet z kapustą kiszoną czy buraczkami. Często pojawia się w nich prażona cebulka.

Hot dog w Polsce zaczął pojawiać się w latach 80. XX w. W PRL-u ciągle jednak był problem z zaopatrzeniem w wędliny, więc często podawano tzw. „hot doga z pieczarkami” znanego również jako „bułka z farszem”. Można było je kupić w niemal każdym większym mieście w Polsce. Istniały również hot dogi z kiełbaskami leszczyńskimi, ale były znacznie trudniej dostępne. Prawdziwe hot dogi z kiełbaską pojawiły się na szersza skalę w Polsce dopiero po upadku komunizmu, w latach 90-tych.

Najlepsze przepisy na hot dogi

Poniżej linki do przepisów na hot dogi w kuchni Dzień Dobry TVN. Niektóre są częścią większej całości, w towarzystwie innych, równie pysznych i oryginalnych przepisów.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

podziel się:

Pozostałe wiadomości