Światowy Dzień Burgera
Dzień Dobry TVN
Najlepszy Burger Wołowy z Grilla
Składniki:
Mięso:
- 600 g antrykotu ( sezonowany RIB EYE)
- 300 g łopatki wołowej
Dodatki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g łoju wołowego lu 100 g tłustego boczku w plastrach
- Sól i pieprz
Domowy sos BBQ
Składniki:
- 300 ml ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 100 ml sosu worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 krople tabasco
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy
Sałatka z czerwonej kapusty z sosem z wędzonych papryczek chipotle
Składniki:
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 sztuka Marchewka
- 2 łyżki Majonezu
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżka cukru drobnego
- 3 łyżeczki sosu z wędzonych papryczek chipotle
- sól i pieprz
Piklowany zielony ogórek
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 200 ml octu z białego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka Tabasco lub płatków chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 pęczek mięty
- sól i pieprz
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor Malinowy
- 1 główka sałaty masowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 plastry goudy
- 1 duża czerwona cebula
Przygotowanie:
Domowy sos BBQ
Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i przesmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przesmaż, aż składniki będą złote. Dodaj przecier pomidorowy, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet, tabasco oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
Sałatka z czerwonej kapusty z sosem z wędzonych papryczek chipotle
Kapustę poszatkuj. Następnie do miski włóż warstwę kapusty i oprósz solą, przykryj kolejną warstwą kapusty i ponownie oprósz solą. Czynność należy powtarzać do wykorzystania całej kapusty. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Na kapustę należy położyć coś ciężkiego.
Następnie zetrzyj na tarce marchew, przełóż do miseczki. Cebule pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut.
Do kapusty dodaj wcześniej startą marchew, cebulę, sos z papryczek wędzonych chipotle, sok z cytryny, sól, pieprz oraz majonez. Dokładnie wymieszaj składniki. Ilość majonezu, zależy tylko i wyłącznie od Twoich upodobań.
Piklowany zielony ogórek
Ogórki umyj a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski i zalej octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną oraz świeżą miętę. Dokładnie wymieszaj o odstaw na 2h aby się przegryzło.
Domowe bułeczki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 2,5 łyżki cukru
- 350 ml mleka
- 70 g masła
- 1 jajko
- oraz: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito, aby ją spulchnić i pozbyć się wszelkich grudek. Drożdże wyjmij z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Następnie pokrusz je i przełóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie połącz. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wmieszaj, aż połączą się składniki. Zaczyn przełóż w ciepłe miejsce - może być rozgrzany piekarnik do wyrośnięcia.
Do miski w której masz przesianą mąkę dodaj wyrośnięty zaczyn - delikatnie wymieszaj składniki, aż się połączą. Następnie dodawaj stopniowo cieple mleko mieszając nieustannie, aż składniki się połączą. Dodaj resztę cukru, jajko i mieszaj a następnie wyrabiaj ciasto. Możesz to zrobić w mikserze z końcówką hak. W chwili, gdy ciasto będzie połączone - jednolite dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj nieustannie przez około 15 minut. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto przełóż na blat obsypany mąką, podziel na 10 równych części i uformuj 10 kulek. Ułóż na blaszce do pieczenia na której wyłożony jest papier do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki pędzlem z rozbełtanym jajkiem i mlekiem i oprósz ziarnami sezamu. Piecz przez 15-20 minut w temp 200 stopni C.
Domowe frytki z piekarnika
Składniki:
- 1 kg ziemniaków TYP: C lub TYP B
- 3 łyżki cukru
- 150 ml wrzątku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka papryki wędzonej
- Sól
Ziemniaki obierz ze skórki nastanie pokrój w kawałki wielkości małego palca. Im frytki będą grubsze tym skórka będzie bardziej chrupiąca a środek kremowy. Tak przygotowane ziemniaki płuczemy pod zimną wodą do chwili, aż kolor wody zmieni się z mętnego (to skrobia) na krystalicznie czysty. Taką samą czynność wykonuje się przy ryżu do sushi. Do miski dodajemy cukier i wrzątek, mieszamy razem, aż się rozpuści. Następnie dodajemy zimną wodę i wkładamy ziemniaki. Chowamy do lodówki na godzinę.
Po upływie godziny wyjmujemy ziemniaki z lodówki odsączamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blaszce do pieczenia następnie polewamy olejem, oprószamy papryką i solą. Dokładnie mieszamy. Możemy również tą czynność wykonać w misce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st C przez 15 minut. Następnie otwieramy piekarnik, aby para wodna mogła się ulotnić, następnie do pieczenia góra i dół włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 15 minut. Ponownie otwieramy piekarnik pozwalamy, aby para wodna się uwolniła, przekładamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
Burger z chrupiącym kurczakiem
Składniki:
- 4 udka trybowane z kurczaka
- 1 litr oleju rzepakowego
- 100 g mąki pszennej
- Sos:
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 1 szalotka
Dodatki:
- 4 bułki do burgerów
- Sałata karbowana
- 4 plastry goudy wędzonej
- 1 pomidor malinowy
- 1 czerwona cebula
Ciasto:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 2 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryka wędzona
- ½ szklanki jogurt naturalny
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie kurczaka:
Uda wytrybowane opłucz pod bieżąca woda i osusz. Następnie do miski dodaj wszystkie składniki opisane w Składnikach Ciasto. Dokładnie je połącz ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
W garnku rozgrzej olej do 180 St. C. Następnie zanurz w przygotowanym cieście kawałki kurczaka i pozostaw na około 10 minut. Przełóż mięso do mąki, usuń nadmiar i smaż w głębokim tłuszcz.
Tak wysmażone kurczaki przełóż na papier do kuchenny i odsącz nadmiar tłuszczu.
W miseczce wymieszaj ze sobą keczup z majonezem oraz dodaj poszatkowaną szalotkę. Jeżeli lubisz wersję na ostro dodaj kilka kropel ostrego sosu z papryczek.
Bułki przekrój na pół grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie dolną bułkę posmaruj sosem, ułóż liść sałaty, kurczaka z plastrem sera, następnie warzywa. Wierzchnią bułkę również posmarować sosem.
Burger Rybny
Składniki:
- 500 g filet dorsza świeży lub rozmrożony
- 2 jajka „0”
- 1 cebula
- 1 bułka czerstwa namoczona w mleku
- 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta
- pieprz i sól
Sos Tatarski
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 mały ogórek kiszony lub konserwowy (korniszon)
- 2 łyżki szczypior
- 2 łyżki grzybów marynowanych
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz i sól
Dodatki:
- 2 bułki maślane do burgerów
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 malinowy pomidor
Przygotowanie:
Burgery rybne
Filety umyj, osusz, następnie zmiel w maszynce o grubych oczkach, lub krótko posiekaj w malakserze do miski. Dodaj kolejno: cebulę startą na tarce, jaja, sól i pieprz. Bułkę odsącz z mleka i dodaj do ryby.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Z przygotowanego mięsa uformuj kotlety. Następnie obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na patelni na oleju roślinnym.
Sos Tatarski
Ogórek konserwowy, szczypior, grzyby, pietruszkę oraz cebulę dokładnie poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj majonez, sok z cytryny, cukier oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Bułki przekrój na pół, następnie grilluj na suchej patelni lub na grillu. Dolną cześć bułeczki posmaruj sosem tatarskim, ułóż kotlet rybny, liście sałaty i pomidora. Następnie wierzchnią bułkę posmaruj sosem tatarskim i złóż kanapkę.
Zobacz też:
- Mistrzowskie (domowe!) burgery
- Olivier i burger idealny!
- Kuchnia Paleo. Omlet z owocami i burger z awokado
Autor: Luiza Bebłot