Smażone chrupiące boczniaki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 ładnych boczniaków
- japońska mieszanka przypraw z ostrym pieprzem i sezamem
- 2 jajka eko
- bułka tarta lub panko
- 4 łyżki majonezu
- łyżka sirachy
- sok z jednej limonki
- szczypta soli
- świeża kolendra
- olej do smażenia, najlepiej kokosowy
Sposób przygotowania smażonych boczniaków
- Grzyby lekko oprusz solą i odstaw na 15min.
- Jajka rozbij w misce i lekko dodaj szczyptę soli
- W kolejnej misce wymieszaj bułkę tartą z japońską przyprawą.
- Boczniaki teraz wytaplaj w jajku, a następnie w bułce i smaż na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumienią i będą chrupiące.
- Majonez wymieszaj z pozostałymi składnikami i podawaj obok boczniaków, a całość posyp kolendrą.
Zobacz także:
- Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą. Pyszny przepis na obiad od zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
podziel się: