Czarny bez, nazywany również dzikim, od lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Dużym powodzeniem cieszy się szczególnie syrop z czarnego bzu, stosowany w ramach walki z gorączką i stanami zapalnymi.
W tym momencie, w którym się znajdujemy powinniśmy robić wszystko, żeby w sposób naturalny wspierać odporność i bez może nam w tym pomóc.
- stwierdziła Agnieszka Cegielska, dziennikarka.
Bez nie tylko pomaga dbać o naszą odporność i zdrowie, ale również znakomicie wspiera nasz układ oddechowy i oczyszcza płuca. Roślina ta może być spożywana pod postacią syropów, soków, nalewek, dżemów, lemoniad lub naparów, jednak jak zaznaczyła Cegielska, nie należy go jeść na surowo.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest dość proste. W warunkach domowych można zrobić go na dwa sposoby – z kwiatów (zbieranych latem, między majem a lipcem) lub owoców (zbieranych od września do października). Czasem przyrządzany jest także w równych proporcjach z obu części rośliny.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- około 50 kwiatostanów czarnego bzu
- 500 g cukru
- 1 l wody
Przygotowanie:
Na początek należy oczyścić kwiaty. Następnie przełóż je do dużej miski, zalej je wrzątkiem i pozostaw na dobę. Po tym czasie całość odsącz, przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj cukier. Gotuj składniki na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Syrop możesz przechowywać w słoiczkach.
Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
Składniki:
- 1 kg owoców
- 500–800 g cukru
- woda
Przygotowanie:
Umyte owoce przełóż do garnka i wymieszaj z cukrem. Zalej składniki wodą tak, aby jedynie przykrywała owoce. Całość gotuj do momentu puszczenia soków. Niepasteryzowany syrop powinien być przechowywany w lodówce nie dłużej niż miesiąc.
Właściwości czarnego bzu
Czarny bez ma wiele właściwości leczniczych, które cenione są już od lat. Jego kwiaty wykazują działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne, z kolei owoce mają działanie przeczyszczające, odtruwające i przeciwbólowe. Często stosuje się je również jako naturalny środek moczopędny.
Jak zauważyła Agnieszka Cegielska, czarny bez zawiera bardzo dużo antyoksydantów i nie tylko świetnie wspiera naszą odporność, ale również gdy cierpimy z powodu różnego rodzaju infekcji.
Możemy go podawać praktycznie każdemu, bez względu na pokolenie. Dzieci uwielbiają taki syrop
- zaznaczyła dziennikarka.
Bez bardzo dobrze sprawdzi się również u kobiet w ciąży. Przyszłe mamy często mają osłabioną odporność i znacznie szybciej atakują je choroby, zwłaszcza, jeśli dużo czasu spędzają poza domem, w miejscach publicznych. Systematyczne przyjmowanie syropu lub soku z czarnego bzu korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie. Jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania i lekarz potwierdził, że przyjmowanie czarnego bzu będzie całkowicie bezpieczne dla ciężarnej, można stosować go bez obaw (oczywiście w zalecanych dawkach).
Lecznicze właściwości syropu z czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, a jego regularne przyjmowanie przyspiesza zwalczanie przeziębienia. Naturalny lek działa rozgrzewająco i napotnie, dzięki czemu choroba trwa znacznie krócej. Ze względu na to, że syrop pomaga w odkrztuszaniu, zaleca się stosowanie go na kaszel oraz uzupełniająco w leczeniu zapalenia oskrzeli.
Taki syrop - można z niego zrobić lemoniadę i nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy przeziębieni, ale między innymi właśnie teraz, kiedy jest ciepło. To jest strażnik naszej odporności
- wyjaśniła Agnieszka.
Owoce i kwiaty czarnego bzu mają także właściwości przeczyszczające, dlatego też często są wykorzystywane jako składnik preparatów odchudzających. Z kolei duża ilość antocyjanów w nich zawarta sprawia, że przygotowany z nich syrop jest jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy.
Syrop z czarnego bzu ma również działanie przeciwzapalne. Jeśli rozcieńczy się go z wodą, świetnie sprawdzi się jako kojący płyn do płukania gardła i jamy ustnej. W takiej formie można wykorzystywać go również do przemywania cery trądzikowej i zmian skórnych.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania czarnego bzu?
Kwiaty i owoce mają wiele dobroczynnych właściwości, pod warunkiem, że przyjmowane są pod postacią syropów, soków, czy nalewek. Jak podkreśliła Agnieszka Cegielska, w żadnym wypadku nie powinno się ich spożywać na surowo. Jednocześnie zwróciła uwagę na to, że przy zażywaniu przetworów z czarnego bzu powinno się kierować umiarem:
Nie wypijamy całej butelki, nawet jeżeli on nam będzie bardzo smakował. 2-3 łyżeczki np. do naparu i starczy, bo on jest słodziutki, więc ten smak słodki jest bardzo ważny. To jest smak miłości, ale nie wolno z tym przesadzać
Zarówno syropy, jak i inne przetwory z czarnego bzu wyróżniają się dość silnym działaniem, trzeba więc zwracać szczególną uwagę na dawki, które się przyjmuje. Codzienna dawka syropu nie powinna przekraczać 4 łyżeczek dla osoby dorosłej i nie więcej niż 2 łyżeczki dla dziecka.
Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy skonsultować spożywanie produktów z czarnego bzu z lekarzem pierwszego kontaktu. Zachowanie odpowiedniej dawki jest kluczowe do prawidłowego działania rośliny na organizm i zapobiega zatruciom oraz skutkom ubocznym. Nie zaleca się podawania syropu z czarnego bzu niemowlętom. Można podawać go dzieciom powyżej 2. roku życia, warto jednak wcześniej wykluczyć uczulenie na którykolwiek ze składników.
Zatrucie czarnym bzem może powodować szereg objawów, takich jak ogólne osłabienie, problemy z oddychaniem, nudności, biegunka, wymioty oraz silne bóle głowy. W takim przypadku należy natychmiast udać się do przychodni lub szpitala.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Jakie właściwości ma czarny bez? "To nie jest tylko jakiś tam chaszczor niezbadany"
- Przepis na syrop z czarnego bzu. Dawkowanie i właściwości syropu
- Lilak i czarny bez - czym się różnią? Przepis na aromatyczny napar
Źródło zdjęcia głównego: Angela Kotsell/Getty Images