Kurczak w cieście sezamowym – danie, które można pokochać

Kawałki kureczka smażonego z sezamem
Fot. Martin Steinthaler / Getty Images
Kurczak w cieście sezamowym jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Jest również wyjątkowo chrupki. To danie wyjątkowe i bardzo oryginalne. Kurczak przyrządzony w ten sposób idealnie nadaje się na obiad, ale również na rodzinne przyjęcie.

Kurczak w cieście sezamowym nie należy do najpopularniejszych dań. Jeżeli myślimy o kurczaku, to najczęściej o pieczonych udkach lub klasycznym filecie w panierce. Warto jednak spróbować czegoś nowego z kurczakiem w roli głównej – kurczak w cieście sezamowym to doskonały pomysł na urozmaicenie swojej kuchni.

Kurczak w cieście sezamowym – przepis

Kurczak w cieście sezamowym nie tylko jest prosty w przyrządzeniu, nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale również ciekawie wygląda. Chociaż do stworzenia tego dania potrzeba filetów z kurczaka, to nie będą one występowały w formie kotletów. Na talerzu pojawią się złociste kuleczki. Jest to danie rodem z Chin, ale na szczęście pojawia się również na polskich stołach. Kurczak w cieście sezamowym najlepiej smakuje z sosem słodko-ostrym.

Przepis na danie dla 4 osób (kurczak i sos)

Składniki na kurczaka:

· 1 podwójna pierś z kurczaka,

· 1 ½ szklanki mąki,

· 1 ½ szklanki wody,

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

· 2 łyżki proszku do pieczenia,

· 100 g ziaren sezamowych,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· ½ łyżeczki imbiru,

· ½ łyżeczki mielonej kolendry,

· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

· ok. ½ litra oleju.

Składniki na sos słodko-ostry:

· ½ szklanki wody,

· 3 łyżeczki cukru (brązowego lub białego),

· 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,

· ½ łyżeczki granulowanego czosnku,

· 2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej,

· płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,

· ½ łyżeczki imbiru,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 1 łyżeczka płatków chili (ew. ziaren chili).

Przepis na kurczaka w cieście sezamowym nie jest trudny . Wystarczy kilka bardzo prostych czynności!

Przygotowanie kurczaka:

Pierś kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Następnie przyprawić, wykorzystując do tego kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir oraz sos. Na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć przygotowanego kurczaka przez ok. 10 minut. Gotowego kurczaka odstawić i poczekać, aż wystygnie.

Przygotowanie ciasta:

Przygotowanie ciasta polega na wymieszaniu wody, jajka, mąki zwykłej i ziemniaczanej, proszku do pieczenia oraz sezamu. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję – tak, aby nie spłynęło z kurczaka. Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki na ok. 15 – 20 min.

Przygotowanie sosu:

Zagotować wodę, dodać cukier, przecier pomidorowy, paprykę. Wszystko wymieszać. Dodać imbir, sos sojowy, płatki chili oraz czosnek. Całość jeszcze raz zagotować.

Zmieszać łyżkę wody z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do sosu, aby go nieco zagęścić. Wszystko wymieszać. Sos do kurczaka w cieście sezamowym gotowy.

Kurczaka przesypać do przygotowanego ciasta sezamowego i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek kurczaka powinien zostać otoczony ciastem z każdej strony. Do rondelka wlać olej, podgrzać do wysokiej temperatury. Następnie wrzucać do niego kawałki kurczaka. Najlepiej przekłada się każdy kawałek osobno na łyżeczce. Smażenie na głębokim oleju trwa krótko – wystarczy niespełna 10 min. Kiedy kuleczki będą gotowe, a ich kolor będzie złocisty, należy wyciągnąć je i odstawić na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru oleju.

Kurczak w cieście sezamowym – jak podawać?

Kurczak w cieście sezamowym podaje się z sosem słodko-ostrym. Oczywiście można sos zamienić na inny – według upodobań. Do tak przygotowanego kurczaka świetnie pasuje ryż oraz surówka z kapusty. Kurczak w cieście sezamowym może być podany także z ziemniakami – tłuczonymi lub w całości. Kuleczki z kurczaka w cieście sezamowym najlepiej serwować od razu po zrobieniu, jednak na zimno również smakują doskonale.

Mięso kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Kurczak w cieście sezamowym to tylko jedna z propozycji. Dobrze smakuje również w cieście naleśnikowym albo w przepysznej panierce orzechowej. Można go także faszerować. Jedno jest pewne – kurczak to zawsze gwarancja dobrego smaku. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni z tym daniem. Kurczak w cieście to potrawa na tyle atrakcyjna i apetyczna, że domaga się wielu nowych odsłon. Nie znudzi się jednak nawet wtedy, gdy podawać będziemy go zawsze na ten sam sposób.

Zobacz film: Kurczak i szparagi na cieście oliwkowym. Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości