Jak osłodzić sobie chłodne, jesienne wieczory? Upiecz sernik lub inne klasyczne ciasto

Jak osłodzić sobie chłodne, jesienne wieczory? Upiecz sernik lub inne klasyczne ciasto
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkości w kuchni
Słodkości w kuchni
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Szukasz sposobu na osłodzenie jesiennych wieczorów? Te wypieki przeniosą Cię w świat nostalgicznych smaków dzieciństwa i domowego ciepła. Sernik, karpatka oraz intensywnie czekoladowe ciastko W-Z to klasyki, które nie tylko zachwycą smakiem, ale też wypełnią twój dom słodkim zapachem. Przepisy na nie zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Kręglicka oraz Piotr Kucharski.

Sernik według przepisu Anety Kręglickiej

Sernik według przepisu Anety Kręglickiej
Sernik według przepisu Anety Kręglickiej
Sernik według przepisu Anety Kręglickiej
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • kilogram białego twarogu, kilkukrotnie mielonego,
  • 10 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • budyń waniliowy,
  • 1/2 kostki masła,
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego,
  • garść rodzynek.

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i ostudzić. Białka i żółtka ubić osobno, a następnie połączyć i dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Później, mieszając delikatnie masę, dodawać twaróg, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do okrągłej formy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (średnica 28 cm). Piec przez około godzinę w temperaturze 180-190 stopni, sprawdzając, czy wierzch ciasta nie przypieka się za mocno. Jeśli tak się dzieje, należy ciasto przykryć papierem do pieczenia. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić, całość posypać cukrem pudrem.

Karpatka

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody,
  • 160 g masła,
  • łyżka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 180 g mąki pszennej typ 500,
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 5 jajek.

Składniki na krem:

  • 600 ml mleka 3,2%,
  • laska wanilii,
  • 30 g cukru.
  • 30 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 120 g drobnego cukru.
Karpatka
Karpatka
Karpatka
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Pół litra mleka gotować na wolnym ogniu, z dodatkiem wydrążonej laski wanilii i cukru. Pozostałą części mleka wymieszać z mąkami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, dodać zimne mleko z żółtkami i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto: Wodę z masłem, cukrem i solą zagotować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito, dodać do gorącej masy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji pasty. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Potem masę przełożyć do miksera i ubijać na niskich obrotach. Powoli dodawać jajka, aż masa je wchłonie i ciasto zyska gładką oraz świecącą strukturę o konsystencji gęstej śmietany. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x20 cm i piec przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Czynność powtórzyć z drugą połową ciasta.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodawać porcjami zrobiony wcześniej wystudzony budyń, aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Wystudzone blaty przełożyć kremem i oprószyć cukrem pudrem.

Ciastko W-Z

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 70 g mąki pszennej typ 500,
  • 35 g kakao.

Składniki na masę śmietankową:

  • 2,5 g żelatyny,
  • 20 ml wody,
  • 300 g śmietany 36%,
  • 20 g cukru pudru.

Składniki na polewę:

  • 60 ml śmietany 36%,
  • 60 g czekolady 50% kakao.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Następnie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać żółtka. Do piany dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 20x20 i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut.

Masa śmietankowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i ciągle ubijając, dodawać żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa: Śmietanę podgrzać, aż zacznie się gotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i dobrze wymieszać.

Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę. Na spód wyłożyć 3/4 bitej śmietany i równo rozprowadzić. Nałożyć na wierzch drugą połowę i polać polewą czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki żeby zastygło, podzielić na 16 kawałków.

Ciastko W-Z
Ciastko W-Z
Ciastko W-Z
Źródło: Anita Walczewska/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości