Lilak i czarny bez - czym się różnią? Przepis na aromatyczny napar

Źródło: Dzień Dobry TVN
Bez ogródek o bzie
Bez ogródek o bzie
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin
Końcówka maja to ostatnia chwila, żeby w pełni nacieszyć się kwiatami bzów lilaków. Za chwilę zaczną też kwitnąć czarne bzy. Co zrobić z tymi kwiatami, jak można je wykorzystać? W Dzień Dobry TVN sprawdził to ogrodnik Łukasz Skop.

Lilaki i czarne bzy - różnice

Jakim bzem pachniała Saska Kępa w piosence, którą śpiewa Maryla Rodowicz? Okazuje się, że lilakami. Czarny bez i lilak to dwie zupełnie inne rośliny, które mogą być ze sobą mylone. Czym się różnią? To zagadnienie wyjaśniła dr Joanna Gałązka, edukatorka ogrodnicza.

- Różnią się kolorem kwiatem i porą kwitnienia. Pierwsze kwitną lilaki w maju, a jakieś 2-3 tygodnie po lilakach dopiero zaczynają kwitnąć czarne bzy. Kwiaty lilaków można jeść na surowo w przeciwieństwie do kwiatów bzu czarnego - powiedziała specjalistka.

Jak należy zrywać kwiaty lilaków, by nie zaszkodzić roślinie? - Róbmy to w zrównoważony sposób, nie ogałacajmy całej rośliny. Wystarczy znaleźć to miejsce, gdzie kończy się zielona tkanka, a zaczyna zdrewniała. Jak delikatnie naciśniemy, to same się odłamią - tłumaczyła dr Joanna Gałązka.

Z kolei czarny bez najlepiej zbierać z czystych terenów, z daleka od dróg i nasypów kolejowych.

Herbata z lilaka

Z kwiatów lilaka można zrobić pyszną herbatę. Jak ją przygotować?

- Pierwsze, co musimy zrobić, to zgnieść te kwiaty. Następnie wkładamy je do słoika i zostawiamy tak w ciepłym miejscu. Jeśli nie mamy zbyt dobrej pogody, to możemy wykorzystać do tego piekarnik i nastawić temperaturę na około 50 stopni. Czekamy do momentu, aż kwiaty się odbarwią, przestaną mieć swój kolor, jaki miały na początku. To będzie dla nas sygnał, że możemy słoik otworzyć, kwiaty rozsypać na jakiejś tacy i zostawić do wyschnięcia - powiedziała edukatorka.

Kwiatowe napary mają wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto je pić. - Kwiaty czarnego bzu wzmacniają odporność, a kwiaty lilaka mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne - zaznaczyła dr Joanna Gałązka.

Co zrobić, by kwiaty lilaka jak najdłużej przetrwały w wazonie i szybko nie zwiędły? Zobacz w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Reporter: Łukasz Skop, Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: PavloBaliukh/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości