Materiał promocyjny

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie? Wypróbuj fit desery Bartka Boratyna

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie? Wypróbuj fit desery Bartka Boratyna
Słodkości, które nie pójdą w boczki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Fit desery to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem słodkości, jednocześnie dbając o zdrową dietę. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, takim jak owoce, orzechy czy niskokaloryczne zamienniki cukru, można przygotować pyszne przekąski, które nie obciążą organizmu nadmiarem kalorii. Kilka takich deserów zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.

Przyrządził fit torcik sernikowo-malinowy, naleśniki z frużeliną oraz tropikalną panna cottę z marakują i mango. Sprawdź jego przepisy.

Fit torcik sernikowo-malinowy

Składniki na biszkopt:

  • 10 jajek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 270 g ksylitolu lub miodu.

Składniki na krem:

  • 400 g twarogu sernikowego,
  • dojrzały banan,
  • 2 łyżki miodu.

Dodatkowo:

  • maliny,
  • Frulove Raspberry,
  • świeże truskawki, figi, maliny i borówki do dekoracji.
Fit torcik sernikowo-malinowy
Fit torcik sernikowo-malinowy
Fit torcik sernikowo-malinowy
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy żółtka z ksylitolem lub miodem, a w drugiej białka. W trzeciej misce odważamy mąkę i kakao. Przygotowujemy foremkę (22 cm), wyścielając spód i brzegi papierem do pieczenia. W dużej misce łączymy ubite żółtka i białka, a potem dodajemy do nich w trzech partiach mąkę z kakao. Gotowe ciasto przelewamy do foremki i pieczemy z termoobiegiem w 175 stopniach przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Twaróg dokładnie mielimy, a następnie dodajemy do niego banana oraz miód. Następnie blendujemy do powstania gładkiej masy. Wstawiamy krem na godzinę do lodówki.

Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na 3 lub 4 części i zaczynamy składanie. Na biszkopt rozkładamy krem sernikowy, następnie nakładamy Frulove Raspberry, a na to maliny. Tak postępujemy z każdą warstwą. Chłodzimy tort przez ok. 2/3 godziny, dekorujemy świeżymi owocami.

Naleśniki śniadaniowe z frużeliną 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 75 g miodu,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • wanilia,
  • Frulove in jelly - cherry,
  • świeże truskawki, borówki, maliny do dekoracji.

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku. Potem podgrzewamy mleko w drugim rondelku. Następnie jajka i wanilię mieszamy z miodem, wlewamy przestudzone masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy na końcu mleko i mieszamy do połączenia składników. Jeśli mamy grudki, możemy przelać przez sitko. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. W rondelku podgrzewamy frużelinę i polewamy nią naleśniki. Dekorujemy świeżymi owocami.

Naleśniki śniadaniowe z frużeliną 
Naleśniki śniadaniowe z frużeliną 
Naleśniki śniadaniowe z frużeliną 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Tropikalna Panna Cotta z marakują i mango

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 500 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
  • 125 g ksylitolu,
  • 15 g żelatyny,
  • wanilia,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • Frulove in jelly:mango&passion fruit,
  • świeże mango,
  • świeża mięta.

Przygotowanie:

Śmietankę zagotowujemy z ksylitolem i wanilią. Po ściągnięciu z ognia dodajemy żelatynę namoczoną w zimnej wodzie, jogurt naturalny oraz sok z cytrusów. Potem mieszamy do połączenia składników. Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego posiekaną miętę oraz opakowanie Frulove in jelly mango&passion fruit. Mieszamy i wkładamy na dno szklanego, przeźroczystego naczynia. Wstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Po przymrożeniu wlewamy panna cottę i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny do zastygnięcia. Dekorujemy świeżym mango i miętą.

Tropikalna Panna Cotta z marakują i mango
Tropikalna Panna Cotta z marakują i mango
Tropikalna Panna Cotta z marakują i mango
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości