Pierożki z serem
Składniki:
10 arkuszy cienkiego, mrożonego ciasta do pierożków
10 dkg sera mozzarella w kawałku
olej do smażenia
sos chili słodki
Przygotowanie:
Rozmrażamy arkusze ciasta. Następnie urywamy małe kawałki żółtego sera i zawijamy w ciasto do pierożków. Smażymy na głębokim oleju. Podajemy udekorowane sałatą i słodkim sosem chili.
Słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem
Składniki:
1 blok cukru palmowego
1/2 szklanki mąki z ryżu kleistego
kilka łyżek wody
1 duża łyżka syropu z truskawek lub wiśni
1 opakowanie wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Cukier kroimy na drobniejsze kawałki. Mąkę mieszamy w misce z odrobiną wody. Gdy zacznie się kleić, dodajemy jeszcze trochę wody tak, by powstała guma. Dodajemy łyżkę syropu i wyrabiamy ręką ciasto. Robimy placek. Dodajemy do środka cukier pokrojony i zawijamy w kulkę. Wrzucamy na gorącą wodę. Kulki są gotowe do wyjęcia, kiedy już wypłyną na wierzch. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, gdy są gorące.
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami
Składniki:
1 miska ugotowanego ryżu
1 szalotka drobno posiekana
1 chili drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1/3 marchewki drobno pokrojonej
150 g ugotowanego kurczaka
3 małe kukurydze w kolbie
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosy rybnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu ostrygowego
szczypta czarnego pieprzu
szczypiorek pokrojony na centymetrowe kawałki
1 jajko
olej do smażenia
garść tajskiej bazylii
Przygotowanie:
Przygotowujemy miskę ze składnikami: szalotka, chili i czosnek. Na gorący wok z olejem wrzucamy jajko i szybko mieszamy. Dodajemy składniki z miski. Następnie dodajemy kurczaka, marchewkę oraz kolby kukurydzy i mieszamy. Dodajemy ryż wraz z sosami i przyprawami. Przekładamy na talerz i dekorujemy szczypiorkiem oraz bazylią tajską usmażoną na głębokim tłuszczu.
Sałatka som tam
Składniki (na 2 porcje):
1 kubek pociętej w julienkę czyli „na zapałkę” zielonej papai lub kalarepy
1/2 kubka pociętej w julienkę marchewki
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku (obrane)
2 limonki
2 łyżki cukru palmowego
5 łyżek sosu rybnego
1 pomidor
50 g (mała miseczka) orzechów ziemnych
Przygotowanie:
Prażymy na patelni orzechy. W moździerzu tłuczemy 2 ząbki czosnku wraz z chili. Następnie dodajemy cukier, limonkę i sos rybny. Ważne, by limonkę dodać ze skórką. Dodajemy pokrojonego w ósemki pomidora i dokładnie tłuczemy/wymieszamy. Dodajemy papaję/kalarepę wraz marchewką i dokładnie mieszamy ze składnikami sosu. Wysypujemy na talerz i posypujemy uprażonymi orzechami.
Północna zupa Tom Yum z krewetkami i śmietaną kokosową
Składniki (na 2 porcje):
4 kubki wody
1 trawa cytrynowa
6 listków limonki Kaffir
10 plasterków galangala
2 papryczki chili
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka pasty Tom Yum
4 łyżki sosu rybnego
1/2 puszki grzybów pochwiaków
2 łyżki cukru palmowego
2 limonki
kolendra do przybrania
8 krewetek obranych i osobno z nich korpusy
2 pieczarki
1 średni pomidor
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
Przygotowanie:
Wlewamy wodę do garnka i zagotowujemy. W tym czasie przygotowujemy składniki bazy do zupy: drzemy liście limonki Kaffir, obieramy i tłuczemy strąk trawy cytrynowej oraz kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki, tniemy 10 plasterków galangala i kroimy chili na mniejsze kawałki.
Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy korpusy z 10 krewetek do wody i przygotowane wcześniej składniki. Dodatkowo wlewamy łyżkę sosu ostrygowego i łyżkę pasty Tom Yum. Gotujemy wywar ok. 10 min. Następnie wrzucamy do garnka 10 krewetek. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w łódeczki, pieczarki pokrojone na 4 części bez ogonka i pochwiaki odsączone z wody. Wlewamy śmietankę kokosową. Wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy na sam koniec. Ważne, by nie zagotować soku z limonki. Dodajemy na początek 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki sosu rybnego i łyżkę cukru palmowego. Próbujemy i oceniamy, czy jest wyważona kompozycja między słodkim, słonym i kwaśnym smakiem. Jeśli nie, dodajemy składnik, którego brakuje. Na koniec posypujemy kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN