Dlaczego jedzenie jest ostre? Sprawdź pyszne przepisy z naszej kuchni.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Jakie są najostrzejsze papryczki na świecie? Jak łagodzić ich ostry smak? Martyna Chomacka jest ekspertką w tym temacie. W naszym studiu nie tylko opowiedziała o walorach pikantnych smaków, ale także o ich łagodzeniu. Mikołaj Rey natomiast udał się na Śląsk, żeby poznać największych twardzieli polskiej gastronomii. Z jego reportażu dowiemy się m.in. kim są chilliheadzi. Wszystkie te ciekawostki przypominamy z okazji Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili.
Zachcianki u wielu kobiet są nieodłącznym elementem ciąży. Mogą mieć ochotę np. na dania kuchni tajskiej lub meksykańskiej, które słyną z wyrazistego, pikantnego smaku. Ograniczeniem do spożywania ostrego jedzenia w ciąży często bywa niepewność, czy jest ono dozwolone.
16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Z tej okazji, w kuchni Dzień Dobry TVN, potrawy z krajów całego świata przygotował Pascal Brodnicki. Jeśli lubicie jeść "na ostro" to koniecznie przetestujcie jego przepisy na: mus czekoladowy z solą morską i chili, chili con carne, zupę mulligatawny i lap wołowy. Smacznego!
Kucharz Robert Sowa poleca grillowaną karkówkę, nadziewane pikantne pieczarki z grilla i sałatkę sezonową do grillowanych mięs. Pogoda idealna do tego, by grillować, dlatego zachęcamy do wypróbowania przepisów Roberta Sowy.
Kraj słynący z pikantnego gulaszu i czerwonego, rozgrzewającego wina Egri Bikavér. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski przyrządził wyjątkowe, węgierskie dania. Smacznego!