Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze

W naszej kuchni przepisy na łakocie bez cukru, bez mąki pszennej i tylko z naturalnymi barwnikami. Fit bliźniaczki - Monika i Angelika Kuczma zdradziły nam swoje przepisy na zdrowe słodycze w wersji fit.

Zobacz też: Mini tarty z czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>

TORT A’LA OREO

Składniki:

Czarny biszkopt (śr: 21 cm)

  • 180 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 75 g kakao
  • 100 g daktyli
  • 170 g oleju rzepakowego
  • 400 ml napoju roślinnego/wody
  • 230 g ksylitolu
  • 4 łyżeczki lnu
  • 2 łyżeczki sody oczyszocznej + 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (na kamieniu winnym)
  • 2 łyżki barwnika spożywczego (węgiel spożywczy w formie pasty, może być w proszku z apteki ok 2g)
  • Krem z nerkowców
  • 200 g nerkowców
  • 50 g płatków ryżowych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • ksylitol
  • 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mielonej wanilii
  • 600 ml płynu (300ml mleka kokosowego i 300ml wody)

Praliny kokosowe

  • 100 ml mleka kokosowego o wysokiej zawartości kokosa
  • 6 łyżek pasty kokosowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • wiórki kokosowe

Dodatkowo

  • rozpuszczona gorzka czekolada + olej rzepakowy (polewa)
  • 2 łyżki kakao + 1 łyżka ksylitolu + ok 100 ml gorącej wody (do nasączania blatów)

Zobacz też: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy >>>

PRALINY PANDKI

  • Mleko kokosowe, pastę i ksylitol rozpuścić w garnku.
  • Gdy się wszystko rozpuści dodać wiórki kokosowe, tyle aby całość była dość gęsta ale nie sucha. Masa ma się dać zgnieść w dłoni aby można było formować kulki.
  • Praliny włożyć do lodówki.

Zobacz też: Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady >>>

CZARNY BISZKOPT

  • Daktyle zalać wrzątkiem na 15-20 minut.
  • Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem.
  • Olej, mleko lub wodę, ksylitol pogrzać do rozpuszczenia kryształków, całość ma być bardzo ciepła.
  • Len zmielić w młynku do kawy.
  • Sodę zalać octem.
  • Daktyle odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować je w blenderze wraz z ciepłą mieszanką oleju i mleka, lnem i sodą z octem na gładką masę.
  • Do mokrych składników dodać barwnik i wymieszać całość.
  • Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać dokładnie całość.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  • Piec w 180’C ok 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy czas przedłużyć o 5-10 minut.
  • Gdy biszkopt wystygnie górę wyrównać i podzielić go na dwa równe blaty.

Zobacz też: Tarta cytrynowa i inne pyszne dania z cytryną >>>

KREM Z NERKOWCÓW

  • Nerkowce zalać wrzątkiem na minimum godzinę
  • Płatki ryżowe i wiórki kokosowe gotować do miękkości a nawet rozgotowania w 500ml płynu.
  • Nerkowce odcedzić z wody i zmiksować w blenderze na dość drobno. Następnie dodać ugotowane płatki oraz wanilię i zmiksować całość dokładnie. Dodać mąkę kokosową i znów miksować. Teraz można całość osłodzić według upodobań.

SKŁADANIE TORTU

  • Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy lub ringo.
  • Zrobić kakao do nasączania blatów i zmoczyć nim spód.
  • Wyłożyć krem na pierwszy blat, wyrównać górę i ułożyć na górę kolejny blat i znów go nasączyć.
  • Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) aby krem był zwarty.
  • Następnego dnia tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami oleju.
  • Następnie zdjąć ringo i górę polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić pralinami.

WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki owsianej
  • 150 g zmielonych orzechów (dowolnych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
  • 150 g ksylitolu
  • 110 g oleju rzepakowego
  • 150 g napoju roślinnego
  • 3 łyżeczki babki jajowatej

Przygotowanie:

  • Skrobię, mąki, orzechy, cynamon i proszek wymieszać razem.
  • Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
  • Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
  • Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
  • Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
  • Następnie formować z ciasta kulki w wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec ciasteczka w 170’C ok 10-15 minut do zarumienienia.

SŁOICZKI CIASTECZKOWY POTWÓR

Składniki:

Warstwa czekoladowa

  • 130 g kaszy jaglanej + 300g wody
  • 200 g tofu naturalnego
  • 3 dojrzałe banany
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki agaru
  • 5-6 łyżek mąki kokosowej
  • 3-4 łyżki kakao
  • ksylitol

Warstwa niebieska

  • 100 g tofu
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki płaskie agaru
  • ksylitol
  • cytryna
  • niebieska spirulina

Dodatkowo

  • kokosowe praliny (oczy)
  • mini ciasteczka

WARSTWA CZEKOLADOWA

  • Kaszę jaglaną namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut, następnie przelać ją kilka razy gorącą wodą.
  • Kaszę ugotować we wodzie do miękkości.
  • Ugotowaną kaszę zblendować z tofu i bananami.
  • Mleko kokosowe wymieszać w garnuszku z agarem i zagotować na małym palniku.
  • Zagotowany agar ponownie zblendować ze zmiksowaną kaszą, dodać kakao i ksylitol według preferencji. Na samym końcu dodać mąkę kokosową i znów zmiksować.
  • Gotową masę nakładać do słoiczków.

WARSTWA NIEBIESKA

  • Mleko kokosowe wymieszać w garnuszku z agarem i zagotować na małym palniku.
  • Do zagotowanego agaru dodać tofu, ksylitol i sok z cytryny oraz jej skórkę i całość zmiksować.
  • Na koniec dodać niebieską spiruline w ilości jaka będzie potrzebna aby uzyskać satysfakcjonujący kolor.
  • Niebieski krem nakładać do słoiczków na masę czekoladową.
  • Na górę ułożyć pralinki kokosowe w formie oczu oraz ciasteczko a gorzką czekoladą wykończyć szczegóły.

ZIELONA TARTA Z AWOKADO I RÓŻOWYM POPCORNEM

Składniki:

Kruchy kakaowy spód

  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 130 g mąki owsianej
  • 20 g kakao
  • 70 g zmielonych orzechów (dowolnych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 150 g napoju roślinnego
  • 3 łyżeczki babki jajowatej

Krem zielony z awokado i matcha

  • 3 miękkie awokado
  • 1 szkl. nerkowców
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • ksylitol
  • herbata matcha

Dodatkowo

  • kukurydza popcornowa
  • sproszkowany burak, ksylitol w pudrze (różowa posypka)
  • owoce typu maliny/truskawki/borówki

KRUCHY KAKAOWY SPÓD

  • Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem.
  • Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
  • Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać zmielony len mieszając i odstawić na 3 minuty.
  • Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
  • Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
  • Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte.
  • Piec w 170’C ok 15 -20 minut.

KREM Z AWOKADO

  • Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h.
  • Awokado obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
  • Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
  • Nerkowce, awokado i cytryny zblendować na gładką masę, dodać ksylitol według preferencji.
  • Na koniec dodać herbatę matcha ok 1 łyżeczka lub więcej.
  • Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód.

RÓŻOWY POPCORN

  • Do wysokiego garnka wlać olej rzepakowy (tyle aby kukurydza była nim pokryta) i podgrzewać.
  • Gdy olej jest już gorący (po wrzuceniu jednego ziarna będzie to widać) wsypać garść lub więcej ziaren kukurydzy i przykryć garnek.
  • Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go na sito i nieco ostudzić.
  • Przestudzony popcorn posypać mieszanką ksylitolu w pudrze i sproszkowanego buraka.
  • Tarte udekorować popcornem i owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości