Profilaktyka zdrowia

Właściwości syropu z pokrzywy. Przepisy, które warto wypróbować

Syrop pokrzywowy z uwagi na cenne składniki znajdujące się w liściach zioła jest lekarstwem na wiele dolegliwości. O tym, jak zrobić syrop z pokrzywy, powinny dowiedzieć się osoby zmagające się z anemią, słabą odpornością, reumatoidalnym zapaleniem stawów i obrzękami kończyn dolnych.

Syrop pokrzywowy to lekarstwo, którego przygotowanie wymaga użycia cukru lub jego zamiennika. Syrop z pokrzywy i imbiru lub/i cytryny jest polecany na zimę.

>>> Zobacz także:

Z czego przygotowywany jest syrop pokrzywowy?

Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszym składnikiem syropu pokrzywowego jest pokrzywa, nazywana „zielonym złotem”. Cieszy się dużą popularnością w ziołolecznictwie. Jej największą zaletą są sprzyjające zdrowiu składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie niemal całego organizmu człowieka. Aktywne związki obecne w „zielonym złocie” sprawiają, że syrop pokrzywowy zaliczany jest do najskuteczniejszych naturalnych lekarstw.

Pokrzywa jest kopalnią witamin: K, B2, B6. Znajdują się w niej prowitamina A, żelazo, krzem, wapń i magnez. Syrop z pokrzywy stanowi źródło flawonoidów, garbników, steroli, kwasów fenolowych, histaminy i leukotrienów.

Realizując przepis na syrop z pokrzywy, należy również wiedzieć, kiedy zerwać roślinę, aby móc uzyskać lekarstwo o optymalnych właściwościach. Liście pokrzywy (łac. Urticae folium) z gatunków pokrzywa zwyczajna lub żegawka trzeba zrywać przed kwitnieniem zioła, tzn. w kwietniu bądź maju, z czubków rośliny. Wystarczy kilka pokrzyw rosnących z dala od zanieczyszczeń, aby móc przyrządzić skuteczny syrop z pokrzywy na zimę. Poza tym przed zbiorem warto zaopatrzyć się w grube rękawice. Nie chroniąc dłoni, można je „poparzyć”. Po zerwaniu liście należy opłukać w zimnej wodzie. Pokrzywę można wrzucić do garnka w całości, inne receptury każą ją pokroić lub zmielić w maszynce.

Właściwości syropu z pokrzywy

Syrop z pokrzywy ma właściwości, które są w stanie pomóc osobom cierpiącym z powodu anemii i ogólnego osłabienia organizmu. Pozytywnie wpływa na poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek. Działa też moczopędnie. Zwiększa wydalanie wody z organizmu i tym samym zmniejsza obrzęki kończyn dolnych. Pozwala oczyścić organizm z produktów przemiany materii, przez co przywraca równowagę biologiczną organizmu. O tym, jak zrobić syrop z pokrzywy, powinny dowiedzieć się osoby borykające się z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Działa on wzmacniająco na organizm, poprawia działanie układu odpornościowego, pomaga zwalczyć przeziębienie.

Syrop z pokrzywy i miodu działa na układ trawienny. Wpływa na pracę żołądka, wątroby i trzustki. Ma właściwości, które doceniają osoby zmagające się z zaburzeniami apetytu, skutecznie usprawnia przemianę materii. Daje dobre efekty w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Syrop z pokrzywy jest skutecznym lekarstwem, a przepis nie jest skomplikowany. Jednak nie każdy powinien z niego korzystać. Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z pokrzywy są kobiece choroby narządów rodnych. Lepiej z niego zrezygnować w sytuacji pojawienia się choroby nerek, cukrzycy czy w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie. Spożywanie soku z pokrzywy nie jest też zalecane kobietom w ciąży i osobom z chorobami leczonymi chirurgicznie.

Przepis na syrop z pokrzywy z cukrem

Składniki (porcja dla 6–8 osób):

  • 2 kg liści pokrzywy
  • 3 l wody
  • 2 cytryny
  • 300 g cukru

Przygotowanie:

1. Umyte liście pokrzywy włóż do garnka, dodaj zimną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wywar gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw go do ostygnięcia.

2. Po odcedzeniu wywaru (za pomocą gazy) dodaj cukier i sok z cytryn. Ponownie postaw garnek na ogniu. Gotuj syrop przez kilka minut.

3. Syrop z pokrzywy przelej do butelek z ciemnego szkła. Ich pasteryzowanie powinno trwać ok. 30 minut.

Przepis na syrop z pokrzywy z ksylitolem

Przepis (porcja dla 6–8 osób):

  • 2,5 kg liści pokrzywy
  • 250 g ksylitolu
  • 200 ml wody
  • 2,5 cm imbiru w plastrach
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Pokrzywę oczyść, zmiel w maszynce do mięsa i wyciśnij z niej sok.

2. Do garnka wlej wodę, wsyp ksylitol i dodaj imbir. Po zagotowaniu wywaru wlej sok z pokrzywy i gotuj wszystko na małym ogniu przez 5 minut.

3. Dodaj sok z cytryny. Syrop z pokrzywy rozlej do ciemnych słoiczków, po zamknięciu postaw je do góry dnem.

4. Po ostygnięciu słoiki powinny trafić w ciemne miejsce, a po otwarciu do lodówki.

Przepis na syrop z pokrzywy z miodem

Składniki (porcja dla 3–4 osób):

  • 2 garście liści pokrzywy
  • 1,5 l wody
  • 0,5 l płynnego miodu
  • 1 pokruszona laska cynamonu
  • 4–5 goździków

Przygotowanie:

1. Do garnka włóż pokrzywę, wsyp przyprawy i wlej wodę, którą następnie doprowadź do wrzenia.

2. Wywar gotuj przez 3 minuty na małym ogniu, po czym odstaw go na kwadrans (nie zdejmuj pokrywy).

3. Do przecedzonego przez sitko wywaru dodaj miód, po ponownym zagotowaniu przelej go do słoików.

4. Po zamknięciu słoiki postaw do góry dnem i przykryj ręcznikiem.

Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0