Słodki bakłażan z zimnym jogurtem
Składniki:
- bakłażan średniej wielkości,
- miska zimnej wody najlepiej z lodem,
- oliwa do smażenia,
- ostry pieprz japoński,
- sól morska,
- szczypta sezamu,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki sosu ostrygowego,
- łyżka posiekanego czarnego pieprzu,
- posiekana papryczka chili,
- szklanka jogurtu greckiego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- sól,
- gaza.
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w kostkę 1x1cm i umieść w misce z zimną woda i lodem. Przykryj drugą miska i dociśnij. Odstaw na 25 min. Po upływie tego czasu odcedź bakłażana i wrzuć na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju. Smaż aż się przyrumieni i dodaj sól, sezam, pieprz japoński i cukier. Gdy cukier się rozpuści i oklei kawałki bakłażana, to wyciągnij je a na patelnie wlej sos ostrygowy, czarny pieprz i chili. Sosem polej warzywo. Jogurt wyrzuć na gazę i umieść na sitku. Odstaw na 20 min., żeby odcisnąć serwatkę. Jogurt powinien mocno zgęstnieć. Wymieszaj go teraz z limonka i solą. Podawaj obok bakłażana.
Lizaki z krewetek i kurczaka z marakują z kokosem
Składniki:
- 5 krewetek 16/20 surowych, bez głowy,
- pierś z kurczaka,
- 2 trawy cytrynowe,
- pół doniczki świeżej kolendry,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- pół łyżeczki startego czosnku i startego imbiru,
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny,
- pół szklanki ryżu jaśminowego,
- jajko,
- bułka tarta.
Składniki na sos:
- 3 przetarte przez sitko marakuje lub 3 łyżki pulpy z marakui ale nie słodzonej,
- 2 żabki czosnku posiekane,
- cebula szalotka posiekana w kostkę,
- szklanka wody kokosowej,
- łyżka cukru brązowego,
- olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
Krewetki, kurczaka, trawę, kolendrę, ocet, czosnek, imbir, jajko oraz sól wrzuć do miksera i miel na jednolita masę. Dodaj bułkę tartą oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Ma być konsystencja jak na pulpety, żeby łatwo się lepiło kulki. Ryż upraż na suchej patelni aż się przyrumieni i ostudź. Wrzuć do miksera lub młynka do mielenia kawy i przerób na małe ziarna. Każda kulkę obtocz w mące z ryżu i smaż w głębokim tłuszczu aż się przyrumienią.
W rondelku przesmaż czosnek i szalotkę, po czym dodaj pozostałe składniki sosu. Chwilę redukuj i przecedź przez sito. W gęstym sosie wytaplaj mięsno-krewetkowe kulki
Chrupiący boczek ze słodkim chili
Składniki na boczek i marynatę:
- 20 dag surowego bo złu bez skóry,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki wody,
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
- pół szklanki mąki z ryżu jaśminowego,
- olej do głębokiego smażenia (łącznie około 4 l).
Składniki na sos nr. 1:
- ćwierć szklanki cukru,
- ćwierć szklanki sosu sojowego jasnego,
- ćwierć szklanki soku jabłkowego,
- ćwierć szklanki soku pomarańczowego,
- 5 małych posiekanych drobno papryczek chili,
- 3 łyżki octu,
- ćwierć szklanki płatków chili,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka oleju.
Składniki na sos nr. 2:
- pół szklanki płatków chili ciemnych,
- ćwierć szklanki sosu sojowego jasnego,
- 3 łyżki octu,
- 4 łyżki cukru,
- półtorej szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Wrzucić w nie cieniutko pokrojony boczek i odstaw ma noc. Po upływie czasu boczek lekko odsącz i wymieszaj w misce z mąką jaśminową. Smaż na głębokim tłuszczu aż się przyrumieni. Składniki sosu numer 1 wrzuć do rondelka i powoli podsmażaj/podgrzewaj aż zapach będzie intensywny.
Składniki sosu numer dwa smaż na małym ogniu aż zmienia kolor na ciemno czerwony.
Krewetki w tempurze ze słodkim ananasem
Składniki:
- 10 krewetek 16/20,
- szklanka maki ryżowej i kukurydzianej,
- 30 ml spirytusu,
- ananas w puszce,
- 3 limonki,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- cebulka szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 zielone papryczki chili,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Krewetki opłucz i oczyść. Każdą osusz na ręczniku papierowym i nadziej na wykałaczkę, aby podczas smażenia się nie zwinęła. W misce rozrób mąkę ze spirytusem, solą i mąkami na ciasto o konsystencji jak na naleśniki. Krewetkę obtocz w mące i zamocz w cieście. Smaż aż będą złote.
Składniki sosu umieść w garnuszku i zagotuj chwile aż zgęstnieje. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w miseczce z odrobiną wody i stopniowo dodawaj do sosu aż zgęstnieje.
Zobacz także:
- Kurczak w cieście sezamowym – danie, które można pokochać
- Smażony ryż z kurczakiem i warzywami po tajsku
- Dzień Pikantnych Potraw - co sprawia, że dania są ostre?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News