Łosoś w mrożonych cytrynach
Składniki na łososia w cytrynach
- 7 cytryn
- 1 pomarańcza
- łosoś wędzony 200 gramów
- koper pęczek
- ser do smarowania pieczywa śmietankowy
- pęczek mięty
Sposób przygotowania łososia w cytrynach
Cytryny przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki zamrozić, z miąższu zrobić lemoniadę. Łososia pokroić w kostkę, koper posiekać. Ser delikatnie wymieszać z łososiem i koprem, dodać 2 łyżki soku z cytryny. Masę łososiową nałożyć do zamrożonych łódeczek cytrynowych, dekorować koprem i kawałkami cytryny.
Ogórki małosolne faszerowane tuńczykiem
Składniki na ogórki małosolne faszerowane tuńczykiem
- 5-6 ogórków małosolnych
- pół pęczka koperku
- słoiczek tuńczyka w oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- pół pęczka szczypiorku
- kilka ziarenek kaparów
- pieprz
Sposób przygotowania ogórków małosolnych faszerowanych tuńczykiem
Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczką do herbaty usuwamy miąższ. Tuńczyka oddzielany na sicie od oleju, rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobniutko posiekany szczypiorek i koperek, posiekane kapary oraz ogórkowy miąższ. Mieszamy z jogurtem i majonezem. Masą faszerujemy ogórki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy koprem i szczypiorkiem.
Katarzyna Bosacka
Odświeżająca sałatka z grejpfruta
Składniki na sałatkę z grejpfruta
- 3 grejpfruty
- paczka sałaty roszponki
- 50 gramów sera pleśniowego
- 1 mała czerwona cebula
- 50 gramów orzechów nerkowca albo jakichkolwiek innych
- oliwa 3 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
- woda 2 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
Orzechy podpiekamy na patelni. Z oliwy, soku z cytryny, miodu, wody i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. grejpfruty przecinamy na pół, wyjmujemy miąższ, filetujemy (obieramy z białych części), kroimy w małe kawałki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Sałatę przekładamy do miski, polewamy sosem, dodajemy pokrojoną cebulę i grejpfruta, delikatnie mieszamy. Przekładamy do miseczek grejpfrutowych, dekorujemy wystudzonymi, podpieczonymi nerkowcami i kawałeczkami sera pleśniowego.
Katarzyna Bosacka
Guacamole w skórkach awokado
Składniki na guacamole w skórkach z awokado
- 3 awokado miękkie odmiany hass
- nachosy
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- świeża kolendra
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli tabasco (opcjonalnie)
Sposób przygotowania guacamole
Awokado myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, po czym łyżką przekładamy miąższ do miski i widelcem rozgniatamy na prawie gładką masę. Natychmiast polewamy sokiem z cytryny, by awokado nie ściemniało. Cebulę obieramy i podobnie jak pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do awokado, delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, cukrem, oliwą, tabasco. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy. Guacamole nakładamy do skórek awokado, podajemy z nachosami.
Katarzyna Bosacka
Papryki faszerowane wołowiną
Składniki na paprykę faszerowana wołowiną
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 papryka pomarańczowa
- (ważne, żeby były z ogonkami i mniej więcej tej samej wielkości)
- pół kilo mielonej wołowiny puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- kmin rzymski (kumin)
- 3-4 ząbki czosnku
- ser żółty do posypania - ok. 50 g
- kolendra świeża
Sposób przygotowania papryki faszerowanej wołowiną
Fasolę wyjmujemy z puszki lub słoika, zachowujemy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy mięso, chwilę podsmażamy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą z fasoli oraz koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości ok. 30-40 minut. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, kminem rzymskim. fasolę delikatnie mieszamy z mięsem mielonym. Papryki kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki, do każdej nakładamy mięso z fasolą i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy posypane tartym żółtym serem i posiekaną świeżą kolendrą.
Katarzyna Bosacka
Panna cotta z pomarańczą w połówkach pomarańczy
Składniki na panna cottę
- 3 duże pomarańcze
- 500 ml śmietanki słodkiej z kartonu 30 proc. tłuszczu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2-3 łyżki żelatyny (ciut mniej niż na pół litra płynu, trzeba sprawdzić na opakowaniu)
Sposób przygotowania panna cotty
Pomarańcze szorujemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy zawartość, uważając, by nie uszkodzić skórki. Śmietankę z cukrem gotujemy, aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i mocno mieszamy aż się dokładnie rozpuści. Przestudzoną panna cottę wlewamy do naczynek pomarańczowych, gdy całkowicie wystygnie, wkładamy do lodówki. podajemy udekorowaną wyfiletowanymi pomarańczami.
Katarzyna Bosacka
Zobacz też:
Pesto z natki i chipsy z obierków. Nie marnuj jedzenia!
Jak wyhodować warzywa z resztek? Załóż własny eko-ogródek. Zobacz, jakie to proste
Żywe napoje, czyli naturalne izotoniki idealne na lato. Jak je przygotować?
Autor: Jola Marat
Źródło: Katarzyna Bosacka