Materiał promocyjny

Jak grill, to karkówka!

Kucharz Robert Sowa poleca grillowaną karkówkę, nadziewane pikantne pieczarki z grilla i sałatkę sezonową do grillowanych mięs. Pogoda idealna do tego, by grillować, dlatego zachęcamy do wypróbowania przepisów Roberta Sowy.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Plastry grillowanej karkówki do sałatki

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g steków z karkówki

Marynata:

1 opakowanie przyprawy do karkówki

2 łyżki musztardy delikatesowej

1 łyżka miodu gryczanego

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla

4 marynowane patisony

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso lekko rozbić i natrzeć z każdej strony wszystkimi połączonymi składnikami marynaty. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Grill rozgrzać, natłuścić i grillować mięso po około 10 minut z każdej strony. Chrupiącą karkówkę przełożyć na deskę i pokroić w cienkie plastry. Podawać z sałatką sezonową i marynowanymi patisonami.

Sałatka sezonowa do grillowanych mięs

Składniki dla 4 osób:

1 pęczek rukoli

8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych

1 pokrojona w piórka czerwona cebula

4 pokrojone w plastry rzodkiewki

1 posiekany pęczek kolendry

1 pokrojony w plastry ogórek

Sos francuski

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać sosem francuskim Prymat. Podawać z plastrami grillowanej karkówki.

Sos sałatkowy francuski

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego

4 łyżki oleju rzepakowego

½ szklanki niegazowanej naturalnej wody mineralnej

2 łyżki prażonych pestek słonecznika z solą i pieprzem

Przygotowanie:

Sos sałatkowy francuski połączyć z olejem rzepakowym i wodą mineralną, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut. Przed podaniem dodać pestki słonecznika.

Składniki dla 4 osób:

12 obranych pieczarek (tylko kapelusze)

Farsz:

1 mała, posiekana słodka czerwona papryka

2 posiekane ząbki czosnku

½ pęczka posiekanej natki pietruszki

1 posiekana dymka

3 łyżki masła

1 szklanka bułki tartej pikantnej

2 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla

Do smaku: Sól ziołowa, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku i nadziać nim pieczarki. Grill natłuścić olejem rzepakowym, rozgrzać i grillować pieczarki przez ok. 10 minut, aż będą miękkie i rumiane.

Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g steków z karkówki wieprzowej

Marynata:

4 łyżki oleju rzepakowego

1 opakowanie przyprawy do karkówki

2 łyżki musztardy rosyjskiej

2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla

300 g pokrojonych w grube plastry pieczarek

2 pokrojone w cząstki czerwone cebule

2 krążki sera camembert

1 łyżeczka Papryki słodkiej

Pieprz czarny grubo mielony

Przygotowanie:

Przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym i musztardą. Umyte i oczyszczone steki z karkówki lekko rozbić i natrzeć marynatą. Grill posmarować olejem, rozgrzać i upiec na nim mięso na złoty kolor, po około 7 minut z każdej strony. Ser camembert piec na grillu do momentu, aż zacznie pęcznieć. Pieczarki podsmażyć z cebulą na klarowanym maśle. Na grillowanych stekach z karkówki ułożyć pieczarki z cebulą. Podawać z przekrojonym na pół serem camembert oprószonym słodką papryką i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości