Przepisy kulinarne

Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?

lody, banany, lody bananowe

Jasmina81/Getty Images

Przepisy kulinarne

Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?

lody, banany, lody bananowe

Jasmina81/Getty Images

Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.

Domowe lody bananowe przygotowuje się w kilka minut, nawet bez użycia specjalnej maszynki, a dobierając odpowiednie składniki, można bawić się smakiem lodów. Jak je przyrządzić z jogurtem, zwykłym lub kokosowym mlekiem, owocami czy innymi dodatkami?

Prosty przepis na lody bananowe

Najprostszy przepis na lody bananowe z pewnością wyjdzie nawet zupełnie początkującym osobom.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 dojrzałych bananów.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.
  2. Ułóż pokrojone banany na tacce, najlepiej tak, aby się ze sobą nie stykały, i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.
  3. Następnie wrzuć zamrożone banany do blendera o dużej mocy i miksuj przez kilka minut.

Tak przygotowane lody są zdrowe i niskokaloryczne, a przy tym doskonale nadają się dla wegan. Jeśli ich konsystencja nie jest wystarczająco puszysta, należy miksować je przez dłuższy czas.

Przepis na domowe lody bananowe z dodatkami

Przepis na domowe lody bananowe można wzbogacić również o rozmaite dodatki, w tym inne owoce, kakao lub zioła. Wyjątkowo orzeźwiające będą np. lody z posmakiem cytryny i mięty.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 dojrzałych bananów,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny,
  • garść listków mięty.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz, pokrój w plastry i ułóż na desce lub tacce.
  2. Włóż banany do zamrażalnika na kilka godzin.
  3. Wrzuć zamrożone banany, skórkę cytrynową i miętę do blendera, wlej do niego sok z cytryny i dokładnie wszystko zmiksuj.

Taki deser jest idealny na upalne, letnie dni. Najlepiej smakuje od razu po zmiksowaniu, dlatego wcześniej warto przygotować jedynie same banany, a całość wykonać już po przyjściu gości lub gdy pojawi się chęć zjedzenia czegoś słodkiego, ale zdrowego.

W podobny sposób można również przyrządzić pyszny owocowy sorbet.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 dojrzałe banany,
  • szklanka borówek,
  • 8 dużych truskawek.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz, pokrój w plastry i przełóż do pojemnika, a następnie włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
  2. Truskawki pokrój na mniejsze części.
  3. Wrzuć borówki, truskawki i zamrożone banany do blendera i dokładnie zmiksuj.
  4. Przelej masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. dobę, aby sorbet dobrze stężał.

Ten przepis na domowe lody bananowe z dodatkiem innych owoców można również modyfikować, dodając np. kawałki ananasa, brzoskwini, malin czy mango. Dzięki temu sorbet będzie słodki bez dodatku cukru. Miłośnikom nieco bardziej wytrawnych smaków powinien przypaść do gustu sorbet z niewielką ilością kakao lub świeżych ziół, np. bazylii lub kolendry. W przypadku kakao wystarczy jedna płaska łyżka tego składnika. Chcąc użyć ziół, należy wrzucić zaledwie niewielką garść, by uzyskać niepowtarzalny smak.

Domowe lody bananowe z jogurtu, mleka lub mleczka kokosowego

Nie każdy jest miłośnikiem sorbetów. Niektórzy zdecydowanie wolą bardziej kremową konsystencję lodowych deserów. Taki przysmak również można wykonać na bazie bananów, z dodatkiem np. jogurtu naturalnego.

Składniki (na 4 porcje):

  • 6–7 dojrzałych bananów,
  • 1½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę i wrzuć je do blendera.
  2. Do blendera wlej jogurt, a następnie dodaj cukier lub ekstrakt waniliowy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
  4. Wlej masę do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 24 godziny.

Taki pyszny deser nie jest zbyt kaloryczny, szczególnie po dodaniu ekstraktu waniliowego zamiast cukru, a przy tym jest doskonały w smaku.

Podobny przepis na lody bananowe można wykonać z dodatkiem mleka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 6 dojrzałych bananów,
  • 1½ szklanki tłustego mleka, najlepiej 3,2%,
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć je do blendera.
  2. Wlej do blendera mleko i sok z cytrusów.
  3. Dobrze zmiksuj składniki, przelej je do pojemnika i wstaw do zamrażalnika.
  4. Lody zmiksuj jeszcze ok. 4 razy, aby uniknąć zbierania się kryształków lodu.
  5. Deser powinien pozostać w zamrażalniku ok. 24 godziny.

Aby lody bananowe domowej roboty zyskały jeszcze bardziej kremową konsystencję, połowę mleka można zastąpić śmietaną kremówką.

Podobny deser można również przyrządzić w wersji wegańskiej. Jak zrobić puszyste lody bananowe bez dodatku produktów mlecznych?

Składniki (na 4 porcje):

  • 7 dojrzałych bananów,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i pokrój w plastry, a następnie przełóż do pojemnika lub na tackę i wstaw do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
  2. Wrzuć banany do blendera.
  3. Wlej do blendera mleko kokosowe oraz ekstrakt waniliowy i wsyp wiórki kokosowe.
  4. Dokładnie zblenduj składniki.
  5. Masę przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na ok. 2–3 godziny.

Ten delikatny w smaku deser z pewnością przypadnie do gustu nie tylko weganom.

Pyszne lody bananowe domowej roboty to doskonały pomysł na deser dla rodziny czy znajomych. Warto wypróbować choć jeden z przepisów, by zakochać się w ich smaku!

Zobacz wideo: Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?

Zobacz:

Co sądzisz o tym artykule?
53
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0