Przyrządził fit torcik sernikowo-malinowy, naleśniki z frużeliną oraz tropikalną panna cottę z marakują i mango. Sprawdź jego przepisy.
Fit torcik sernikowo-malinowy
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek,
- 300 g mąki pszennej,
- 30 g kakao,
- 270 g ksylitolu lub miodu.
Składniki na krem:
- 400 g twarogu sernikowego,
- dojrzały banan,
- 2 łyżki miodu.
Dodatkowo:
- maliny,
- Frulove Raspberry,
- świeże truskawki, figi, maliny i borówki do dekoracji.
Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy żółtka z ksylitolem lub miodem, a w drugiej białka. W trzeciej misce odważamy mąkę i kakao. Przygotowujemy foremkę (22 cm), wyścielając spód i brzegi papierem do pieczenia. W dużej misce łączymy ubite żółtka i białka, a potem dodajemy do nich w trzech partiach mąkę z kakao. Gotowe ciasto przelewamy do foremki i pieczemy z termoobiegiem w 175 stopniach przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Twaróg dokładnie mielimy, a następnie dodajemy do niego banana oraz miód. Następnie blendujemy do powstania gładkiej masy. Wstawiamy krem na godzinę do lodówki.
Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na 3 lub 4 części i zaczynamy składanie. Na biszkopt rozkładamy krem sernikowy, następnie nakładamy Frulove Raspberry, a na to maliny. Tak postępujemy z każdą warstwą. Chłodzimy tort przez ok. 2/3 godziny, dekorujemy świeżymi owocami.
Naleśniki śniadaniowe z frużeliną
Składniki:
- 4 jajka,
- 75 g miodu,
- 125 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 250 ml mleka,
- wanilia,
- Frulove in jelly - cherry,
- świeże truskawki, borówki, maliny do dekoracji.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku. Potem podgrzewamy mleko w drugim rondelku. Następnie jajka i wanilię mieszamy z miodem, wlewamy przestudzone masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy na końcu mleko i mieszamy do połączenia składników. Jeśli mamy grudki, możemy przelać przez sitko. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. W rondelku podgrzewamy frużelinę i polewamy nią naleśniki. Dekorujemy świeżymi owocami.
Tropikalna Panna Cotta z marakują i mango
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 500 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
- 125 g ksylitolu,
- 15 g żelatyny,
- wanilia,
- sok z cytryny lub limonki,
- Frulove in jelly:mango&passion fruit,
- świeże mango,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy z ksylitolem i wanilią. Po ściągnięciu z ognia dodajemy żelatynę namoczoną w zimnej wodzie, jogurt naturalny oraz sok z cytrusów. Potem mieszamy do połączenia składników. Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego posiekaną miętę oraz opakowanie Frulove in jelly mango&passion fruit. Mieszamy i wkładamy na dno szklanego, przeźroczystego naczynia. Wstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Po przymrożeniu wlewamy panna cottę i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny do zastygnięcia. Dekorujemy świeżym mango i miętą.
Zobacz także:
- Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze
- Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
- Niskokaloryczne desery
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News