Kuchnia swicy, czyli słodko-pikantne dania w mistrzowskim wykonaniu Tomasza Jakubiaka

Kuchnia swicy, czyli słodko-pikantne dania w mistrzowskim wykonaniu Tomasza Jakubiaka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sweet + spicy = swicy
Sweet + spicy = swicy
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Poznajcie kuchnię swicy, czyli z angielskiego sweet i spicy (słodką i ostrą). W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak - kucharz i juror w "MasterChef Nastolatki" zaprezentował przepisy na słodkiego bakłażana z zimnym jogurtem, lizaki z krewetek i kurczaka z marakują, chrupiący boczek ze słodkim chili i krewetki w tempurze ze słodkim ananasem. 

Słodki bakłażan z zimnym jogurtem

Składniki:

  • bakłażan średniej wielkości,
    • miska zimnej wody najlepiej z lodem,
      • oliwa do smażenia,
        • ostry pieprz japoński,
          • sól morska,
            • szczypta sezamu,
              • 2 łyżki cukru,
                • 4 łyżki sosu ostrygowego,
                  • łyżka posiekanego czarnego pieprzu,
                    • posiekana papryczka chili,
                      • szklanka jogurtu greckiego,
                        • 3 łyżki soku z limonki,
                          • sól,
                            • gaza.
                              Słodki bakłażan z zimnym jogurtem
                              Słodki bakłażan z zimnym jogurtem
                              Słodki bakłażan z zimnym jogurtem
                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                              Sposób przygotowania:

                              Bakłażana pokrój w kostkę 1x1cm i umieść w misce z zimną woda i lodem. Przykryj drugą miska i dociśnij. Odstaw na 25 min. Po upływie tego czasu odcedź bakłażana i wrzuć na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju. Smaż aż się przyrumieni i dodaj sól, sezam, pieprz japoński i cukier. Gdy cukier się rozpuści i oklei kawałki bakłażana, to wyciągnij je a na patelnie wlej sos ostrygowy, czarny pieprz i chili. Sosem polej warzywo. Jogurt wyrzuć na gazę i umieść na sitku. Odstaw na 20 min., żeby odcisnąć serwatkę. Jogurt powinien mocno zgęstnieć. Wymieszaj go teraz z limonka i solą. Podawaj obok bakłażana.

                              Lizaki z krewetek i kurczaka z marakują z kokosem

                              Składniki:

                              • 5 krewetek 16/20 surowych, bez głowy,
                                • pierś z kurczaka,
                                  • 2 trawy cytrynowe,
                                    • pół doniczki świeżej kolendry,
                                      • 2 łyżki octu ryżowego,
                                        • pół łyżeczki startego czosnku i startego imbiru,
                                          • pół łyżeczki startej skórki z cytryny,
                                            • pół szklanki ryżu jaśminowego,
                                              • jajko,
                                                • bułka tarta.
                                                  Ogórki w chili
                                                  Ogórki w chili
                                                  Ogórki w chili
                                                  Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                  Składniki na sos:

                                                  • 3 przetarte przez sitko marakuje lub 3 łyżki pulpy z marakui ale nie słodzonej,
                                                    • 2 żabki czosnku posiekane,
                                                      • cebula szalotka posiekana w kostkę,
                                                        • szklanka wody kokosowej,
                                                          • łyżka cukru brązowego,
                                                            • olej do głębokiego smażenia.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Krewetki, kurczaka, trawę, kolendrę, ocet, czosnek, imbir, jajko oraz sól wrzuć do miksera i miel na jednolita masę. Dodaj bułkę tartą oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Ma być konsystencja jak na pulpety, żeby łatwo się lepiło kulki. Ryż upraż na suchej patelni aż się przyrumieni i ostudź. Wrzuć do miksera lub młynka do mielenia kawy i przerób na małe ziarna. Każda kulkę obtocz w mące z ryżu i smaż w głębokim tłuszczu aż się przyrumienią.

                                                              W rondelku przesmaż czosnek i szalotkę, po czym dodaj pozostałe składniki sosu. Chwilę redukuj i przecedź przez sito. W gęstym sosie wytaplaj mięsno-krewetkowe kulki

                                                              Boczek z limonką
                                                              Boczek z limonką
                                                              Boczek z limonką
                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                              Chrupiący boczek ze słodkim chili

                                                              Składniki na boczek i marynatę:

                                                              • 20 dag surowego bo złu bez skóry,
                                                                • 3 łyżki cukru,
                                                                  • 3 łyżki octu ryżowego,
                                                                    • 4 łyżki wody,
                                                                      • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
                                                                        • pół szklanki mąki z ryżu jaśminowego,
                                                                          • olej do głębokiego smażenia (łącznie około 4 l).

                                                                            Składniki na sos nr. 1:

                                                                            • ćwierć szklanki cukru,
                                                                              • ćwierć szklanki sosu sojowego jasnego,
                                                                                • ćwierć szklanki soku jabłkowego,
                                                                                  • ćwierć szklanki soku pomarańczowego,
                                                                                    • 5 małych posiekanych drobno papryczek chili,
                                                                                      • 3 łyżki octu,
                                                                                        • ćwierć szklanki płatków chili,
                                                                                          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                            • szklanka oleju.

                                                                                              Składniki na sos nr. 2:

                                                                                              • pół szklanki płatków chili ciemnych,
                                                                                                • ćwierć szklanki sosu sojowego jasnego,
                                                                                                  • 3 łyżki octu,
                                                                                                    • 4 łyżki cukru,
                                                                                                      • półtorej szklanki oleju.
                                                                                                        Chrupiący boczek
                                                                                                        Chrupiący boczek
                                                                                                        Chrupiący boczek
                                                                                                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Wrzucić w nie cieniutko pokrojony boczek i odstaw ma noc. Po upływie czasu boczek lekko odsącz i wymieszaj w misce z mąką jaśminową. Smaż na głębokim tłuszczu aż się przyrumieni. Składniki sosu numer 1 wrzuć do rondelka i powoli podsmażaj/podgrzewaj aż zapach będzie intensywny.

                                                                                                        Składniki sosu numer dwa smaż na małym ogniu aż zmienia kolor na ciemno czerwony.

                                                                                                        Krewetki w tempurze ze słodkim ananasem

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 10 krewetek 16/20,
                                                                                                          • szklanka maki ryżowej i kukurydzianej,
                                                                                                            • 30 ml spirytusu,
                                                                                                              • ananas w puszce,
                                                                                                                • 3 limonki,
                                                                                                                  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
                                                                                                                    • cebulka szalotka,
                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                        • 3 zielone papryczki chili,
                                                                                                                          • łyżka mąki ziemniaczanej.
                                                                                                                            Krewetki w tempurze z sosem
                                                                                                                            Krewetki w tempurze z sosem
                                                                                                                            Krewetki w tempurze z sosem
                                                                                                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            Krewetki opłucz i oczyść. Każdą osusz na ręczniku papierowym i nadziej na wykałaczkę, aby podczas smażenia się nie zwinęła. W misce rozrób mąkę ze spirytusem, solą i mąkami na ciasto o konsystencji jak na naleśniki. Krewetkę obtocz w mące i zamocz w cieście. Smaż aż będą złote.

                                                                                                                            Składniki sosu umieść w garnuszku i zagotuj chwile aż zgęstnieje. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w miseczce z odrobiną wody i stopniowo dodawaj do sosu aż zgęstnieje.

                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                            Źródło: Tomasz Jakubiak

                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości