Syrop pokrzywowy to lekarstwo, którego przygotowanie wymaga użycia cukru lub jego zamiennika. Syrop z pokrzywy i imbiru lub/i cytryny jest polecany na zimę, ale nie tylko.
Z czego przygotowywany jest syrop pokrzywowy?
Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszym składnikiem syropu pokrzywowego jest pokrzywa, nazywana „zielonym złotem”. Cieszy się dużą popularnością w ziołolecznictwie. Jej największą zaletą są sprzyjające zdrowiu składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie niemal całego organizmu człowieka. Aktywne związki obecne w „zielonym złocie” sprawiają, że syrop pokrzywowy zaliczany jest do najskuteczniejszych naturalnych lekarstw.
Zdrowie
Pokrzywa jest kopalnią witamin: K, B2, B6. Znajdują się w niej prowitamina A, żelazo, krzem, wapń i magnez. Syrop z pokrzywy stanowi źródło flawonoidów, garbników, steroli, kwasów fenolowych, histaminy i leukotrienów.
Realizując przepis na syrop z pokrzywy, należy również wiedzieć, kiedy zerwać roślinę, aby móc uzyskać lekarstwo o optymalnych właściwościach. Liście pokrzywy (łac. Urticae folium) z gatunków pokrzywa zwyczajna lub żegawka trzeba zrywać przed kwitnieniem zioła, tzn. w kwietniu bądź maju, z czubków rośliny. Wystarczy kilka pokrzyw rosnących z dala od zanieczyszczeń, aby móc przyrządzić skuteczny syrop z pokrzywy na zimę. Poza tym przed zbiorem warto zaopatrzyć się w grube rękawice. Nie chroniąc dłoni, można je „poparzyć”. Po zerwaniu liście należy opłukać w zimnej wodzie. Pokrzywę można wrzucić do garnka w całości, inne receptury każą ją pokroić lub zmielić w maszynce.
Właściwości syropu z pokrzywy
Syrop z pokrzywy ma właściwości, które są w stanie pomóc osobom cierpiącym z powodu anemii i ogólnego osłabienia organizmu. Pozytywnie wpływa na poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek. Działa też moczopędnie. Zwiększa wydalanie wody z organizmu i tym samym zmniejsza obrzęki kończyn dolnych. Pozwala oczyścić organizm z produktów przemiany materii, przez co przywraca równowagę biologiczną organizmu. O tym, jak zrobić syrop z pokrzywy, powinny dowiedzieć się osoby borykające się z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Działa on wzmacniająco na organizm, poprawia działanie układu odpornościowego, pomaga zwalczyć przeziębienie.
Syrop z pokrzywy i miodu działa na układ trawienny. Wpływa na pracę żołądka, wątroby i trzustki. Ma właściwości, które doceniają osoby zmagające się z zaburzeniami apetytu, skutecznie usprawnia przemianę materii. Daje dobre efekty w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.
Syrop z pokrzywy jest skutecznym lekarstwem, a przepis nie jest skomplikowany. Jednak nie każdy powinien z niego korzystać. Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z pokrzywy są kobiece choroby narządów rodnych. Lepiej z niego zrezygnować w sytuacji pojawienia się choroby nerek, cukrzycy czy w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie. Spożywanie soku z pokrzywy nie jest też zalecane kobietom w ciąży i osobom z chorobami leczonymi chirurgicznie.
Przepis na syrop z pokrzywy z cukrem
Składniki (porcja dla 6–8 osób):
- 2 kg liści pokrzywy,
- 3 l wody,
- 2 cytryny,
- 300 g cukru.
Przygotowanie:
- Umyte liście pokrzywy włóż do garnka, dodaj zimną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wywar gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw go do ostygnięcia.
- Po odcedzeniu wywaru (za pomocą gazy) dodaj cukier i sok z cytryn. Ponownie postaw garnek na ogniu. Gotuj syrop przez kilka minut.
- Syrop z pokrzywy przelej do butelek z ciemnego szkła. Ich pasteryzowanie powinno trwać ok. 30 minut.
Przepis na syrop z pokrzywy z ksylitolem
Przepis (porcja dla 6–8 osób):
- 2,5 kg liści pokrzywy,
- 250 g ksylitolu,
- 200 ml wody,
- 2,5 cm imbiru w plastrach,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
- Pokrzywę oczyść, zmiel w maszynce do mięsa i wyciśnij z niej sok.
- Do garnka wlej wodę, wsyp ksylitol i dodaj imbir. Po zagotowaniu wywaru wlej sok z pokrzywy i gotuj wszystko na małym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj sok z cytryny. Syrop z pokrzywy rozlej do ciemnych słoiczków, po zamknięciu postaw je do góry dnem.
- Po ostygnięciu słoiki powinny trafić w ciemne miejsce, a po otwarciu do lodówki.
Przepis na syrop z pokrzywy z miodem
Składniki (porcja dla 3–4 osób):
- 2 garście liści pokrzywy,
- 1,5 l wody,
- 0,5 l płynnego miodu,
- 1 pokruszona laska cynamonu,
- 4–5 goździków.
Przygotowanie:
- Do garnka włóż pokrzywę, wsyp przyprawy i wlej wodę, którą następnie doprowadź do wrzenia.
- Wywar gotuj przez 3 minuty na małym ogniu, po czym odstaw go na kwadrans (nie zdejmuj pokrywy).
- Do przecedzonego przez sitko wywaru dodaj miód, po ponownym zagotowaniu przelej go do słoików.
- Po zamknięciu słoiki postaw do góry dnem i przykryj ręcznikiem.
Zobacz także:
- Pokrzywa zwyczajna - zastosowanie lecznicze. Czy pokrzywa faktycznie działa?
- Herbata z pokrzywy – jakie ma działanie i na co pomaga?
- Sezon na pokrzywę. Co warto przygotować z młodych listków?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Fot. GettyImages / Maren Winter