Sernik według przepisu Anety Kręglickiej
Składniki:
- kilogram białego twarogu, kilkukrotnie mielonego,
- 10 jajek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- budyń waniliowy,
- 1/2 kostki masła,
- kilka kropli aromatu pomarańczowego,
- garść rodzynek.
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka i żółtka ubić osobno, a następnie połączyć i dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Później, mieszając delikatnie masę, dodawać twaróg, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do okrągłej formy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (średnica 28 cm). Piec przez około godzinę w temperaturze 180-190 stopni, sprawdzając, czy wierzch ciasta nie przypieka się za mocno. Jeśli tak się dzieje, należy ciasto przykryć papierem do pieczenia. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić, całość posypać cukrem pudrem.
Karpatka
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody,
- 160 g masła,
- łyżka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 180 g mąki pszennej typ 500,
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 5 jajek.
Składniki na krem:
- 600 ml mleka 3,2%,
- laska wanilii,
- 30 g cukru.
- 30 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 4 żółtka,
- 250 g masła w temperaturze pokojowej,
- 120 g drobnego cukru.
Przygotowanie:
Pół litra mleka gotować na wolnym ogniu, z dodatkiem wydrążonej laski wanilii i cukru. Pozostałą części mleka wymieszać z mąkami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, dodać zimne mleko z żółtkami i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto: Wodę z masłem, cukrem i solą zagotować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito, dodać do gorącej masy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Potem masę przełożyć do miksera i ubijać na niskich obrotach. Powoli dodawać jajka, aż masa je wchłonie i ciasto zyska gładką oraz świecącą strukturę o konsystencji gęstej śmietany. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x20 cm i piec przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Czynność powtórzyć z drugą połową ciasta.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodawać porcjami zrobiony wcześniej wystudzony budyń, aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Wystudzone blaty przełożyć kremem i oprószyć cukrem pudrem.
Ciastko W-Z
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 70 g mąki pszennej typ 500,
- 35 g kakao.
Składniki na masę śmietankową:
- 2,5 g żelatyny,
- 20 ml wody,
- 300 g śmietany 36%,
- 20 g cukru pudru.
Składniki na polewę:
- 60 ml śmietany 36%,
- 60 g czekolady 50% kakao.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Następnie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać żółtka. Do piany dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 20x20 i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut.
Masa śmietankowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i ciągle ubijając, dodawać żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa: Śmietanę podgrzać, aż zacznie się gotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i dobrze wymieszać.
Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę. Na spód wyłożyć 3/4 bitej śmietany i równo rozprowadzić. Nałożyć na wierzch drugą połowę i polać polewą czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki żeby zastygło, podzielić na 16 kawałków.
Zobacz także:
- Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy wielkanocny deser
- Karpatka – przepis na tradycyjne puszyste ciasto
- Wuzetka tradycyjna – przepis na smaczne ciasto WZ
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Aneta Kręglicka, Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News