Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego

Hot dogi to kanapka z gorącą parówką lub kiełbaską oraz różnego rodzaju dodatkami. To typowe amerykańskie danie, typu fast food. Swoje wersje hot dogów zaprezentował w naszej kuchni uczestnik "MasterChefa", Szymon Czerwiński.

Domowy keczup z cukinii

Składniki na keczup z cukinii:

  • 1 kg cukinii
    • 400 g koncentratu pomidorowego
      • 500 g cebuli
        • jabłko
          • 4 ząbki czosnku
            • łyżeczka oregano
              • łyżka soli
                • 1/2 szklanki cukru
                  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
                    • łyżeczka słodkiej papryki
                      • łyżeczka ostrej papryki
                        • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
                          • łyżka cynamonu mielonego

                            Przygotowanie keczupu z cukinii:

                            Cukinie dokładnie umyj i obierz ze skórki za pomocą obieraczki. Pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj na tarce na grubszych oczkach. Przełóż do miski lub garnka.

                            Cebulę, czosnek oraz jabłko również obierz ze skórki. Na tej samej tarce możesz zetrzeć lub pokroić za pomocą noża na drobne kawałki. Tak przygotowane warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Włącz gaz i gotuj przez około godzinę mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło.

                            Do ugotowanych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy łącznie z octem. Dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie za pomocą ręcznego blendera zmiksuj keczup na gładki i pyszny dodatek do dań.

                            Domowy keczup pomidorowy

                            Składniki na keczup pomidorowy:

                            • 1 kg pomidorów Lima podłużne
                              • 100 ml octu winnego lub jabłkowego
                                • 50 g cukru
                                  • 2 duże cebule
                                    • 3 ząbki czosnku
                                      • 1-2 łyżki oleju roślinnego
                                        • łyżka soli
                                          • łyżka pieprzu
                                            • łyżeczka cynamonu mielonego
                                              • laska cynamonu
                                                • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                  • 2 łyżki ziół prowansalskich
                                                    • łyżka nasion kolendry

                                                      Przygotowanie keczupu pomidorowego:

                                                      Pomidory umyj, a następnie natnij na krzyż. W garnku wstaw wodę i doprowadź do wrzenia. Włóż do wrzącej wody pomidory na 5 sekund, a następnie przełóż do zimnej wody. Obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przełóż do dużego garnka.

                                                      Garnek ustaw na gaz i zacznij gotować. Teraz masz czas, aby przygotować pozostałe warzywa. Pokrój drobno cebulę, czosnek i dodaj do pomidorów.

                                                      Następnie dodaj pozostałe składniki, gotuj 20 minut, przy użyciu blendera rozdrobnij warzywa na gęsty sos i pozostaw na gazie na 40-60 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliło. Czas gotowania zależy od ilości soku w pomidorach - im jest ich więcej, tym dłużej będzie sos gęstniał.

                                                      Pieczone chipsy z ziemniaków

                                                      Składniki na chipsy z ziemniaków:

                                                      • 4 duże ziemniaki
                                                        • łyżka ziół prowansalskich
                                                          • 2 gałązki świeżego tymianku
                                                            • gałązka rozmarynu
                                                              • łyżeczka soli
                                                                • 2 łyżki oliwy

                                                                  Przygotowanie chipsów z ziemniaków:

                                                                  Ziemniaki dokładnie wyszoruj za pomocą szczoteczki lub gąbki. Pozbądź się wszystkich zanieczyszczeń i ziemi. Na mandolinie lub szatkownicy (możesz też nożem) pokrój ziemniaki na cienkie 2 mm grubości plastry.

                                                                  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 230 st. C. Ułóż ziemniaki na papierze jeden obok drugiego. Następnie posmaruj za pomocą pędzelka oliwą. Posyp przyprawami. Tak przygotowane chipsy włóż do piekarnika na około 15-20 minut.

                                                                  Hot dog wakacyjny

                                                                  Składniki na hot dogi:

                                                                  • 4 podłużne paluchy / bułeczki do hot dogów
                                                                    • 4 kiełbaski
                                                                      • 4 jajka
                                                                        • 4 pomidory duże
                                                                          • cebula czerwona
                                                                            • limonka
                                                                              • pęczek kolendry
                                                                                • 5 nachos
                                                                                  • papryczka ostra
                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                      • łyżka domowego keczupu z cukinii

                                                                                        Przygotowanie hot dogów:

                                                                                        Patelnię ustaw na gazie i bez użycia tłuszczu rozgrzej. Następnie bułeczkę przekrój na pół i zacznij grillować z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż kiełbaski, możesz to również zrobić na grillu elektrycznym lub gazowym.

                                                                                        Pomidory pokrój na ćwiartki, następnie usuń gniazda nasienne i resztę miąższu drobno posiekaj. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę razem ze świeżą kolendrą. Dodaj do smaku odrobinę ostrości z papryczki, dopraw sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

                                                                                        Ciepłe bułeczki posmaruj od wewnątrz keczupem z cukinii, włóż usmażoną kiełbaskę, a na wierzch ułóż salsę pomidorową. Udekoruj nachosami.

                                                                                        Hot dog swojak

                                                                                        Składniki na hot dogi:

                                                                                        • 4 bułeczki do hot dogów
                                                                                          • 4 parówki
                                                                                            • 4 kiszone ogórki
                                                                                              • 2 łyżki keczupu domowego
                                                                                                • 2 łyżki musztardy
                                                                                                  • 100 g kiszonej kapusty
                                                                                                    • 2 łyżki prażonej cebuli
                                                                                                      • 4 plastry boczku

                                                                                                        Przygotowanie hot dogów:

                                                                                                        Patelnie ustaw na gazie i bez użycia tłuszczu rozgrzej. Następnie bułeczkę przekrój na pół i zacznij grillować z obu stron.

                                                                                                        Plastry boczku rozłóż na desce do krojenia. Następnie owiń w nie parówki. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż boczek będzie rumiany.

                                                                                                        Na ciepłą i chrupiącą bułeczkę wyłóż domowy keczup a na drugą stronę musztardę. Dodaj ciepłą parówkę. Na wierzch dodaj kiszoną kapustę, oraz koszone pokrojone w plastry ogórki. Całość posyp prażoną cebulką.

                                                                                                        Hot dog kimchi

                                                                                                        Składniki na hot dogi kimchi:

                                                                                                        • 4 bułki
                                                                                                          • 4 parówki lub kiełbaski
                                                                                                            • 100 g domowego kimchi
                                                                                                              • łyżka słodkiego sosu sojowego
                                                                                                                • 4 łyżki majonezu
                                                                                                                  • łyżeczka Sriracha
                                                                                                                    • łyżeczka musztardy
                                                                                                                      • szalotka
                                                                                                                        • pęczek kolendry
                                                                                                                          • pęczek szczypiorku
                                                                                                                            • łyżeczka sezamu białego

                                                                                                                              Przygotowanie hot dogów kimchi:

                                                                                                                              Patelnie ustaw na gazie i bez użycia tłuszczu rozgrzej. Następnie bułeczkę przekrój na pół i zacznij grillować z obu stron.

                                                                                                                              Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie wyłącz gaz i włóż parówki. Pamiętaj, że parówek się nie gotuje tylko parzy. Pozwól im, aby nabrały temperatury przez 4 minut.

                                                                                                                              Szalotkę poszatkuj na jak najdrobniejszą kostkę. Przełóż do miseczki, w której znajduje się majonez, Sriracha oraz musztarda. Dokładnie razem wymieszaj, aż powstanie sos. Kolendrę oraz szczypiorek posiekaj.

                                                                                                                              Do grillowanej i gorącej bułki na jedną ze stron nałóż zrobiony sos na drugą stronę słodki sos sojowy. Następnie włóż parówkę, ułóż kimchi, a całość posyp szczypiorkiem, kolendrą oraz sezamem.

                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                                                              Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?

                                                                                                                              Jak wykorzystać resztki z lodówki, czyli zrobić coś do jedzenia z niczego? Propozycje i przepisy

                                                                                                                              Jak zrobić i z czym podawać chlebek naan? Z patelni czy z piekarnika?

                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości