Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy

mięta
kazue tanaka/Getty Images
Syrop miętowy domowej roboty to wyjątkowy dodatek, który poza smakiem posiada również unikalne właściwości. To dzięki nim znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i jako dodatek do drinków.

Syrop z mięty nie zawsze musi smakować tak samo. Z reguły przygotowywany jest z kwaskiem cytrynowym. Istnieje również przepis na syrop z mięty z dodatkiem cytryny lub melisy.

Właściwości syropu z mięty

Syrop z mięty to produkt o szerokim zastosowaniu i unikalnych właściwościach, które są zasługą rośliny, z jakiej jest przygotowywany. Mięta to zioło z rodziny jasnotowatych. Wyróżnić można przeszło 20 jej gatunków – jest wśród nich mięta pieprzowa (inaczej lekarska), mięta polna, zielona, cytrynowa. Poszczególne gatunki różnią się zapachem i wielkością. Są powszechnie znane w Europie, Azji i Afryce.

Syrop z mięty i cytryny może przyrządzić każdy. Powstaje on bowiem z rośliny łatwej w uprawie. Miętę można hodować we własnym domu, doskonale radzi sobie w doniczce stojącej na parapecie w kuchni lub na balkonie. Nasiona mięty posadzone do ziemi ogrodowej pozwalają na uzyskanie rośliny, która bardzo łatwo się rozrasta. Mięta rośnie przez okrągły rok. Jest to ważna informacja, biorąc pod uwagę, że syrop miętowy posiada właściwości, z których warto korzystać wiosną, latem, jesienią i zimą.

Tajemnicą skuteczności syropu z mięty i kwasku cytrynowego są składniki obecne w roślinie. Jest to witamina A, witaminy z grupy B (B1, B3, B9), witamina C, fosfor, mangan, potas, selen, magnez, żelazo, wapń, i cynk. Nie brakuje w niej antyoksydantów, fitozwiązków, garbników, mentolu, karotenu, rutyny.

Wszystkie wymienione związki sprawiają, że syrop miętowy domowej roboty działa przeciwwymiotnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwpasożytniczo. Ma też właściwości rozkurczowe i uspokajające. Mięta pomaga ukoić nerwy, rozluźnia i poprawia nastrój.

Jednak najważniejszą właściwością mięty jest wpływ na procesy trawienne. Składniki aktywne zioła, o którym mowa, stymulują wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają wytwarzanie żółci, mają pozytywny wpływ na pracę jelit. Mięta polecana jest osobom zmagającym się ze schorzeniami dróg żółciowych i wątroby. Jest naturalnym lekiem pozwalającym uporać się z infekcjami dróg oddechowych. Można korzystać z jej właściwości w trakcie przeziębienia czy grypy. Pozwala wyleczyć uporczywy kaszel. Nie powinno zatem dziwić, że syrop z mięty jest polecany na zimę.

Zastosowanie syropu z mięty

Syrop z mięty nie jest trudny do przygotowania. Przepis na niego można znaleźć na wielu stronach internetowych poświęconych ziołolecznictwu. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę smak i aromat syropu. Działa on orzeźwiająco. Można go stosować 365 dni w roku. Dodaje się go do rozgrzewającej herbaty i aromatycznej kawy. Nadaje się też do zimnych napojów. Poprawia smak chłodnej lemoniady. Sprawdza się jako dodatek do wody gazowanej i nie tylko.

O tym, jak zrobić syrop z mięty, powinni dowiedzieć się miłośnicy naleśników, racuchów, ciast. Syrop miętowy używany jest również jako składnik drinków. Dolewa się go do koktajli alkoholowych z ginu bądź wódki.

Przepis na syrop z mięty z kwaskiem cytrynowym

Składniki:

  • 20–30 gałązek świeżej mięty,
  • 20 g kwasku cytrynowego,
  • ok. 2 kg cukru,
  • 2 l wody.

Przygotowanie:

  1. Miętę opłucz i wrzuć do garnka, zalej ją wodą, dodaj kwasek cytrynowy. Po wymieszaniu składników syropu, odstaw go na 24 godziny.
  2. Po upływie doby wsyp cukier. Garnek umieść na ogniu, po zagotowaniu syropu odcedź go i zaczekaj, aż ostygnie. Następnie przelej syrop do słoików.
  3. Syrop można zapasteryzować, choć nie jest to niezbędne.
  4. Po otwarciu słoika z syropem, przechowywać go w lodówce.

Przepis na syrop z mięty i cytryny

Składniki:

  • 20 gałązek mięty,
  • 1 cytryna,
  • ½ kg cukru,
  • 1 i ½ litra wody.

Przygotowanie:

  1. Po umyciu miętę zwiąż za pomocą nitki.
  2. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Po włączeniu ognia syrop należy gotować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i miętę związaną nitką. Gotuj przez 50 minut, po czym wyjmij zioło, a syrop przecedź.
  4. Jeszcze raz zagotuj powstały syrop miętowy. Pasteryzacja nie jest konieczna.
  5. Syrop pić z wodą w proporcji 1:1.

Przepis na syrop z mięty i melisy

Składniki:

  • ok. 40 gałązek mięty i melisy,
  • 2 l wody,
  • sok z 2 cytryn,
  • 120 dag cukru.

Przygotowanie:

  1. Opłukane listki ziół wrzuć do garnka, zalej je gorącą wodą.
  2. Po doprowadzeniu płynu do wrzenia, dodaj sok z cytryn.
  3. Przykryty garnek z ziołowym wywarem odstaw na dobę.
  4. Po upływie 24 godzin odcedź wywar i dodaj cukier (60 dag na 1 litr).
  5. Po zagotowaniu syropu rozlej go do słoiczków.
  6. Syrop należy pasteryzować przez 15 minut.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Mięta w kuchni

Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości