Pokrzywa zwyczajna - zastosowanie lecznicze. Czy pokrzywa faktycznie działa?

Pokrzywa zwyczajna uznawana jest przez większość społeczeństwa za zwykły chwast. Wielu z nas nie lubi bezpośrednio kontaktu z tą rośliną, gdyż doświadczenia nauczyły nas, że dotykanie liści pokrzywy wywołuje ból i pęcherze. Jednak pokrzywa ma wiele właściwości prozdrowotnych. O zaletach pokrzywy mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie" Agnieszka Cegielska.

Pokrzywa to wyrób stosowany w leczeniu cukrzycy, chorób serca, chorób wątroby, reumatyzmu i wielu innych. Czy warto więc nabyć ten parzący chwast? Jak stosować pokrzywę?

>>> Zobacz także:

Pokrzywa zwyczajna - dobrze znany chwast

Pokrzywę zwyczajną spotkać można na łąkach, polach, w lasach, rowach czy nawet ogródkach. Bezpośredni i często przypadkowy kontakt z tą rośliną może wywoływać pęcherze i nieznośne uczucie swędzenia.

Na co dzień pokrzywę wykorzystuje się w celach leczniczych. Roślina ta jest ogólnodostępna, a poza tym wykazuje szerokie zastosowanie w terapiach różnych schorzeń. Takie połączenie sprawia, że każdy z nas na co dzień może korzystać z dobrodziejstwa, jakie niesie ze sobą stosowanie pokrzywy.

Pokrzywa zwyczajna - właściwości lecznicze

Ten cudowny chwast jest niezwykłym naturalnym źródłem żelaza. Jest wręcz idealny dla tych, którzy w sposób naturalny chcą zadbać o dobre wyniki między innymi hemoglobiny. To także źródło witamin C, K, E, B2, A, a także krzemu, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku, lecytyny, chlorofilu.

Na bazie rośliny przygotowuje się specjalne preparaty, które posłużyć mogą w różnych celach. Wyciągi stosuje się zazwyczaj jako dodatek do preparatów farmaceutycznych dedykowanych osobom cierpiącym z powodu zaburzeń w pracy wątroby, nerek czy trzustki.

Jak się okazało, zastosowań rośliny jest o wiele więcej. Dlatego dziś wyrób stosuje się również wspomagająco w leczeniu:

  • zaburzeń w wydalaniu moczu,
  • krwiomoczu,
  • anemii,
  • hemofili,
  • krzywicy,
  • marskości wątroby,
  • zaburzeń trawienia.

Pokrzywa zwyczajna - zastosowanie

Wyroby na bazie pokrzywy stanowią ogólnodostępne produkty, które najczęściej przyjmują postać herbat ziołowych do zaparzania, wyciągów z liści rośliny, kosmetyków czy płukanek.

Istnieją dwie metody stosowania pokrzywy - wewnętrzne i zewnętrzne.

Podawanie wewnętrzne:

  • syrop z soku pokrzywy,
  • sok z liści,
  • napar z liści.

Podawanie zewnętrzne:

  • okłady,
  • masaże z wykorzystaniem olejku na bazie rośliny,
  • wyciąg spirytusowy,
  • kosmetyki na bazie pokrzywy.

Pokrzywa zwyczajna - na co działa?

Stosowanie tego daru natury może przynieść wiele korzyści. Najbardziej widoczne będą te ze stosowania jej w przypadku zaburzeń w pracy układu pokarmowego. Nie od dziś wiadomo, że napary na bazie pokrzywy zwyczajnej przynoszą ulgę w przypadku zaburzeń w pracy przewodów żółciowych. Pokrzywa usprawnia też odprowadzanie żółci, co sprzyja efektywniejszej przemianie materii.

Szczególnie często wykorzystuje się również napary z pokrzywy w leczeniu chorób krwi. Roślina posiada duże ilości flawonoidów, garbników i witaminy K, które wpływają na krzepliwości krwi.

Pokrzywa a reumatyzm

Badania z 2013 roku wskazują na korzystny efekt działania pokrzywy względem chorób tkanki łącznej. Roślina zawiera duże ilości kwasu kynureninowego, który wykazuje efekt oczyszczający naczynia z kwasu moczowego. To kwas moczowy jest głównym winowajcą osłabienia i bólu stawów. Stosowanie pokrzywy może okazać się szczególnie skuteczne, jeśli odpowiednio dobierzemy preparat, a tym samym zadziałamy jednocześnie od wewnątrz i od zewnątrz.

Bardzo popularnym starodawnym sposobem leczenia reumatyzmu jest chłostanie się rośliną po miejscach dotkniętych chorobą. Podobno taki model terapeutyczny pozwala osiągnąć niezwykle skuteczne efekty.

Jak użyć pokrzywę w celach kosmetycznych?

Pokrzywa zwyczajna to nie tylko leki. To również surowiec do produkcji kosmetyków o zbawiennym działaniu dla włosów, skóry i paznokci. Wspomaga skuteczne leczenie grzybicy skóry, trądziku, łuszczycy, łupieżu czy aft skórnych.

Nieprzypadkowo duża ilość szamponów i odżywek do włosów produkowanych jest na bazie pokrzywy lub z dodatkiem ekstraktu ziela. Pokrzywa ułatwia eliminację łupieżu, jeśli jest regularnie stosowana do pielęgnacji przetłuszczającej się skóry głowy.

Pokrzywa zwyczajna w kuchni

Roślina znalazła również zastosowanie w kuchni, gdzie w postaci przypraw dodawana jest do sałatek czy zup. Szczególnie popularne są koktajle na bazie pokrzywy, które słyną z właściwości orzeźwiających.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości